Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ:ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Στην νέα ιστοσελίδα www.energo-eke.gr, θα μπορούν από το Σάββατο 15 Νοεμβρίου οι δικαιούχοι να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους προκειμένου να ενταχθούν στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, που ξεκινά να εφαρμόζεται πιλοτικά σε 13 δήμους. Σημειώνεται ότι δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα αναδρομικά από την 1η Νοεμβρίου 2014 θα έχουν και όλοι όσοι υποβάλουν αίτηση μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.Για την πιο σημαντική και ελπιδοφόρα κοινωνική μεταρρύθμιση που έχει δει ο τόπος μίλησε ο υπουργός Εργασίας, Γ.Βρούτσης.

 Για να λάβει κάποιος το επίδομα από το εγγυημένο εισόδημα θα πρέπει στην πιλοτική του εφαρμογή να είναι κάτοικος του δήμου πάνω από πέντε μήνες και πάνω από πέντε χρόνια κάτοικος της χώρας.
Τα εισοδηματικά κριτήρια, εξαρτώνται από την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου και έχουν ως εξής:
·               2400 ευρώ αν είναι άγαμος χωρίς παιδιά
·               3600 ευρώ αν είναι ζευγάρι χωρίς παιδιά
·               4200 ευρώ αν είναι ζευγάρι με ένα ανήλικο παιδί
·               4800 ευρώ αν είναι ζευγάρι με δύο ανήλικα παιδιά
·               5400 ευρώ αν είναι ζευγάρι με τρία ανήλικα παιδιά
·               6000 ευρώ αν είναι ζευγάρι με τέσσερα ανήλικα παιδιά
·               4800 ευρώ αν είναι ζευγάρι με ένα ενήλικο παιδί
·               5400 ευρώ αν είναι ζευγάρι με ένα ανήλικο και ένα ενήλικο παιδί
·               6000 ευρώ αν είναι ζευγάρι με δύο ενήλικα παιδιά
·               3600 ευρώ αν είναι μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο ή ενήλικο παιδί
·               4200 ευρώ αν είναι μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά και
·               4800 ευρώ αν είναι μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ενήλικα παιδιά


 Για τον προσδιορισμό του πραγματικού εισοδήματος λαμβάνονται υπόψη όλα τα εισοδήματα από οποιαδήποτε πηγή με εξαίρεση:  - του 20% από μισθωτές υπηρεσίες, εισόδημα με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή εργόσημο καθώς και τα ποσά από πηγές κατάρτισης - των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης , αλληλεγγύης κλπ. - των επιδομάτων : αναπηρίας, διατροφικό ΑΜΕΑ ,επιμέλειας με δικαστική απόφαση .
Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ κατ’ άτομο, η οποία προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 10.000 για κάθε ανήλικο και με ανώτατο συνολικό όριο για κάθε επωφελούμενη μονάδα το ποσό των 200.000 ευρώ.
Δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις από άτομα που έχουν στην ιδιοκτησία τους σκάφη αναψυχής ΙΧ, αεροσκάφη, ελικόπτερα ΙΧ, ανεμόπτερα και πισίνες. Το συνολικό ύψος καταθέσεων στα πιστωτικά ιδρύματα και η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολόγων να μην υπερβαίνουν το διπλάσιο του εισοδήματος που αναλογεί με βάση τη ρύθμιση.
Η κινητή περιουσία της ωφελούμενης μονάδας (επιβατικά αυτοκίνητα, οχήματα κλπ), να μην υπερβαίνει σε αντικειμενική δαπάνη, στο σύνολό της, το ποσό των 6.000 ευρώ.

Οι 13 Δήμοι, ένας σε κάθε Περιφέρεια που θα εφαρμοστεί το πιλοτικό πρόγραμμα είναι: Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, δήμος Δράμας Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δήμος Έδεσσας Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, δήμος Γρεβενών Περιφέρεια Ηπείρου, δήμος  Ιωαννίνων Περιφέρεια Θεσσαλίας, δήμος Καρδίτσας Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, δήμος Λευκάδας Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, δήμος Χαλκίδας Περιφέρεια Αττικής, δήμος Καλλιθέας Περιφέρεια Πελοποννήσου, δήμος Τρίπολης Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, δήμος Σάμου Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δήμος Σύρου  Κρήτης, δήμος Μαλεβιζίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις