Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

ΕΙΚΟΝΑ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

Εφιαλτική είναι η εικόνα που παρουσιάζουν τα ασφαλιστικά ταμεία με ‘σήμα κατατεθέν’ τις μεγάλες ουρές αναμονής και το χρόνο καθυστέρησης  για σύνταξη να φθάνει έως και τα 5 χρόνια.Ειναι χαρακτηριστικό ότι η διοίκηση του ΙΚΑ  ρίχνει ευθύνες για τις ουρές αναμονής, που παρουσιάζεται τις τελευταίες ημερες, στην υποστελέχωση των υπηρεσιών του ιδρύματος!

‘’Στο ΙΚΑ και το ΕΤΕΑ(επικουρικό), χιλιάδες εν αναμονή συνταξιούχοι  περιμένουν για να πάρουν την κανονική τους σύνταξη ακόμη και 5 χρόνια, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ(Ομοσπονδία Εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία) Θανάσης Καποτάς.Στο ΙΚΑ η αναμονή είναι έως 2 χρόνια μα διαδοχική και για το επικουρικό η καθυστέρηση φθάνει και τα 5 χρόνια’, παρατηρεί ο κ.Καποτάς.
Το πρόβλημα, που αποτελεί εφιάλτη για χιλιάδες υποψήφιους συνταξιούχους, αποδίδεται στη μεγάλη έλλειψη προσωπικού στα ασφαλιστικά ταμεία(έλλειψη κατά 30%) στα οποία η αλληλογραφία σε περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης εξακολουθεί να γίνεται ακόμη με βάση τον παραδοσιακό τρόπο ανταλλαγής επιστολών μέσω  ταχυδρομείου!!Χαρακτηριστικό της δραματικής κατάστασης είναι ότι η έκδοση των προσωρινών συντάξεων υπερβαίνει τους δύο και τρεις μήνες στο ΟΚΑ, ενώ βάσει νόμου οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να παίρνουν το 80% της κανονικής σύνταξης εντός 45 ημερών αν έχουν ένα Ταμείο και εντός 75 ημερών αν έχουν διαδοχική ασφάλιση σε δύο ή περισσότερους φορείς.
Ο αναπλ.υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημ.Στρατούλης , για την εφιαλτική κατάσταση που επικρατεί στα ασφαλιστικά ταμεία,δηλωσε  ότι άμεσα προωθούνται τα παρακάτω τρία μέτρα:
1.Επαναπροσληψη των 200 απολυμένων από τα ασφαλιστικά ταμεία οι οποίοι θα πάνε  στα ελεγκτικά κέντρα των ασφαλιστικών ταμείων και κυρίως στα τμήματα παροχών για τις συντάξεις.
2. Με επιστολη που αποστέλεται  στον  υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γ. Κατρούγκαλο ζητείται η έγκριση 1500 νέων προσλήψεων προσωπικού για τα ασφαλιστικά ταμεία.
3.Θα υπάρξει πλήρης ανάπτυξη των πληροφοριακών συστημάτων με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Στο μεταξύ μόνον οι μακροχρόνια άνεργοι είναι υποχρεωμένοι να απευθύνονται στα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΙΚΑ για να ανανεώσουν το βιβλιάριο υγείας, τονίζει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ).
Για όλες τις άλλες κατηγορίες ασφαλισμένων η πιστοποίηση της λεγόμενης ασφαλιστικής ικανότητας, η οποία τους κατοχυρώνει το δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για το 2015, έχει συντελεστεί ηλεκτρονικά μέσω του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος.
Επίσης, η απογραφή των έμμεσων μελών για κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μπορεί να διενεργείται μέσω διαδικτύου, στη διεύθυνση ika.gr, χωρίς να απαιτείται η επίσκεψη στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Όσοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες για την πρόσβασή τους στο διαδίκτυο μπορούν να απευθύνονται στα υποκαταστήματα και τα Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).
Η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ καλεί τους ασφαλισμένους να αξιοποιούν αυτές τις εναλλακτικές δυνατότητες, προκειμένου να μην υφίστανται την ταλαιπωρία αναμονής σε πολυάνθρωπες ουρές που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες.

«Εκφράζουμε τη λύπη μας για την αδυναμία άμεσης εξυπηρέτησής τους, μια αδυναμία όμως που οφείλεται στη δραματική μείωση του προσωπικού του Ιδρύματος τα τελευταία χρόνια», καταλήγει η διοίκηση του ΙΚΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις