Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

ΟΔΗΓΟΣ: ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΦΟΡΟΥΣ-ΜΙΣΘΟΥΣ -ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ-ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ

Mειώσεις- σοκ εως και 50% σε μισθούς και συντάξεις φέρνει το πολυνομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών μαζι με τίς απολύσεις στο δημόσιο,τις νεες ανατροπές στα εργασιακά αλλα και τη "φορολογική αφαίμαξη" για όλα τα φυσικά πρόσωπα.

Πρόκειται για την ολοκλήρωση της κοινωνικής εξαθλίωσης. Για πρωτοφανή βάρβαρα μέτρα, 'αδικα και σκληρά.Μέτρα τα οποία  δημιουργούν αδιέξοδα δεδομένου οτι η ''΄κατάρρευση'' της αγοραστικής δύναμης οδηγεί σε περαιτέρω ύφεση.
Η νεοφιλελεύθερη συνταγή των διαδοχικών μνημονίων αντί να λύνει βαθαίνει και διευρύνει την κρίση στην κοινωνία, την οικονομία, τη χώρα και την ευρωζώνη. Αφαιρώντας πόρους και εισοδήματα από τους εργαζόμενους και την οικονομία εκτοξεύουν την ανεργία και το χρέος. Οι ανάλγητες εκβιαστικές απαιτήσεις των τροϊκανών δανειστών, η προστασία και διεύρυνση των δικών τους κερδοσκοπικών συμφερόντων (δανείζονται με 1,5% και μας δανείζουν με 6%), έχουν ξεπεράσει κάθε μέτρο, έχουν αγγίξει τα όρια της αυτοκαταστροφικής παραφροσύνης. Από τη νέα καταιγίδα του πολυνομοσχεδίου εκτιμάται οτι τα νοικοκυριά θα χάσουν 5,5 δισ. ευρώ . Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι δημόσιοι υπάλληλοι χάνουν 2 δισ. ευρώ από το νέο μισθολόγιο, οι συνταξιούχοι άλλα 1,4 δισ. ευρώ από τις περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, ενώ πάνω από 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν επιπλέον φόρους ύψους 2 δισ. ευρώ λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου, των αλλαγών στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και του ψαλιδίσματος όλων των φοροαπαλλαγών. Για όσους τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας υπολογίζεται ότι οι απώλειες στις αποδοχές τους θα είναι τουλάχιστον 85 εκατ. Με βάση τα παραπάνω, κάθε νοικοκυριό χάνει 1.400 ευρώ κατά μέσον όρο, ενώ αν συνυπολογισθούν και τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου του Ιουνίου οι απώλειες ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ. Συνολικά από τον Φεβρουάριο του 2010 μέχρι σήμερα οι πολίτες έχουν καταβάλει 31 δισ. ευρώ στον βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ιδιαίτερη σημασία εχει το γεγονός οτι στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται- στις διατάξεις του νέου μισθολογίου- και οι 70.000 περίπου υπάλληλοι των εισηγμένων στο χρηματιστήριο ΔΕΚΟ, καθώς και των τραπεζών όπου συμμετέχει το Δημόσιο, οι οποίοι αναμένεται να δεχτούν μειώσεις έως και 40%, καταργώντας τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που έχουν υπογραφεί από την ψήφιση του νόμου,

Οσον αφορά τις συντάξεις οι μεγαλύτερες μειώσεις αφορούν ασφαλισμένους στα ταμεία του δημοσίου και των ΔΕΚΟ. Επίσης τα μέτρα επιβαρύνουν ιδιαίτερα στρατιωτικούς, λιμενικούς, σώματα ασφαλείας, μητέρες ανηλίκων και εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ που βγήκαν σε σύνταξη πριν τα 55 έτη κάνοντας χρήση ευνοϊκών όρων ή εθελουσίων εξόδων. Αντίθετα τη μικρότερη επιβάρυνση έχουν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ καθώς το 80% των συντάξεων που χορηγεί ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας είναι κάτω από τα 1.000 ευρώ μηνιαίως.

Η κατηγορία των συνταξιούχων που επιβαρύνεται περισσότερο τόσο από τα νέα χαράτσια που επιβάλει η κυβέρνηση για να εξοικονομήσει 1 δισ. ευρώ, σε ετήσια βάση, είναι οι συνταξιούχοι έως 55 ετών με υψηλές συντάξεις. Οι περισσότεροι από αυτούς (περί τις 500.000) θα θιγούν και από τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις που θα ξεκινήσουν το Νοέμβριο στα ελλειμματικά ταμεία «ψαλιδίζοντας» έως και 40% τα ποσά τα οποία εισπράττουν. Οι μειώσεις στις κύριες συντάξεις είναι ανάλογες με το ύψος και την ηλικία των συνταξιούχων και φτάνουν έως το 36% για όσους νέους σε ηλικία συνταξιούχους εισπράττουν ή προγραμματίζουν να εισπράξουν την ανώτατη σύνταξη (2.773,40 ευρώ). Η μείωση φτάνει έως και το 25% ακόμη και για τους μεγαλύτερους ηλικίας 55 - 60 ετών και περιορίζεται στο 19,35% για όσους είναι πάνω από 60 ετών. Δεν επηρεάζονται καθόλου οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν τις κατώτατες συντάξεις ούτε όμως και οι πάνω από τα 55 με συντάξεις έως 1.300 ευρώ.

Επίσης από 1.814,84 έως 11.933 ευρώ θα χάσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι μετά την περικοπή του εφάπαξ κατά 20%. Τις μεγαλύτερες απώλειες θα έχουν όσοι έχουν πολλά χρόνια ασφάλισης και είναι στην τεχνολογική ή την πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

1. ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ: Σε "ψαλίδισμα" φοροαπαλλαγών προχωρά η κυβέρνηση σε συνάρτηση με την μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 5.000. Στο πολυνομοσχέδιο το υπουργείου Οικονομικών προβλέπεται ότι η έκπτωση φόρου για μια σειρά από δαπάνες (τόκοι δανείων, ασφάλιστρα, νοσήλια, δίδακτρα φροντιστηρίων κ.α) περιορίζεται στο μισό, δηλαδή από το 20% πέφτει στο 10%. Οι σημαντικές αλλαγές είναι:

-Μειώνονται τα κλιμάκια της φορολογικής κλίμακας σε 8 από 10 που ίσχυαν εως σήμερα

-Το αφορολόγητο όριο μειώνεται από τις 12.000 ευρώ που ήταν για τα εισοδήματα του 2010 στις 5.000 ευρώ για τα εισοδήματα του 2011 για τους φορολογούμενους άνω των 30 και έως 65 ετών. Για νέους ηλικίας έως 30 ετών και τους συνταξιούχους άνω των 65.000 ευρώ το αφορολόγητο μειώνεται στις 9.000 ευρώ, αντί του ποσού των 9.500 που έιχε εξαγγελθεί από τον Υπ. Οικονομικών.

-Μειώνεται το πρόσθετο αφορολόγητο ποσό για τους φορολογούμενους με τρία παιδιά και άνω.

-Για την κάλυψη του αφορολογήτου ορίου απαιτούνται αποδείξουν που αντιστοιχούν στο 25% του εισοδήματος με ανώτατο όριο τις 15.000 ευρώ. (60.000 χ 25% )

- Η πρόσθετη επιβάρυνση 10% για όσους δεν συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων παραμένει.

- Θεσμοθετείται επίσημα ότι η καταγραφή των αποδείξεων που απαιτείται να συγκεντρωθούν μπορεί να γίνεται μέσω της φοροκάρτας

2. ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Στα 150 ευρώ το μήνα διαμορφώνεται από την 1η Νοεμβρίου το κατώτατο όριο στις επικουρικές συντάξεις χιλιάδων συνταξιούχων, προβλέπεται ότι από 1η Νοεμβρίου και μετά, στους συνταξιούχους του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ) το τμήμα της μηνιαίας επικουρικής σύνταξης που μετά την αφαίρεση της ειδικής εισφοράς συνταξιούχων, υπερβαίνει το ποσό των 150 ευρώ, μειώνεται κατά ποσοστό 30%. Καμία σύνταξη μετά την παραπάνω μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 150 ευρώ. Αντίστοιχα, προβλέπεται ότι από την 1/11/2011 και εφεξής, στους συνταξιούχους του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, του κλάδου ασφάλισης προσωπικού ΔΕΗ και των τομέων ΤΑΠ-ΟΤΕ, ΤΕΑΠ-ΕΛΤΑ, ΤΕΑΠ-ΕΤΒΑ του ΤΑΥΤΕΚΩ, καθώς και στους συνταξιούχους του Ενιαίους Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων που λαμβάνουν μόνο επικουρική σύνταξη, το ποσό της μηνιαίας επικουρικής σύνταξης που απομένει μετά την αφαίρεση της ειδικής εισφοράς συνταξιούχων επικουρικής ασφάλισης μειώνεται κατά 15%, και για τους συνταξιούχους του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων κατά ποσοστό 20%. Και σε αυτή την περίπτωση, προηγείται η παρακράτηση της Ειδικής Εισφοράς Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης (για συντάξεις άνω των 300 ευρώ). Ειδικά για το ΜΤΠΥ, το τμήμα του μερίσματος που, μετά τις παρακρατήσεις υπερβαίνει τα 500 ευρώ μηνιαίως, μειώνεται κατά 50%.

-Από 1η Νοεμβρίου, στους συνταξιούχους του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ που διέπονται με το ίδιο καθεστώς καθώς και στους ασφαλισμένους του ΝΑΤ και των ταμείων δικαιοδοσίας του υπουργείου Εργασίας, οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας, μειώνεται κατά 40% το ποσό της μηνιαίας κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Για τους υπόλοιπους, μειώνεται κατά 20% το ποσό της κύριας σύνταξής τους που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ. Στην περίπτωση του δημοσίου, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ, για τον προσδιορισμό του συνολικού ποσού λαμβάνεται υπόψη το ποσό της μηνιαίας βασικής σύνταξης, καθώς και τα ποσά του επιδόματος εξομάλυνσης και της τυχόν προσωπικής και αμεταβίβαστης διαφοράς, εφόσον πρώτα, αφαιρεθεί το ποσό της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων. Εξαιρούνται της μείωσης όσοι λαμβάνουν με τη σύνταξή τους επίδομα ανικανότητας. Ειδικά από τη μείωση του 40% στους συνταξιούχους που δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος ηλικίας, εξαιρούνται και οι στρατιωτικοί συνταξιούχοι που αποστρατεύτηκαν αυτεπάγγελτα από την υπηρεσία. Στις περιπτώσεις καταβολής στο ίδιο πρόσωπο δύο συντάξεων από το Δημόσιο, η μείωση γίνεται σε κάθε σύνταξη χωριστά. Τα ποσά που θα εξοικονομηθούν, αποτελούν έσοδα του Δημοσίου.

-Στους ασφαλισμένους του Τομέα Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων του ΤΠΔΥ και του κλάδου ασφάλισης προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ, που εξήλθαν της υπηρεσίας μέσα στο 2010 (από 1/1/2010 μέχρι και την 31/12/2010), το ποσό του εφάπαξ βοηθήματος μειώνεται κατά ποσοστό 15% και 25% αντίστοιχα, σε όσους δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση χορήγησης του εφάπαξ.

-Στους ασφαλισμένους του ΤΠΔΥ και του κλάδου ασφάλισης προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ που εξήλθαν ή θα εξέλθουν της υπηρεσίας από τις αρχές του 2011 και μετά, το ποσό του εφάπαξ βοηθήματος που χορηγούν τα ταμεία αυτά, σύμφωνα με τις καταστατικές τους διατάξεις μειώνεται κατά ποσοστό 20% και 30% αντίστοιχα, σε όσους δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση χορήγησης του.

-Κατά 30% μειώνεται και το εφάπαξ βοήθημα των ασφαλισμένων στον Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού Εμπορικής Τράπεζας, για αιτήσεις που κατατέθηκαν το 2011.

3. ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ: Την άρση κάθε εμποδίου για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων, που ξαναπαίρνουν στο εργασιακό τοπίο της χώρας τη θέση τους, και μάλιστα ιδιαίτερα ενισχυμένη, προβλέπει τελικά το σχέδιο νόμου. Ο μισθός των 751 ευρώ που ορίζεται στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) παραμένει ως κατώτατο όριο, όμως οι επιχειρησιακές συμβάσεις, σε περίπτωση συρροής, υπερισχύουν των κλαδικών ή των ομοιοεπαγγελματικών. Στην πράξη, καταργείται η αρχή της ισχύς της ευνοϊκότερης ρύθμισης σε περίπτωση συρροής, με δίχτυ ασφαλείας την ΕΓΣΣΕ. Επίσης, καταργούνται οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις που παρά τις πιέσεις της Τρόικας δεν προχώρησαν στη χώρα μας. Βέβαια, ενισχύονται οι επιχειρησιακές, οι οποίες μάλιστα υπερισχύουν των κλαδικών, ακόμη (ή κυρίως) κι αν προβλέπουν χαμηλότερες αποδοχές. Η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας υπερισχύει σε περίπτωση συρροής με ομοιοεπαγγελματική ή κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας και πάντως δεν επιτρέπεται να περιέχει όρους εργασίας δυσμενέστερους για τους εργαζόμενους από τους όρους εργασίας των Εθνικών Συλλογικών Συμβάσεων. Συνεπώς, με πάτωμα την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, υπερισχύουν τα όσα προβλέπονται στις επιχειρησιακές συμβάσεις, ανεξάρτητα αν σε κάποια κλαδική η ομοιοεπαγγελματική σύμβαση προβλέπονται ευνοϊκότεροι όροι για μισθολογικά ή άλλα θεσμικά θέματα. Επίσης, προβλέπεται ότι: οι επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις συνάπτονται, κατά σειρά προτεραιότητας, από συνδικαλιστικές οργανώσεις της επιχείρησης που καλύπτουν τους εργαζόμενους ή από ένωση προσώπων και, εφ` όσον αυτές ελλείπουν, από τις ισχύουσες πρωτοβάθμιες κλαδικές οργανώσεις και από τον εργοδότη. Με τη διάταξη αυτή δίνεται η δυνατότητα σύναψης επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας σε επιχειρήσεις που απασχολούν από 10 εργαζόμενους και πάνω, αφού θα συστήνεται ένωση προσώπων. Για δύο χρόνια, παγώνει η δυνατότητα του εκάστοτε υπουργού να επεκτείνει τις κλαδικές συμβάσεις σε επιχειρήσεις που δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις, παρ’ ότι απασχολούν προσωπικό του κλάδου, σε ποσοστό πάνω από 50%, βάζοντας έτσι στον πάγο, στην πράξη, τις κλαδικές συμβάσεις.

4. ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ: Σύμφωνα με το νομοσχέδιο ο βασικός μισθός ορίζεται σε 780 ευρώ, ενώ ο ανώτατος κυμαίνεται γύρω στα 2.700 ευρώ και εξαρτάται, εκτός των άλλων, και από την επίτευξη προκαθορισμένων δημοσιονομικών στόχων, που αποτελούν προϋπόθεση για τη χορήγηση του «πριμ παραγωγικότητας». Επιπλέον, οι νέοι μισθοί διαμορφώνονται με βάση τα νέα μισθολογικά κλιμάκια τα οποία «κουμπώνουν» με τους έξι βαθμούς του νέου βαθμολογίου στο Δημόσιο. Συγκεκριμένα, το άρθρο 10 του νομοσχεδίου ορίζει ότι ο εισαγωγικός μηνιαίος βασικός μισθός του Βαθμού ΣΤ της ΥΕ κατηγορίας προσωπικού ορίζεται σε 780 ευρώ. Οι εισαγωγικοί μηνιαίοι βασικοί μισθοί των υπόλοιπων κατηγοριών προσωπικού (Δημόσιας Εκπαίδευσης (ΔΕ), Τεχνικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ)) καθορίζονται ως εξής:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΑΘΜΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΔΕ ΣΤ 1,10 (858 ευρώ.)

ΤΕ ΣΤ 1,33(1037 ευρώ.)

ΠΕ ΣΤ 1,40 (1092ευρώ)

Οι βασικοί μισθοί των λοιπών βαθμών όλων των κατηγοριών διαμορφώνονται ως εξής:

- Του βαθμού Ε' με προσαύξηση του βασικού μισθού του βαθμού ΣΤ΄ σε ποσοστό 10%)

- Του βαθμού Δ' με προσαύξηση του βασικού μισθού του βαθμού Ε' σε ποσοστό 15%.

- Του βαθμού Γ' με προσαύξηση του βασικού μισθού του βαθμού Δ' σε ποσοστό 15%.

- Του βαθμού Β' με προσαύξηση του βασικού μισθού του βαθμού Γ' σε ποσοστό 20%.

- Του βαθμού Α' με προσαύξηση του βασικού μισθού του βαθμού Β' σε ποσοστό 10%.

Οι βασικοί μισθοί των Μισθολογικών Κλιμακίων των βαθμών διαμορφώνονται ως εξής:

- Του πρώτου Μισθολογικού Κλιμακίου κάθε βαθμού και κατηγορίας με προσαύξηση του βασικού μισθού του βαθμού αυτού κατά 2%.

- Του κάθε επόμενου Μισθολογικού Κλιμακίου με προσαύξηση του βασικού μισθού του προηγούμενου μισθολογικού κλιμακίου κατά 2%

Με το νέο μισθολόγιο διατηρούνται τα εξής επιδόματα:

- Επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας (150 ευρώ)

- Απομακρυσμένων και παραμεθόριων περιοχών (100 ευρώ)

- Εορτών και Αδείας (1000 ευρώ)

- Οικογενειακή παροχή (50 ευρώ για το πρώτο παιδί)

Τα επιδόματα θέσης ευθύνης διαμορφώνονται ως εξής:

- Προϊστάμενοι Γενικών Διευθύνσεων Διοίκησης (700 ευρώ)

- Προϊστάμενοι Διευθύνσεων Διοίκησης (400 ευρώ)

- Προϊστάμενοι Τμημάτων Διοίκησης (250 ευρώ)

- Προϊστάμενοι Παιδικών Σταθμών (100 ευρω)

Το κίνητρο Επίτευξης Στόχων και Κίνητρο Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων:

- Στους υπαλλήλους, οι οποίοι υπηρετούν σε υπηρεσιακές μονάδες οι οποίες έχουν πετύχει πάνω από 80%, τους ποσοτικοποιημένους στόχους που έχουν τεθεί με βάση το σύστημα αξιολόγησης είναι δυνατή η καταβολή Κινήτρου Επίτευξης Στόχων (Κ.Ε.Σ.) που όμως δεν μπορεί να υπερβαίνει το 3% του συνολικού μισθολογικού κόστους του φορέα κατά το προηγούμενο έτος. Το Κ.Ε.Σ. που καταβάλλεται στους υπαλλήλους μπορεί να ισούται με προσαύξηση μέχρι 10% του ετήσιου βασικού τους μισθού, εφόσον επέτυχαν τους στόχους σε ποσοστό μέχρι και 90% και 25% του βασικού τους μισθού, εφόσον επέτυχαν τους στόχους σε ποσοστό από 90% και πάνω.

- Στους υπαλλήλους των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ που υπηρετούν σε υπηρεσιακές μονάδες που έχουν ως κύρια αρμοδιότητά τους την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, την είσπραξη εσόδων του δημοσίου, των ΟΤΑ και των ΟΚΑ καθώς και τον προγραμματισμό και έλεγχο αντιστοίχων δαπανών καταβάλλεται, αντί του Κ.Ε.Σ., Κίνητρο Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων (Κ. Ε.Δ.Σ.).

Στους υπαλλήλους των υπηρεσιών που επέτυχαν τους στόχους σε ποσοστό άνω του 90% καταβάλλεται προσαύξηση 15% του μηνιαίου βασικού τους μισθού.

Το Κ.Ε.Δ.Σ. υπολογίζεται ανά υπουργείο ή φορέα και δεν μπορεί να υπερβαίνει το 7% του συνολικού μισθολογικού κόστους του κατά το προηγούμενο έτος.

Τα νέα Μισθολογικά Κλιμάκια (Μ.Κ.)είναι τα εξής:

- Βαθμός Ε: 2 Μ.Κ. για της κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ, 3 Μ.Κ. για την κατηγορία ΔΕ και 5 Μ. Κ. για την κατηγορία ΥΕ.

- Βαθμός Δ: 3 Μ.Κ. για της κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ, 4 Μ.Κ. για την κατηγορία ΔΕ και 6 Μ. Κ. για την κατηγορία ΥΕ.

- Βαθμός Γ: 4 Μ.Κ. για της κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ και ΔΕ

Τονίζεται οτι με ρύθμιση που εντάχθηκε την τελευταία στιγμή στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται στις διατάξεις του νέου μισθολογίου και οι 70.000 περίπου υπάλληλοι των εισηγμένων στο χρηματιστήριο ΔΕΚΟ, καθώς και των τραπεζών όπου συμμετέχει το Δημόσιο, οι οποίοι αναμένεται να δεχτούν μειώσεις έως και 40%, καταργώντας τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που έχουν υπογραφεί από την ψήφιση του νόμου, δηλαδή από τις αρχές του Νοεμβρίου. Παράλληλα η κυβέρνηση ανοίγει «παράθυρο» για περικοπές και στις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι εξαιρούνται από τις διατάξειςτου νέου μισθολογίου, με ειδική ρύθμιση που ετοιμάζει. Από τις νέες ρυθμίσεις αναμένεται να πληγούν περίπου 130.000 υπάλληλοι. Ο νόμος για το νέο μισθολόγιο επιβάλλει στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ να υπολογίζουν το μέσο όρο των συνολικών αποδοχών των υπαλλήλων τους στα 1.900 ευρώ, μαζί με τα επιδόματα. Εάν ο αριθμός που προκύπτει από το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών διαιρούμενο δια του αριθμού των υπαλλήλων είναιο μεγαλύτερος από το 1.900, οι διοικήσεις θα προχωρούν στις απαιτούμενες οριζόντιες περικοπές. Άγνωστο παραμένει αν στο σύνολο των αποδοχών θα προστίθενται και οι μισθοί των διευθυντικών στελεχών, οπότε θα επιβάλλονται και σε αυτούς περικοπές.

5. ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ: Υπάλληλοι Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε φορείς του συγχωνεύονται ή καταργούνται απειλούνται με ένταξη στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας από 1.1.2012. Βασικό κριτήριο θα είναι η προϋπηρεσία. Απειλούνται κυρίως όσοι έχουν λιγότερη προϋπηρεσία. Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων στο Δημόσιο, των εργαζομένων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Εκτός από το στενό Δημόσιο τομέα το μέτρο της κατάργησης των κενών οργανικών θέσεων αφορά επίσης τους εργαζόμενους σε ΝΠΔΔ, στους Οργανισμούς Τοπικούς Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού και στις επιχειρήσεις τους καθώς επίσης στα ΝΠΙΔ. Οι εργαζόμενοι των οποίων οι θέσεις καταργούνται στους ανωτέρω φορείς τίθενται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας μέχρι τη συνταξιοδότησή τους, εφόσον συμπληρώνουν 35 χρόνια ασφάλισης και αποκτούν δικαίωμα συνταξιοδότησης ως και την 31η Δεκεμβρίου 2013.

Οσοι εντάσσονται στην εργασιακή εφεδρεία θα λαμβάνουν για 12 μήνες το 60% του βασικού μισθού (εξαιρουμένων των επιδομάτων) που ελάμβαναν όταν εντάχθηκαν στην εφεδρεία. Θα καταβάλλονται κανονικά όλες οι εισφορές από τον εργαζόμενο και τον εργοδότη για τον τακτικό μισθό προ της εφεδρείας.

Εξαιρούνται από την εργασιακή εφεδρεία οι υπάλληλοι των οποίων οι σύζυγοι έχουν ενταχθεί ήδη σε αυτό το καθεστώς ή σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα. Επίσης εξαιρείται κάθε υπάλληλος του οποίου η σύζυγος (ή ο σύζυγος) ή το παιδί που ζει στο ίδιο σπίτι με αυτόν και τον βαρύνει φορολογικά έχει αναπηρία τουλάχιστον 67%. Εξαιρούνται, τέλος, άτομα με αναπηρία τουλάχιστον 67% και πολύτεκνοι.

Για όσους εντάσσονται σε καθεστώς εφεδρείας και έχουν λάβει στεγαστικά και άλλα συναφή δάνεια από Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων θα υπάρξει ρύθμιση για την αναχρηματοδότηση των δανείων από το ΤΠΔ, ακόμη και άλλων δανείων τα οποία έχουν λάβει από εμπορικές τράπεζες. Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την ένταξη του προσωπικού σε πίνακες κατάταξης του ΑΣΕΠ σε βάση κριτήρια όπως: «τυπικά προσόντα, εμπειρία, οικογενειακή κατάσταση, ηλικία, προϋπηρεσία, ειδικές γνώσεις κλπ.». Τα κριτήρια θα διασαφηνιστούν περαιτέρω με Προεδρικό Διάταγμα του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τέλος ότι η ένταξη στο θεσμό της εργασιακής εφεδρείας θα λογίζεται ως «προαναγγελία απόλυσης για κάθε νόμιμη συνέπεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις