Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Γηράσκω αεί... εργαζόµενος

ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ ]
Γηράσκω αεί... εργαζόµενος

Του Ηλία Γεωργάκη

Η ΣΥΝΤΑΞΗ γίνεται πλέον άπιαστο όνειρο για τους ασφαλισµένους. Τα σκληρά και άδικα αντιασφαλιστικά µέτρα που πήρε η κυβέρνηση – κατ’ εντολήν της τρόικας – επιφέρουν εξοντωτικές αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, δραστικές περικοπές των συντάξεων και – ουσιαστικά – την ακύρωση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης. Επειτα από χρόνια θα λέµε, µε νοσταλγία, ότι κάποτε αυτή η χώρα είχε συνταξιούχους. Και θα τους βλέπουµε στις οικογενειακές φωτογραφίες. Γιατί πράγµατι θα είναι άθλος ένας εργαζόµενος σήµερα να πάρει σύνταξη στα 65 ή στα 60 µε τη συµπλήρωση 40 ετών ασφάλισης. Ακόµη και αν κάποιος τερµατίσει τον εργασιακό του βίο στα βαθιά γεράµατα και είναι υγιής, η σύνταξη που θα πάρει θα είναι ένα φιλοδώρηµα. Και φυσικά θα είναι άξιος προσοχής και δακτυλοδεικτούµενος. «Νάτος, νάτος, ένας συνταξιούχος» θα λένε όλοι µε θαυµασµό! Και θα τρέχουν να φωτογραφηθούν µαζί του...
Τα µεγάλα θύµατα όµως των αλλαγών είναι οι γυναίκες. Εδώ η κυβέρνηση (ακόµα και σε γυναίκες µε τρία και περισσότερα ή µε ανάπηρα παιδιά) επιβάλλει µέχρι και 15 χρόνια πρόσθετα έτη στην ηλικία συνταξιοδότησής τους, διαψεύδοντας προεκλογικές της δηλώσεις αλλά και αγνοώντας τις υπάρχουσες κοινωνικές συνθήκες και την παντελή έλλειψη υποδοµών στη χώρα µας για τη στήριξη της οικογένειας και την ουσιαστική προώθηση της ισότητας. Και οι ανατροπές αυτές γίνονται µε επίκληση την ισότητα σε µια χώρα που είναι ανύπαρκτο το κοινωνικό κράτος, δεν υπάρχουν παιδικοί σταθµοί, κέντρα δηµιουργικής απασχόλησης παιδιών, φροντίδας ηλικιωµένων, δεν υπάρχουν δηλαδή µηχανισµοί στήριξης των ευπαθών οµάδων.
Και µε το Ασφαλιστικό, η δυσαρέσκεια των εργαζοµένων και συνταξιούχων γίνεται οργή. Οργή για τη µη αντιµετώπιση της τεράστιας εισφοροδιαφυγής, της µαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, για τις βεβαιωµένες και ανείσπρακτες οφειλές, για τις χαριστικές διαγραφές και ρυθµίσεις χρεών µεγαλοεργολάβων, µεγαλοοφειλετών, ποδοσφαιρικών και µπασκετικών ανώνυµων εταιρειών. Ολοι απαιτούν τα ελλείµµατα, την κρίση και τα χρέη να τα πληρώσουν αυτοί που τα δηµιούργησαν, αυτοί που λεηλάτησαν τον δηµόσιο πλούτο, την περιουσία των ασφαλιστικών ταµείων και κατέστρεψαν τη χώρα.(ΤΑ ΝΕΑ-29/06/2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις