Κυριακή 22 Απριλίου 2012

ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ!

Nεα φοροεπιδρομή κλείσιμο οργανισμών, απολύσεις στο δημόσιο τομέα, προγραμματισμένες καταργήσεις επιδομάτων με βάση εισοδηματικά κριτήρια, νεες μειώσεις στις συντάξεις και στους μισθούς ερχονται μετά τις εκλογές. Ανεξάρτητα απο τα κόμματα που θα έρθουν στην εξουσία(με δεδομένη την μη αυτοδυναμία), η κοινωνία θα κληθεί πάλι να σηκώσει τα δυσβάσταχτα βάρη των μνημονίων. Γι αυτό και το μικρό διάλειμμα των εκλογών δεν πρέπει να εφησυχάζει τους πολίτες. Η χωρα ειναι 'δεμένη' με τα μνημόνια. Τόσο το ΠΑΣΟΚ οσο και η ΝΔ ειναι υποχρεωμένα να εφαρμόσουν τη δανειακή σύμβαση στην οποία προσδιορίζονται οι περικοπές δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 - 2014. Γι αυτό μην σε κοροϊδεύουν. Τα χειρότερα έρχονται.


Tο νομοσχέδιο για τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια 12% κατά μέσο όρο θα ψηφιστεί τον Iούνιο. Aφορά 200.000 υπαλλήλους του Δημοσίου (δικαστές, διπλωμάτες, γιατρούς του EΣY, καθηγητές AEI-TEI, ένστολους). Mεγάλο «αγκάθι» αποτελεί και η ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου καθώς μέχρι στιγμής ΠAΣOK και Nέα Δημοκρατία έχουν καταθέσει διαφορετικές προτάσεις στο πλαίσιο του διαλόγου που προηγήθηκε. Tο βέβαιο είναι ότι η τρόικα ζητά κατάργηση φοροαπαλλαγών και εξαιρέσεων (ειδικά καθεστώτα ΦΠA). Eπίσης επιμένει για την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, μέτρο που και τα δύο μεγάλα κόμματα επιζητούν να το μεταθέσουν χρονικά, ωστόσο, έχει συμπεριληφθεί στο Mνημόνιο. Nέες τριβές αναμένεται να προκαλέσει και η επιλογή 15.000 δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι θα τεθούν για 12 μήνες σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας πριν απομακρυνθούν. Για πιθανή νέα μείωση του κατώτατου μισθού ενδεικτική είναι η ακόλουθη αναφορά στο Mνημόνιο: '' Έως το τέλος Iουλίου του 2012 θα καταρτιστεί ένα χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση της Eθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Eργασίας. H πρόταση θα στοχεύει στην αντικατάσταση του ύψους των μισθών που ορίζονται στην EΓΣΣE με ελάχιστο ύψος μισθού νομοθετημένο από την κυβέρνηση σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους»

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Εως 40% την τελευταία διετία εχουν μειωθεί οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα ενω μετά τη 14η Μαΐου - οπότε λήγει η τρίμηνη μετενέργεια των συμβάσεων - θα σημειωθούν νεες απώλειες αφου οι αμοιβές θα προσαρμοστούν σταδιακά προς τα νεα κατώτατα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Το 2010 οι απώλειες ήταν μεσοσταθμικά 14,3% σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ενώ το 2012 υπολογίζεται ότι θα μειωθούν τουλάχιστον κατά 25%.

Η εικόνα που παρουσιάζεται σημερα στην αγορά εργασίας ειναι εφιαλτική αφου υπογράφονται μειώσεις μισθών με ατομικές συμβάσεις και, ταυτόχρονα, επεκτείνεται η χρήση των ευέλικτων μορφών εργασίας (μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία).

Εκτιμάται οτι το νέο κύμα μειώσεων μισθών θα επέλθει μέσω των ατομικών συμβάσεων μετά τη 14η Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία λήγει η τρίμηνη μετενέργεια των κλαδικών συμβάσεων που ήδη έχουν λήξει. Χωρίς την υπογραφή των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, το μόνο - προς τα κάτω - όριο αμοιβών που υφίσταται είναι οι κατώτατοι μισθοί οι οποίοι πλέον έχουν διαμορφωθεί στα 586 ευρώ και στα 510,95 ευρώ για τους εργαζόμενους ηλικίας κάτω των 25 ετών. Τα επίσημα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας για τη χρονική περίοδο μετά τη 14η Φεβρουαρίου δείχνουν ήδη μεγάλες μειώσεις μισθών από 18% ως 40%. Στο διάστημα του ενάμιση μήνα που μεσολάβησε υπογράφηκαν 58 επιχειρησιακές συμβάσεις με μειώσεις μισθών που αφορούν 2.714 εργαζομένους. Ταυτοχρόνως, διαστάσεις «επιδημίας» έχει λάβει η ανατροπή των υφιστάμενων αμοιβών μέσω της αλλαγής των ατομικών συμβάσεων. Το ίδιο χρονικό διάστημα 3.817 επιχειρήσεις προχώρησαν σε νέες ατομικές συμβάσεις με το προσωπικό τους - 17.557 άτομα - με μειώσεις μισθών που κυμαίνονται από 20% ως 28%.

Την ιδια ώρα χωρίς κλαδικές συμβάσεις εργασίας έχει μείνει σχεδόν η... μισή αγορά εργασίας. Τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας δείχνουν ότι το 41,45% των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων (63 σε σύνολο 152) έχουν λήξει χωρίς να έχει ξεκινήσει η διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης ή υπογραφής νέων συλλογικών ρυθμίσεων. Για 45 συμβάσεις που «καλύπτουν» μεγάλους κλάδους, οι όροι εργασίας ρυθμίστηκαν κυρίως μέσω ατομικών συμφωνιών. Το ίδιο θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνει έως τον Ιούνιο και για τις άλλες 10 + 8 συμβάσεις, αν δεν υπάρξουν έως τότε συλλογικές ρυθμίσεις μετά τη λήξη της τρίμηνης μετενέργειας των βασικών - κλαδικών μισθών και των 4 επιδομάτων (προϋπηρεσίας, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας) που διατηρούνται με βάση το νέο νόμο. Οι κλάδοι που έχουν μείνει χωρίς κλαδικές συμβάσεις «καλύπτουν» μεγάλους τομείς -τόσο των υπηρεσιών όσο και της βιομηχανίας- ενώ η «τύχη» των υπόλοιπων 89 συμβάσεων (που ακόμη ισχύουν) θα «κριθεί» από τις αποφάσεις που θα ληφθούν για την πρόωρη ή μη καταγγελία τους.

Σημειωνεται οτι οι δραματικές μειώσεις μισθών, καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων, έκρηξη των ευέλικτων μορφών απασχόλησης αλλά και αύξησης μετατροπών από πλήρη σε μερική απασχόληση σε ποσοστό 73,25% συνθέτουν την εφιαλτική εικόνα της αγοράς εργασίας. Συμφωνα με τα στοιχεια του ΣΕΠΕ(Σώμα Επιθεωρητών Εργασιας):

1-Μέσα σε μια διετία τόσο το ποσοστό των νέων συμβάσεων μερικής εργασίας όσο και των εκ περιτροπής έχει διπλασιαστεί. Στο σύνολο των νέων συμβάσεων που κατατίθενται στο ΣΕΠΕ οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης το 2009 ήταν σε ποσοστό 79%, το 2010 έπεσαν στο 66,9% και το 2011 έφτασαν 60,40%. Αντίστροφα, οι συμβάσεις εργασίας μερικής απασχόλησης παρουσίασαν αύξηση καταγράφοντας ποσοστά 16,7% για το 2009, 26,1% για το 2010 και 30,65% για το 2011, ενώ τα ποσοστά των συμβάσεων για εκ περιτροπής εργασίας κυμάνθηκαν στο 4,3% για το 2009, στο 6,9% για το 2010 και στο 8,95% για το 2011.

2-Στη διάρκεια του 2011 σημειώθηκε μια αύξηση μετατροπών από πλήρη σε μερική απασχόληση σε ποσοστό 73,25% σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2010, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την για την εκ περιτροπής απασχόληση, κατόπιν συμφωνίας με τους εργαζομένους έφτασε το 193,06% και για την εκ περιτροπής απασχόληση με μονομερή απόφαση του εργοδότη το 631,89%

3-Σε επίπεδο είδους παραβατικής συμπεριφοράς τα σκήπτρα ανήκουν δικαιωματικά στη μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών. Αρκεί να σας αναφέρω ότι το 68,8% των μηνύσεων που έχουν υποβάλλει οι Επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων αφορά ακριβώς σε μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών. Ακόμη παρατηρείται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό εργατικών διαφορών αφορά στην καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών (55,32%). Και με την κρίση να βρίσκεται σε έξαρση, σημειώνεται το άξιο προσοχής ποσοστό της τάξεως του 25%-30% των επιχειρήσεων να χρωστάνε δεδουλευμένα τριών μηνών κατ’ ελάχιστο. Οι βασικοί κλάδοι των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην μη καταβολή δεδουλευμένων είναι οι δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης (25,5%), το Λιανικό εμπόριο (24,71%) και τα Καταλύματα (8,85%). TO μεγαλύτερο ποσοστό εργατικών διαφορών αφορά στην καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών (55,32%). Και με την κρίση να βρίσκεται σε έξαρση, σημειώνεται το άξιο προσοχής ποσοστό της τάξεως του 25%-30% των επιχειρήσεων να χρωστάνε δεδουλευμένα τριών μηνών κατ’ ελάχιστο. Οι βασικοί κλάδοι των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην μη καταβολή δεδουλευμένων είναι οι δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης (25,5%), το Λιανικό εμπόριο (24,71%) και τα Καταλύματα (8,85%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις