Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

H KΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ


του ΗΛΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ

Έκρηξη της φτώχειας ,των οφειλών και της ανεργίας.Διαλυμένο ασφαλιστικό σύστημα,χάος στα νοσοκομεία και στη δημόσια διοικηση.Μύθος η ανάπτυξη και οι νέες θέσεις εργασίας.Για να πάρεις τη σύνταξη σου ή το εφάπαξ(δηλαδή τα δικά σου λεφτά) θα πρέπει να περιμένεις μέχρι 2 χρόνια..Ο ένας στους δύο  χρωστάει.Το σύνολο των οφειλόμενων φόρων ανέρχεται στα 68 δισ. ευρώ. Σε αυτούς έρχονται να προστεθούν 77 δισ. ευρω ληξιπρόθεσμα δάνεια καθώς και 18 δισ. ευρώ οφειλόμενες εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία.Οι συντάξεις και οι μισθοί έχουν περικοπεί έως 50% ενώ στην αγορά εργασίας επικρατεί ζούγκλα.Η λαίλαπα των μνημονίων έχει οδηγήσει σε φτωχοποίηση μέχρι τα όρια οικονομικής και κοινωνικής εξαθλίωσης τον λαό.Και οι ρήτρες που περιλαμβάνονται στα μνημόνια θα έχουν μελλοντικά  καταστροφικές συνέπειες σε μισθούς και συντάξεις. Νέα λουκέτα στην αγορά προβλέπει για το επόμενο διάστημα το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας. Εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου εκτιμoυν  πως θα κλείσουν 300.000 επιχειρήσεις ενώ ήδη έχουν βάλει λουκέτο άλλες 200.000.
Κοντολογίς παραδίνουμε στα παιδιά μας μια χρεωκοπημένη χώρα.Ιδού λοιπόν η κληρονομιά που αφήνουμε:

ΟΦΕΙΛΕΣ:Έκρηξη παρουσιάζουν οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς το Δημόσιο, αφού έφτασαν τα 68 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου 2014.  Τα κόκκινα δάνεια  έφθασαν τα 77 δις ευρω.Παράλληλα  τρεις στους τέσσερις χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία!Σχεδον στο 50% των ετήσιων εσόδων των  ασφαλιστικών ταμείων έχουν φτάσει σήμερα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς αυτά.Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι διοικητές των τεσσάρων μεγαλύτερων Ταμείων του ιδιωτικού τομέα, τα χρέη έχουν ξεπεράσει τα 17,4 δις ευρώ, τη στιγμή που τα έσοδά τους από τον κρατικό Προϋπολογισμό, τις ασφαλιστικές εισφορές και τις εισπράξεις Δημοσίου υπέρ τρίτων ανέρχονται σε 35 δις ευρώ. Δραματικά αυξάνονται επίσης, τα ανεξόφλητα τέλη στη ΔΕΗ με ρυθμό 30% ανά μήνα μέσα στο 2014, ώστε αρμόδια στελέχη της να εκτιμούν ότι, μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν φτάσει τα 2 δισ. ευρώ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Οι Δείκτες της ελληνικής οικονομίας (ΑΕΠ, εμπορικό ισοζύγιο, δείκτες βιομηχανικής παραγωγής, πληθωρισμός, ανεργία, κλπ.), χωλαίνουν, με συνέπεια την πλήρη αδυναμία της χώρας να ξεφύγει από τις δαγκάνες της ύφεσης.Με αλματώδεις ρυθμούς αυξάνει το ελληνικό χρέος και οι υποχρεώσεις της χώρας μας για πληρωμές τόκων.Μεταξύ Ιουνίου 2012 και Δεκεμβρίου 2014, το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης από 303,5 δισ. ευρω ή 157% του ΑΕΠ, εκτινάχθηκε σε 328 δισ. ευρω ή 182% του ΑΕΠ, .Στην περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2013-2014, οι δαπάνες για τόκους και χρεολύσια για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, από 48,2 αυξήθηκαν σε 90,9 δισ. ευρω ενώ ο μηνιαίος δανεισμός (πιστωτικά έσοδα) του ελληνικού δημοσίου από 59,4 δις, ευρω  εκτοξεύτηκε σε 86,0 δισ. ευρώ.Παράλληλα, συνεχίζονται οι απώλειες στο Ελληνικό Χρηματιστήριο που στην περίοδο 2009-2014 έχασε συνολικά 116 δισ. ευρώ.


ΦΟΡΟΙ:Τα στοιχεία της Eurostast  αποκαλύπτουν την υπερφορολόγηση που έχουν υποστεί οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια. Οι αλλεπάλληλες αυξήσεις των φόρων στα ακίνητα και τα καύσιμα που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια ανέβασαν κατακόρυφα τη φορολογική επιβάρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων κατατάσσοντας τη χώρας μας πέμπτη μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. όσον αφορά στους φόρους στα ακίνητα και όγδοη όσον αφορά στα καύσιμα.Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα εμφανίζει την τρίτη υψηλότερη αύξηση στην Ε.Ε. στη φορολογική επιβάρυνση δηλαδή στα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ, καθώς από 32,4% του ΑΕΠ που ήταν το 2011 αυξήθηκαν σε 33,7% το 2012.
Τονίζεται ότι η Ελλάδα χαρακτηρίζεται απ' τους βαρύτερους φόρος κατοχής στον ανεπτυγμένο κόσμο. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα ειδικής μελέτης της εταιρείας συμβούλων ακινήτων GLP Values η οποία χρησιμοποιεί στοιχεία του 2011, δηλαδή πριν ακόμη οι φόροι αυξηθούν ακόμη περισσότερο και σε περιβάλλον προϊούσης ύφεσης).

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ :Τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται στα πρόθυρα του κραχ.Eχει ηδη τεθει σε εφαρμογη ο μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ, που βασικό του στοιχείο είναι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, η οποία –αφού επανεξετάζεται ανά τρίμηνο– οδηγεί σε συνεχείς μειώσεις τους. Την 1η Νοέμβρη 2014(για τα επικουρικά) θα γινει  η τρίμηνη επανεκτίμηση αυτής της ρήτρας όταν σημερα το έλλειμμα στο Ενιαίο Ταμείο επικουρικής ασφάλισης είναι 63,55 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα.
Εξαλλου με βάση τον ν.3863/10(νομος Λοβέρδου-Κουτρουμάνη), τον οποίο η σημερινη κυβέρνηση ανακοινωσε ότι θα εφαρμόσει πιστά, προκύπτουν τα εξής:
-Η νέα κατώτατη σύνταξη από 1/1/15 θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό των 26,18 ευρώ, που είναι το κατώτατο ημερομίσθιο, επί 15, δηλαδή, σύνολο 392,70 ευρώ από 486 ευρώ που είναι σήμερα.
--Η βασική σύνταξη, που από 1/1/2015 θα είναι συμπλήρωμα της αναλογικής σύνταξης και θα την εγγυάται χρηματοδοτικά το κράτος, δεν θα είναι μηνιαία 360 ευρώ που καθορίστηκε το 2010, αλλά 323 ευρώ, αφού διαμορφώνεται κάθε χρόνο κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ, το οποίο έχει μειωθεί δραματικά, και κατά 50% από τη μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή, που όμως είναι αρνητικός λόγω του αποπληθωρισμού.
-Η αναλογική σύνταξη όσων συνταξιοδοτηθούν από 1/1/2015 λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού της από 1/1/2011 με βάση εισφορές, έτη ασφάλισης και ύψος αποδοχών θα οδηγήσει σε μια σύνταξη που αντιστοιχεί σ’ ένα μισθό 1.500 ευρώ από 534 ευρώ σήμερα, σε 453,77 ευρώ το 2016, στα 401 ευρώ το 2020, στα 364 ευρώ το 2022 και στα 334 ευρώ το 2026.
Σημειωνεται ότι λόγω μνημονίων οι συντάξεις μειώθηκαν εως 50%, ερχονται νέεες μειώσεις ενώ μελλοντικά δεν θα υπάρχουν χρήματα να πληρωθούν οι συντάξεις αν δεν εξευρεθουν νεοι πόροι.  Ας μην ξεχνάμε το κούρεμα των αποθεματικών των ταμείων που έγινε το 2012, στο πλαίσιο του PSI, και το οποίο αντιστοιχεί σε απώλειες της τάξης των 12,5 δισ. ευρώ.Για να πληρωθούν οι συντάξεις το 2016, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης (ΣΚΑ) θα πρέπει, εκτός από τις εισφορές και την κρατική χρηματοδότηση, να βρει πρόσθετους πόρους ύψους 950 εκατομ.. ευρώ, οι οποίοι αυξάνονται σε 1,4 δισ. ευρώ για το 2017 και 2,5 δισ. για το 2018. Σημειωνεται ότι  οι 4 στους 10 συνταξιούχους ή ποσοστό 41,50% λαμβάνουν συντάξεις που δεν υπερβαίνουν τα 700 ευρώ. Στο 1,8 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων το 2014, ενώ ένας στους τέσσερις μισθωτούς εργάζεται ανασφάλιστος. 
Την ιδια ωρα  ραγδαία επιδείνωση στην απαιτούμενη για ένα υγιές  ασφαλιστικο σύστημα, αριθμητική σχέση εργαζομένων – συνταξιούχων καταγράφουν οι αναλογιστικές μελέτες που γινονται αυτή την περίοδο στο υπουργειο Εργασιας.Ετσι σημερα 1,3 εργαζόμενοι συντηρουν  1 συνταξιούχο!! Δηλαδή ,ο κάθε εργαζόμενος  με τους φόρους του και τις ασφαλιστικές του εισφορές, πρέπει να συντηρεί ένα  μη ενεργό  εργασιακά Ελληνα. Τονιζεται τι σε ένα υγιές αναδιανεμητικό ασφαλιστικο  σύστημα η αναλογια  είναι 4 προς  1.Η εκρηξη της ανεργιας ,η μειωση των μισθων και ο συνεχής περιορισμός των εν ενεργεία ασφαλισμένων -οι οποίοι με τις εισφορές τους καλούνται να καλύψουν τις αποδοχές των συνταξιούχων- προοιονίζουν  ένα ζοφερό μέλλον για τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων.
Είναι χαρακτηριστικο ότι πάνω από 7,2 εκατομμύρια άτομα  στη χωρα μας δεν εργάζονται!
Ειδικότερα σήμερα στη χώρα των 10,9 εκατομμυρίων Ελλήνων συμφωνα με τα τελευταία  διαθέσιμα στοιχεια της ΕΛΣΤΑΤ(Στατιστική Υπηρεσία):

.--Οι οικονομικα μη ενεργοι ελληνες είναι 3.268.994.

.----Oι συνταξιουχοι ανερχονται  σε 2.655.890 ατομα. Υπάρχουν σήμερα  περίπου 400.000 συνταξιούχοι κάτω των 60 ετών. Την τελευταία πενταετία οι νέοι συνταξιούχοι στη χωρα μας ανήλθαν σε 600.000 .Οι συνταξιουχοι –συμφωνα με τις προβολές του υπουργειου Εργασιας-θα  φτάσουν τους 2.845.066 το 2018. Έτσι η δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων για συντάξεις, ιδιωτικού και δημοσίου, θα ανέλθει στα 30,7 δις. ευρώ από τα 29,0 δις. ευρώ που είναι φέτος. Είναι χαρακτηριστικο ότι την πρώτη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε γηράσκοντα πληθυσμό κατέχει η Ελλάδα, με ποσοστό αύξησης 21,4%, έναντι 17,2% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών στη χώρα μας αναλογούν σήμερα στο 14% του πληθυσμού και σύμφωνα με τις προβλέψεις το 2020 θα είναι άνω του 20%, ενώ το 2030 στο 30%

--Οι απασχολουμενοι είναι 3.581.832 ατομα.Απο αυτους ο ενας στους τρεις εργαζεται με ευελικτες μορφές απασχόλησης.

ΦΤΩΧΕΙΑ: Στα όρια της φτώχειας  βρισκονται 2,5 εκατ. πολίτες - Το 43% δεν μπορεί να πληρώσει ενοίκιο ή δάνειο - Βουλγαρία, Ελλάδα πρώτες σε οικονομικές ανισότητες.Την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης στην Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης καταγράφει η Στατιστική αρχή στην ετήσια έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ, από το 2010 ως το 2013, δηλαδή τα χρόνια της κρίσης, το ποσοστό πληθυσμού που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες και στερείται βασικά αγαθά από τη θέρμανση της κατοικίας του, το πλυντήριο ρούχων, τη δυνατότητα να πληρώσει λογαριασμούς μέχρι και ελλείψεις στη διατροφή του (κρέας ή ψάρι) ξεπέρασε το 20%. Αυτοί που πλήττονται ιδιαίτερα είναι οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών.Το 40% των φτωχών Ελλήνων στερείται ακόμη και βασικά διατροφικά αγαθά, ενώ το 50% στερείται ακόμη και την θέρμανση, σύμφωνα με τα ευρήματα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

ΜΙΣΘΟΙ:Ο ενας στους τρεις εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα αμείβεται με 300 ευρώ καθαρά (έως 440 ευρώ μεικτά) αφού απασχολείται με ευέλικτες μορφές εργασίας (μειωμένο ωράριο, μερική απασχόληση, ενοικίαση, εκ περιτροπής εργασία κ.ά.).Οπως παρατηρεί ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης, «η υψηλή ανεργία αναγκάζει όλο και περισσότερους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα να προσφεύγουν σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης, κατάσταση που αφορά περίπου 500.000 άτομα. Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει μια νέα γενιά εργαζομένων, αυτή των 300 ευρώ».
Επίσης:
-Οι μειώσεις του μέσου πραγματικού μισθού και της απασχόλησης συρρίκνωσαν το διαθέσιμο πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών, μειώνοντας τις αποδοχές εργασίας μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων την περίοδο 2010-2013 κατά 41 δισ. ευρώ.Εως το τέλος του 2014 η μείωση θα είναι επιπλέον 2 δισ. ευρώ.
- Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μέσος πραγματικός μισθός το 2014 έχει μειωθεί κατά 21% έναντι του 2009.
- Η αγοραστική δύναμη των μέσων αποδοχών ανά μισθωτό κατά την πενταετία 2010-2014 μειώθηκε κατά 23%, με αποτέλεσμα στο τέλος του 2014 να επιστρέψει στα επίπεδα του έτους 1995. Η αγοραστική δύναμη του μέσου ακαθάριστου μισθού στην Ελλάδα κατά το 2014 ανέρχεται στα 2/3 της αντίστοιχης αγοραστικής δύναμης στην ΕΕ-15. Αυτό σημαίνει ότι η αγοραστική δύναμη των μέσων αποδοχών εργασίας στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη από την αντίστοιχη στη Μάλτα, τη Σλοβενία, την Κύπρο και την Κροατία, έχοντας πλέον εξισωθεί με αυτήν της Πορτογαλίας

ΑΝΕΡΓΙΑ:Αν και τελευταια οι δείκτες για την ανεργία παρουσιάζουν μια μικρή μείωση,η πραγματικότητα είναι διαφορετικη.Η μείωση δεν οφείλεται σε  οποιαδήποτε μορφής ανάπτυξη αλλά στη μειωση του εργατικου δυναμικου καθως και  σε προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ με πεντάμηνες συμβάσεις στο Δημόσιο και ΟΤΑ .Αλλά και σε αυτούς που καταγράφονται ως εργαζόμενοι πρέπει να επισημανθει  ότι απασχολούνται με διάφορες ελαστικές μορφές απασχόλησης (3ωρα-4ωρα-3ημερα-2ημερα). To πρώτο τρίμηνο του 2009 έως και το αντίστοιχο πρώτο τρίμηνο του 2014, χάθηκαν 1.061.900 θέσεις εργασίας, ενώ το ίδιο διάστημα οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 865,6 χιλ. φτάνοντας τα 1.342.300 άτομα!!! 
Ο ενας στους δυο νεους είναι ανεργος, ενώ οι 7 στους 10 είναι μακροχρονια ανεργοι.(ανεργοι πάνω από ένα ετος). Mία στις τέσσερις θέσεις εργασίας που υπήρχαν πριν την κρίση έχει χαθεί και το ποσοστό ανεργίας είναι στο 27%, ενώ ήταν στο 7,2% στο τέλος του 2008.Tουλάχιστον το 70% των ανέργων παραμένει εκτός αγοράς εργασίας πάνω από έναν χρόνο και περίπου οι μισοί, για περισσότερο από δύο χρόνια. Η υψηλή ανεργία αναγκάζει ολο και περισσοτερους εργαζομενους στον ιδιωτικο τομεα να προσφυγει σε ευελικτες μορφες απασσχόλησης(περιπου 500.000 ατομα) γεγονός που εχει δημιουργήσει μια νεα γενια΄, αυτή των 300 ευρω.
 O αριθμός των Ελλήνων που έχουν μεταναστεύσει, αυξήθηκε κατά 30% την περίοδο μεταξύ 2010-2012.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις