Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Ερχεται σκληρός χειµώνας

[ ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ ]
Ερχεται σκληρός χειµώνας (TA NEA-24/11/2010)

Του Ηλία Π. Γεωργάκη

ΧΡΕΗ, ΠΕΡΑΙΩΣΗ, χαράτσια για ηµιυπαίθριους, οµοβροντία φόρων, περικοπές σε µισθούς και συντάξεις, πιο εύκολες και πιο φτηνές απολύσεις, λουκέτα παντού, σύνταξη-φιλοδώρηµα στα βαθιά γεράµατα, έκρηξη της ανεργίας. Η Ελλάδα αναστενάζει από τα πρωτοφανή αντιλαϊκά µέτρα της τρόικας. Ο εφιαλτικός συνδυασµός των δυσβάσταχτων οικονοµικών µέτρων και των περικοπών παραγωγικών δαπανών, από τη µια πλευρά, αλλά και της κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους και της εργατικής νοµοθεσίας, από την άλλη, οδηγεί σε βαθιά ύφεση, ανεργία και φτώχεια. Οι πολιτικές του Μνηµονίου στερούνται αναπτυξιακών κινήτρων, συρρικνώνουν την αγοραστική δύναµη των πολιτών και περιορίζουν δραµατικά τη ζήτηση. Μειώνουν το εισόδηµα των εργαζοµένων και των συνταξιούχων, αυξάνουν τον κίνδυνο της φτώχειας, απειλούν την κοινωνική συνοχή. Οι εργαζόµενοι και οι συνταξιούχοι έχουν εξαντλήσει τα όρια αντοχής τους και δεν θα ανεχθούν την παράταση, πόσω µάλλον την επαύξηση των περικοπών, της λιτότητας, της κατάργησης των ∆ΕΚΟ, των απολύσεων και κάθε εργασιακού και κοινωνικού δικαιώµατος των εργαζοµένων. Προ των πυλών βρίσκεται και η επικράτηση των επιχειρησιακών συµβάσεων έναντι των κλαδικών ή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύµβασης Εργασίας, µέτρο που οδηγεί στην κατάργηση του κατώτατου µισθού (740 ευρώ). Η απάντηση της τρόικας στις ενστάσεις του υπουργείου Εργασίας για το νέο µέτρο ήταν κυνική και αφοπλιστική: «Εσείς υπογράψατε το Μνηµόνιο. Να ξέρατε τι υπογράψατε. Να µας λέγατε τότε τις διαφωνίες σας...». Στον ιδιωτικό τοµέα, χιλιάδες εργοδότες εκµεταλλεύονται την κρίση και την αύξηση της ανεργίας και υποθάλπουν φαινόµενα ασυδοσίας, παρανοµίας και καταστρατήγησης των συµβάσεων, καθώς και των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζοµένων. Πολλές φορές εµφανίζονται φαινόµενα παραβίασης του ωραρίου εργασίας, µη πληρωµής των υπερωριών, εργαζοµένων που απασχολούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της βάρδιας µε µισθό και σύµβαση µερικής απασχόλησης, όπως και παράνοµης απασχόλησης αλλοδαπών. Μετά τη γενιά των 700 ευρώ έρχεται η γενιά των 640 ευρώ. Με µερική απασχόληση που σηµαίνει και µερική σύνταξη. Και τα χειρότερα έρχονται.
Χάθηκαν τα χαµόγελα, χάθηκαν το κέφι και η αισιοδοξία. Η κατήφεια, το γκρίζο εισέβαλαν στη ζωή µας. Μια ψυχολογία που ταιριάζει µε το φθινόπωρο. Και ακόµη δεν ήρθε ο χειµώνας...( TA NEA-24/11/2010).

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Να παρακαλάμε νά' χουμε την υγειά μας κι ευτυχώς που καθυστερεί να έρθει ο χειμώνας - αυτός ο Νοέμβρης ήταν ο πιο ζεστός από το 1961- για να τα βγάλουμε πέρα...

Δημοφιλείς αναρτήσεις