Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ -ΦΙΛΟΔΩΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΙ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΜΕ ΝΕΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΗ

Κανείς πλέον δεν αμφιβάλλει οτι η κυβέρνηση με τις πολιτικές της επιλογές οδηγεί το κράτος σε διάλυση, τη δημόσια διοίκηση σε πλήρη απορύθμιση, το κοινωνικό Κράτος σε κατεδάφιση, την κοινωνία σε εξαθλίωση, τους εργαζόμενους σε απόγνωση, την οικονομία σε κατάρρευση και τη χώρα σε μεγαλύτερο αδιέξοδο. Δεν εχουν τέλος τα σκληρά και αδικα μέτρα-χαράτσια που εξαγγέλλει συνεχώς δημιουργώντας μια νέα τάξη φτωχών νοικοκυριών.

Η κοινωνική εξαθλίωση αλλά και ο εφιάλτης της ανεργίας ειναι παντού. Μαζί με την ανεξέλεκτη εγκληματικότητα. Απολύσεις, μειώσεις μισθών και συντάξεων. Και νέα δραματική μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 20% - 40%(σσ υπενθυμίζεται ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν ήδη χάσει έως και 40% των αποδοχών τους ), Τσεκούρι και στην εφάπαξ αποζημίωση. Και ολα αυτα χωρίς να υπάρχει ελπίδα οτι οι θυσίες να πιάσουν τόπο. Ζουγκλα η αγορα έργασίας. Κανείς δεν ξέρει τι του ξημερώνει.Ειναι πλέον προφανές οτι οδηγούμαστε σε μισθούς 900-1000 ευρω   για ολous  και με συντάξεις 400-500 ευρω (για ολους) σε βάθος τριετίας.Και φυσικά σε πρωτοφανή ρεκόρ ανεργίας αλλα και εγκληματικότητας.
Ηδη κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο και την εργασιακή εφεδρεία στον δημόσιο τομέα.Ο βασικός μισθός ορίζεται στα 780 ευρώ, ενώ ο ανώτατος κυμαίνεται περίπου στα 2.700 ευρώ και εξαρτάται, εκτός των άλλων, και από την επίτευξη προκαθορισμένων δημοσιονομικών στόχων, που αποτελούν προϋπόθεση για τη χορήγηση του «πριμ παραγωγικότητας».

Επισημαίνεται ότι για τους υπαλλήλους, οι οποίοι υπηρετούν σε υπηρεσιακές μονάδες οι οποίες έχουν πετύχει πάνω από 80%, τους ποσοτικοποιημένους στόχους που έχουν τεθεί με βάση το σύστημα αξιολόγησης, είναι δυνατή η καταβολή Κινήτρου Επίτευξης Στόχων (ΚΕΣ) που όμως δεν μπορεί να υπερβαίνει το 3% του συνολικού μισθολογικού κόστους του φορέα κατά το προηγούμενο έτος. Το ΚΕΣ που καταβάλλεται στους υπαλλήλους μπορεί να ισούται με προσαύξηση μέχρι 10% του ετήσιου βασικού τους μισθού, εφόσον επέτυχαν τους στόχους σε ποσοστό μέχρι και 90% και 25% του βασικού τους μισθού, εφόσον επέτυχαν τους στόχους σε ποσοστό από 90% και πάνω.

Στους υπαλλήλους των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ που υπηρετούν σε υπηρεσιακές μονάδες που έχουν ως κύρια αρμοδιότητά τους την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, την είσπραξη εσόδων του δημοσίου, των ΟΤΑ και των ΟΚΑ καθώς και τον προγραμματισμό και έλεγχο αντιστοίχων δαπανών καταβάλλεται το Κίνητρο Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων (ΚΕΔΣ), ενώ σημειώνεται ότι οι υπάλληλοι υπηρεσιών που επέτυχαν τους στόχους σε ποσοστό άνω του 90% καταβάλλεται προσαύξηση 15% του μηνιαίου βασικού τους μισθού.

Ποιοι εξαιρούνται από τις νέες ρυθμίσεις:
-Ένστολοι (ένοπλες δυνάμεις, σώματα ασφαλείας)
-Δικαστικοί
-Διπλωμάτες
-Ανώτατοι κληρικοί
-Πανεπιστημιακοί
-Διευθυντές και Επιμελητές ΕΣΥ

Αυτά είναι τα αποκαλούμενα ειδικά μισθολόγια τα οποία, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, θα μπουν στο νέο μισθολόγιο σε δεύτερη φάση.
Πως διαμορφώνονται οι νέοι εισαγωγικοί μισθοί:
-Υποχρεωτικής εκπαίδευσης: από 711 στα 780 ευρώ
-Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης: από 830 στα 858 ευρώ
-Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης: από 938 στα 1.037 ευρώ
-Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης: από 985 στα 1.092 ευρώ

Παρά την σχετική αύξηση που παρατηρείται στους νέο μισθολόγια υπάρχει το “ψαλίδισμα” σε πληθώρα επιδομάτων που για πολλούς δημοσίους υπαλλήλους φτάνουν και τα 1.700 ευρώ. Από εκεί μπορούμε να καταλάβουμε πως προκύπτει το μεγάλο ποσοστό των απωλειών.

Μάλιστα, θα υπάρχει πλαφόν στο νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων στα 3.000 ευρώ και θα ισχύσει το ίδιο και για εργαζόμενους στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και στις ΔΕΚΟ όπου το μέσος κατά κεφαλήν κόστος των αμοιβών δεν θα ξεπερνά τα 1.900 ευρώ, με εξαίρεσει τα διευθυντικά στελέχη.

Τα επιδόματα που διατηρούνται:
- Επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας (150 ευρώ)

- Απομακρυσμένων και παραμεθόριων περιοχών (100 ευρώ)

- Εορτών και Αδείας (1000 ευρώ)

- Οικογενειακή παροχή (50 ευρώ για το πρώτο παιδί)

Τα επιδόματα θέσης ευθύνης διαμορφώνονται ως εξής:

- Προϊστάμενοι Γενικών Διευθύνσεων Διοίκησης (700 ευρώ)

- Προϊστάμενοι Διευθύνσεων Διοίκησης (400 ευρώ)

- Προϊστάμενοι Τμημάτων Διοίκησης (250 ευρώ)

- Προϊστάμενοι Παιδικών Σταθμών (100 ευρώ).

Καταργείται το γνωστό κίνητρο απόδοσης που λάμβαναν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και θεσμοθετείται το επίδομα επίτευξης στόχων που θα είναι έως +10% του ετήσιου βασικού μισθού και +25% για επίτευξη στόχου πάνω από το 90%. Παράλληλα, μπαίνει ένα καινούριο επίδομα επίτευξης δημοσιονομικών στόχων που θα είναι στο +15% μηνιαίου βασικού μισθού για επίτευξη άνω του 90%.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Παραλλήλως, τριμελές συμβούλιο, που θα απαρτίζεται από έναν εκπρόσωπο του ΑΣΕΠ και δύο γενικούς διευθυντές οι οποίοι θα ορίζονται από τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών, θα καταγράφει τις υπηρεσιακές ανάγκες σε όλους τους τομείς και φορείς του δημοσίου ανά κλάδο, κατηγορία και ειδικότητα του προσωπικού.

Οι μόνιμοι και οι αορίστου χρόνου υπάλληλοι θα μπορούν να μετακινούνται σε υπηρεσίες που υπάρχουν ελλείψεις με κοινή απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του εποπτεύοντος υπουργού.

Για όσους ενταχθούν στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας προβλέπεται ότι θα αμείβονται με το 60% του βασικού μισθού, σύμφωνα με το νέο μισθολόγιο, ενώ η ένταξή τους στο νέο καθεστώς δεν θα επηρεάζει τη λήψη του εφάπαξ για όσους το δικαιούνται.

Επίσης, για την εργασιακή εφεδρεία και συγκεκριμένα για όσους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, προβλέπεται ότι οι οργανικές θέσεις των υπαλλήλων στο δημόσιο (περιλαμβανομένων ΟΤΑ, ΝΠΔΔ) καταργούνται αυτοδικαίως με την παρέλευση ενός μηνός από την έναρξη ισχύος του νόμου, ενώ οι υπάλληλοι τίθενται σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα από την κατάργηση της θέσης και μέχρι τη συμπλήρωση 35ετούς πραγματικής συντάξιμης δημόσιας υπηρεσίας και του 55ου έτους της ηλικίας.

Στις ρυθμίσεις αυτές δεν υπάγονται οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων μέχρι την ολοκλήρωση του τρέχοντος σχολικού έτους, το νοσηλευτικό, παραϊατρικό και ιατρικό προσωπικό στο ΕΣΥ, οι κληρικοί, οι υπάλληλοι των οποίων ο σύζυγος ή η σύζυγος ή το τέκνο έχει αναπηρία 67%, καθώς και οι πολύτεκνοι. Επίσης, οι φύλακες φυλακών και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οι διοικητικοί υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών, το ένστολο προσωπικό του πυροσβεστικού σώματος και όσοι κατέχουν θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης.

Επίσης, για το προσωπικό που τίθεται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας προβλέπεται η ένταξή του σε πίνακες κατάταξης από το ΑΣΕΠ, με βάση αντικειμενικά κριτήρια, όπως τα τυπικά προσόντα, η εμπειρία, η οικογενειακή κατάσταση, η ηλικία, η προϋπηρεσία, οι ειδικές γνώσεις κλπ. Το προσωπικό αυτό θα λαμβάνει το 60% του βασικού μισθού για 12 έως 24 μήνες.
 --------------------------------------------------------------------------------------------------------
Μαχαίρι” στο αφορολόγητο όριο και τις φοροαπαλλαγές και νέα φορολογική κλίμακα προβλέπονται στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή και, κατά την κυβέρνηση, θα ... οδηγήσει στην εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ.
Το νομοσχέδιο με τίτλο “Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις,ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015” προβλέπει:
-Νέα φορολογική κλίμακα με 8 κλιμάκια, έναντι 10 που ήταν μέχρι σήμερα.
-Δραστική περικοπή των φοροαπαλλαγών.
-Περιορισμό του αφορολογήτου ορίου στα 5.000 ευρώ, που για τους νέους κάτω των 30 ετών, τους φορολογούμενους ηλικίας άνω των 65 ετών και τα άτομα με αναπηρία ορίζεται στα 9.000 ευρώ.
-Μείωση του επιπλέον αφορολογήτου για τους τρίτεκνους στα 3.000 ευρώ.
.Οπως προβλέπει το νομοσχέδιο, για να... κερδίσει ο φορολογούμενος το αφορολόγητο ποσό θα πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις που να φτάνουν ως και το 25% του εισοδήματός του, όταν αυτό φτάνει μέχρι τις 60.000 ευρώ. Για παράδειγμα, αν κάποιος δηλώνει εισόδημα 50.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις συνολικού ύψους 12.500 ευρώ.

Αναφορικά με τις φοροαπαλλαγές, προβλέπεται ότι μειώνεται στο 10% η έκπτωση φόρου της κλίμακας για δαπάνες που αφορούν σε:

α) έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης
β) ενόικιο κύριας κατοικίας του φορολογούμενου και της οικογένειάς του
γ)φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα
δ) δεδουλευμένους τόκους δανείων που λαμβάνονται για αγορά πρώτης κατοικίας
ε) δεδουλευμένους τόκους δανείων που λαμβάνονται για αναστήλωση, επισκευή, συντήρηση ή εξωραϊσμό διατηρητέων κτισμάτων.
στ) ασφάλιστρα ζωής, ασθένειας, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας.
ζ) διατροφή που καταβάλλεται από τον ένα σύζυγο στον άλλο
η) δωρεές στο δημόσιο, ΟΤΑ κ.λπ.
θ) δωριζόμενα ιατρικά μηχανήματα και ασθενοφόρα
ι) δωρεές προς τα κοινωφελή ιδρύματα, τα σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης και χορηγούν υποτροφίες κ.λπ. καθώς και χορηγίες προς τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ημεδαπά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, εφόσον επιδιώκουν σκοπούς πολιτιστικούς
ιβ) ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτου
ιγ) εισφορές που καταβάλλονται σε ταμεία ασφάλισης.

Επίσης:
Αν στο συνολικό εισόδημα περιλαμβάνεται και εισόδημα από ακίνητα, εκτός από το απαλλασσόμενο εισόδημα από ιδιοκατοίκηση, το ακαθάριστο ποσό αυτού υποβάλλεται και σε συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 1,5%.
Σε περίπτωση που το ακίνητο υπερβαίνει τα 300 τ.μ ή μισθώνεται για επαγγελματική χρήση ο συντελεστής συμπληρωματικής φορολόγησής του θα είναι 3%. Ο φόρος αυτός που προκύπτει δεν περιορίζεται στο ύψος του κυρίου φόρου.

--------------------------------------------------------------------------------------------------
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΙΤΙΟΛΟΓΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ-ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ ΚΑΘΩΣ  ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ-ΕΦΑΠΑΞ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:


----------------------------------------------------------------------------------------------------------


Εως και 40% στις κύριες εως 30% για τις επικουρικές και το εφάπαξ ειναι το 'κούρεμα' στις συντάξεις σύμφωνα με τα μέτρα-φωτιά του υπουργείου Εργασιας. Ετσι:

1: ΚΥΡΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Από 1η Νοεμβρίου 2011 θα μειωθεί κατά 20% η κύρια σύνταξη των συνταξιούχων άνω των 55, για το ποσό της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ, και κατά 40% το ποσό της μηνιαίας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ όσων δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους. Η σύνταξη επενέρχεται με τη συμπλήρωση του 55ου ετους (σσ οι μειώσεις αυτές θα γίνουν επιπλέον των περικοπών που ήδη επιβάλλονται -δύο εισφορές τύπου ΛAΦKA -για τις συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ και πάνω από τα 1.700 ευρώ για όσους είναι κάτω των 60 ετών).

2. ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ: Απο 1η Νοεμβρίου 2011 στους συνταξιούχους του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ) το τμήμα της μηνιαίας επικουρικής σύνταξης που μετά την αφαίρεση της ειδικής εισφοράς συνταξιούχων, υπερβαίνει το ποσό των 150 ευρώ, μειώνεται κατά ποσοστό 30%. Καμία σύνταξη μετά την παραπάνω μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 150 ευρώ. Επίσης προβλέπεται από την 1/11/2011 μειωση κατα 15% για το ταμείο ασφάλισης τραπεζων και επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας(ΤΑΥΤΕΚΟ), καθώς και στους συνταξιούχους του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων που λαμβάνουν μόνο επικουρική σύνταξη. Για τους δικαιουχους του ΜΤΠΥ(Μετοχικο Ταμειο Πολιτικων Υπαλληλων) επέρχεται μειωση κατα 20% ενω ειδικά για οσους παιρνουν πανω απο 500 ευρω θα υπάρξει μειωση κατα 50% στο υπερβάλον ποσό(σσ από την 1/1/2012 θα επανακαθοριστούν, με βάση τις οικονομικές δυνατότητες των επικουρικών ταμείων, τα ποσοστά αναπλήρωσης έτσι ώστε καμιά νέα επικουρική ελλειμματικού ταμείου να μην ξεπερνά το 20% του συντάξιμου μισθού (αντί του 45% - 65% σήμερα).

3. ΕΦΑΠΑΞ: Στους ασφαλισμένους του Τομέα Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων του ΤΠΔΥ(Ταμειο Προνοιας Δημοσιων Υπαλληλων) επιβάλλεται μειωση στην εφαπαξ αποζημιωση κατα 15% για οσους υπεβαλλαν αιτηση το 2010 και κατα 20% για οσους υπεβαλλαν αιτηση το 2011. Στο εφαπαξ που χορηγειται απο το ταμειο της ''Εμπορικής΄τράπεζας η μειωση θα ειναι 30% για οσους υπεβαλλαν αιτηση το 2011. Για το ταμειο της ΔΕΗ οσοι εκαναν αιτηση το 2010 η μειωση ειναι κατα 25% και οσοι υπεβαλαν ή θα υποβάλλουν αιτηση το 2011 η μειωση ειναι 30%.

Τονιζεται οτι τη μικρότερη επιβάρυνση έχουν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ καθώς το 80% των συντάξεων που χορηγεί ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας είναι κάτω από τα 1.000 ευρώ μηνιαίως. Οι μεγαλύτερες μειώσεις αφορούν ασφαλισμένους στα ταμεία του δημοσίου και των ΔΕΚΟ. Επισης τα μέτρα επιβαρύνουν ιδιαίτερα στρατιωτικούς, λιμενικούς, σώματα ασφαλείας, μητέρες ανηλίκων και εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ που βγήκαν σε σύνταξη πριν τα 55 έτη κάνοντας χρήση ευνοϊκών όρων ή εθελουσίων εξόδων. Συνολικά εκτιμάται οτι το νεο πακέτο περικοπών αφορα 470.000 συνταξιούχους.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ: Τη διετή αναστολή επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων εργασίας αποφάσισε η κυβερνητική επιτροπή παράλληλα με διευκολύνσεις για τη σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων οι οποιες οδηγουν σε μειώσεις μισθών. Το πλέγμα των αλλαγών των εργασιακών σχέσεων που εχει επιβάλλει η τρόκα (στον ιδιωτικό τομέα), εχουν ως εξής:

-Την αναστολή της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων για δυο χρόνια(σσ η τρόικα ζητούσε τρία χρόνια). Δηλαδή για τα επόμενα δύο χρόνια θα «παγώσει» η επέκταση της κλαδικής σύμβασης ακόμα και στις επιχειρήσεις που δεν συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις για την σύναψη και υπογραφή της. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις.

- Διεύρυνση του πλαισίου που απέκλειε την δημιουργία επιχειρησιακών συμβάσεων για επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερα από 50 άτομα. Έτσι, θα μπορούν να υπογράφονται επιχειρησιακές συμβάσεις με τα 3/5 των υπαλλήλων σε επιχειρήσεις, οι οποίοι θα συστήνουν μια ένωση προσώπων.

--Καταργείται η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία όροι που περιλαμβάνονται σε ατομικές, επιχειρησιακές ή κλαδικές συμβάσεις εργασίας υπερισχύουν μόνο εάν είναι ευνοϊκότεροι για τους εργαζόμενους

-Καταργείται η γνωμοδοτική δυνατότητα του Συμβουλίου της Επιθεώρησης Εργασίας για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων.

-Τιθεται χρονικό όριο ενός μήνα για τη σύσταση επιχειρησιακού σωματείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις