Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

OI ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΦΟΡΟΥΣ-ΜΙΣΘΟΥΣ-ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ-ΕΦΑΠΑΞ-ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ


ΣΗΜ: ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ  ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ ΣΤΟ WWW.TANEA.GR(ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ BLOGS).
Η νεα φοροκαταιγίδα,η οικονομική ασφυξία στα ασφαλιστικά ταμεία, η έκρηξη της ανεργίας αλλά και η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας με τις μειώσεις μισθών, την αυξηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και των ατομικών συμβάσεων εργασίας, δημιουργούν ενα εκρηκτικό μίγμα . Οι δεσμεύσεις που απορρέουν απο τη δανειακή σύμβαση προβλέπουν και νεες περικοπές σε μισθούς, εφαπαξ και επιδόματα ενω θα συνεχιστεί η μείωση συντάξεων που αρχισε τον περασμένο μήνα(8 ισόποσες δόσεις). Ειδικότερα:

ΑΝΕΡΓΙΑ: Η ΓΣΕΕ εδώ και καιρό έχει εκτιμήσει ότι αν δεν ληφθούν άμεσα και επείγοντα μέτρα στο τέλος του 2012 η ανεργία θα αφορά 1.500.000 άτομα. Τα τραγικά αποτελέσματα της παρατεταμένης ύφεσης στην Ελλάδα φανερώνουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την ανεργία για το πρώτο τρίμηνο του 2012. Η ανεργία -σύμφωνα με τα νέα στοιχεια της ΕΛΣΑΤ- εκτοξεύθηκε στο 22,6% που ''μεταφράζεται'' σε 1.120.097 ανέργους. Κατα το διάστημα αυτό η ανεργία πανελλαδικά σημείωσε ραγδαία άνοδο στο 22,6%, από 20,7% το προηγούμενο τρίμηνο και 15,9% στο πρώτο τρίμηνο του 2011. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 9,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 57,3% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2011 και ανήλθε σε 1.120.097 άτομα. Η απασχόληση μειώθηκε κατά 2,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 10,7% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2011, με τον αριθμό των απασχολούμενων να ανέρχεται σε 3.837.950 άτομα.

ΜΙΣΘΟΙ-ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονται στις δεσμεύσεις της χώρας, βάσει της δανειακής σύμβασης που έχει υπογράψει η πλειοψηφία των κομμάτων στη Βουλή, μέχρι τον Ιούλιο θα υπάρξει και νέα παρέμβαση στους κατώτατους μισθούς, βάσει της επανεξέτασης όσων ισχύουν στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η αγορά εργασίας βρίσκεται εκτός ελέγχου με απλήρωτους εργαζόμενους, έκρηξη της ανεργίας αλλά και της μείωσης μισθών παράλληλα με αυξηση της αντασφάλισης εργασίας.

Τα στοιχεια του ΣΕΠΕ(Επιθεωρητές εργασιας) καταγράφουν εκρηξη των ατομικών συμβάσεων εργασίας με μείωση μισθών κατα 22.9% αλλά και αυξηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Μεγάλη άνοδο κατέγραψε η ανασφάλιστη εργασία κατά το πρώτο τετράμηνο του 2012, σύμφωνα με το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ). Όπως δείχνουν τα ιδια στοιχεία, η «μαύρη» εργασία διαμορφώθηκε στο 36,3%, σημειώνοντας αύξηση 7,7% έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, όπου το ποσοστό ήταν 28,9%. Πάντως απο τη δανειακή σύμβαση απορρέουν και αλλες δεσμευσεις οπως:

-Τη περαιτέρω μείωση του κατώτερου μισθού σε περίπτωση που δεν έχει επιτευχθεί μία γενικευμένη περικοπή των μέσων αποδοχών. Σημειώνεται πως με τον τελευταίο νόμο από τις 14 Φεβρουαρίου ο κατώτερος μισθός μειώθηκε κατά 22%, με την περικοπή να φτάνει το 32% για τους νέους έως 25 ετών.

-Την κατάργηση του 14ου μισθού, εφόσον διαπιστωθεί πως το μισθολογικό κόστος στη χώρα μας δεν έχει υποχωρήσει. Πάντως δεν αποκλείεται να δοθεί μία πίστωση χρόνου και το συγκεκριμένο θέμα να εξεταστεί στο τέλος του χρόνου. Σε περίπτωση που η μείωση των μισθών ικανοποιεί τους δανειστές δεν θα υπάρξει παρέμβαση στα δώρα και στο επίδομα αδείας. Ωστόσο αυτό δεν επιτευχθεί φαίνεται πως θα διασωθεί μόνο το δώρο Χριστουγέννων.

- Τη μεγαλύτερη ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, με επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Για παράδειγμα εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για το πώς μπορεί να είναι πιο… ελαστικό το ωράριο (π.χ. εφαρμογή σπαστού οκταώρου) αλλά και πως μπορεί να μειωθεί περαιτέρω το κόστος της υπερωριακής απασχόλησης.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ-ΕΦΑΠΑΞ: Παρόλο που στο μνημόνιο δεν αναφέρεται ρητά, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων περικοπών σε κύριες συντάξεις, σε ταμεία με μεγάλα ελλείμματα. Σημειώνεται ότι το ΙΚΑ, το πρώτο δίμηνο του έτους, εξάντλησε περισσότερο από το 60% της κρατικής χρηματοδότησής του. Στο ΙΚΑ, εκτιμάται ότι απαιτούνται 1,4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ προβλήματα αντιμετωπίζει και ο ΟΑΕΕ. οι ανάγκες για συντάξεις του Ιουλίου, στα τέλη του τρέχοντος μήνα, ανέρχονται σε 365 εκατ. ευρώ, όταν τα ταμειακά διαθέσιμα του Οργανισμού είναι 93 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 50 εκατ. ευρώ! Παράλληλα τα 6 στα 10 ταμεία που χορηγούν εφάπαξ εκπέμπουν 'σήμα κινδύνου'. Οπως προβλέπεται στο μνημόνιο εντος του καλοκαιριού πρέπει να γίνουν νεες περικοπές στα εφαπαξ. Πάντως αντί για περικοπές( στο εφαπαξ) διατυπώνονται προτάσεις για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Ειδικά για το ελλειμματικό Ταμείο Πρόνοιας Δημοσιων Υπαλληλων(ΤΠΔΥ) οι προτάσεις που αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου μετά τις εκλογές προβλέπουν τα εξής:

1. Νέα περικοπή του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων από 15%- 22%.

2. Η επιβολή νέας εισφοράς ή παρακράτηση μέρους της εισφοράς αλληλεγγύης

3. Η αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για την καταβολή του βοηθήματος

Παντως η αντίστροφη μέτρηση για το '' κούρεμα'' στην εφάπαξ αποζημίωση( ή στην αυξηση των αντίστοιχων εισφορών) -του δημοσίου αλλά και των λογαριασμών του ιδιωτικού τομέα, των ελεύθερων επαγγελματιών και των ΔΕΚΟ-τραπεζών-εχει ηδη αρχίσει. Οι διοικησεις των ταμειων εστειλαν στη Γενικη Γραμματεια Κοινωνικων Ασφαλίσεων στοιχεια με την ''ακτινογραφία'' των καταβαλλόμενων παροχών. Σημειώνεται οτι με βάση το νόμο 4046/12 του Μνημονίου που έχει ψηφίσει η Βουλή, τα ποσά των εφάπαξ θα πρέπει να είναι πλήρως ανταποδοτικά σε σχέση με τις εισφορές που καταβάλλονται. Οι προσαρμογές, ωστόσο, θα γίνουν και με βάση την οικονομική κατάσταση των επιμέρους τομέων - πρώην ταμείων πρόνοιας που έχουν συγχωνευτεί στα ενιαία Ταμεία. Προκεται για τα παρακάτω ασφαλιστικά ταμεία:

-Το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ).

- Το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ).

-Το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Εργαζομένων στα Μ.Μ.Ε. (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ).

-Το Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ).

-Το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ).

- Το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολούμενων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ).

- Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασιας:

-Είκοσι ένα ταμεία ή τομείς Πρόνοιας (ποσοστό 60%) χορηγούν ποσά εφάπαξ μεγαλύτερα κατά 2% - 83% σε σχέση με τις εισφορές που κατέβαλαν οι ασφαλισμένοι στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Στα Ταμεία στα οποία υπάρχει απόκλιση εισφορών και παροχών και κατά συνέπεια ο κίνδυνος νέων περικοπών περιλαμβάνονται ταμεία όπου έχουν ήδη γίνει μειώσεις (όπως το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων με απόκλιση 22,67%), τα Ταμεία Πρόνοιας των εργαζομένων στις φαρμακευτικές εταιρείες (διαφορά 63,91%), των ξενοδοχοϋπαλλήλων (απόκλιση 46,63%), των κληρικών (36,94%), της ΕΡΤ, των υπαλλήλων του ΙΚΑ κ.ά.

--Δεκατέσσερα ταμεία ή τομείς Πρόνοιας (ποσοστό 40%) που αποδίδουν χαμηλότερα, σε σχέση με τις εισφορές, ποσά εφάπαξ (απόκλιση από 5,25% έως 126%). Ανάμεσά τους είναι και το Ταμείο της Εμπορικής Τράπεζας (μετά τις μειώσεις που έγιναν, τα στοιχεία δείχνουν ότι το εφάπαξ που χορηγείται είναι οριακά μικρότερο κατά 2,31%).

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ: Στον αέρα βρίσκεται και το νέο επικουρικό ταμείο, που βάσει νόμου θα έπρεπε να λειτουργήσει την 1η Ιουλίου. Μέχρι σήμερα, κανένα ταμείο δεν έχει ενταχθεί στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, ενώ πληθαίνει η λίστα αυτών που αιτούνται την μη ένταξή τους. Εάν λειτουργήσει, σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλιση, θα είναι ο νέος ΕΟΠΥΥ, το ταμείο που στην πράξη κατέρρευσε πριν καλά καλά λειτουργήσει.

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ: Στη δραστική μείωση των 89 κοινωνικών επιδομάτων και των βοηθημάτων καλείται να προχωρήσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, καθώς είναι απαραίτητο να εξοικονομηθεί 1,2 δισ. ευρώ έως το 2015.

ΦΟΡΟΙ: Προ των πυλών βρίσκεται η νέα φοροκαταιγίδα. Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν έως και οκτώ φόρους για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2011 και την ακίνητη περιουσία τους, με το συνολικό ποσό των φόρων να υπερβαίνει τα 8 δισ. ευρώ. Μπορεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, μετά την παράταση που δόθηκε για τις ηλεκτρονικές δηλώσεις, να εκπνέει στις 16 Ιουλίου, αλλά ήδη εκατομμύρια φορολογούμενοι ζουν με τον εφιάλτη της εκκαθάρισης, καθώς οι φόροι που θα προκύψουν αναμένονται δυσβάσταχτοι. Το αφορολόγητο όριο από τα 12.000 ευρώ που ίσχυε για τα εισοδήματα του 2010 μειώθηκε στα 5.000 ευρώ για τα εισοδήματα του 2011, οι φοροαπαλλαγές περιορίστηκαν στο ελάχιστο, οι επιστροφές φόρου με τη συλλογή αποδείξεων κόπηκαν με το μαχαίρι, αλλά διατηρήθηκε η ποινή του έξτρα φόρου στην περίπτωση που λείπουν αποδείξεις. Περισσότερο πλήττονται οι οικογένειες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, μεταξύ των οποίων και πολλοί τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, καθώς θα κληθούν φέτος να πληρώσουν φόρους εισοδήματος αυξημένους έως και 1.960% σε σύγκριση με πέρυσι. Ειδικά οι φορολογούμενοι οι οποίοι απέκτησαν κατά τη διάρκεια του 2011 εισόδημα από εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα οφείλουν να καταβάλουν μαζί με το «φουσκωμένο» φόρο για το συνολικό εισόδημα του 2011, το «τέλος επιτηδεύματος» το οποίο θα είναι αυξημένο από 300 σε 400-500 ευρώ για κάθε επαγγελματική εγκατάσταση. Όλοι, εξάλλου, οι φορολογούμενοι οι οποίοι απέκτησαν το 2011 εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν και με την «ειδική εισφορά αλληλεγγύης», η οποία θα υπολογιστεί με συντελεστές 1%-4%. Όμως οι επιβαρύνσεις δεν θα περιοριστούν μόνο στα εισοδήματα του 2011. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες θα υποχρεωθούν να πληρώσουν φόρους και για την ακίνητη περιουσία που κατείχαν την 1η Ιανουαρίου των ετών 2009, 2010 και 2011. Επίσης πάνω από 5,5 εκατομμύρια νοικοκυριά θα κληθούν να πληρώσουν, σε 5 δόσεις, με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος της περιόδου Ιουλίου 2012-Μαρτίου 2013, το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Κτισμάτων για το 2012.
ΥΓ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ  ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ ΣΤΟ WWW.TANEA.GR(ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ BLOGS).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις