Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ



Oι 9 στους 10 ανέργους  ( 907.623 άτομα)  βρίσκονται στο περιθώριο  και δεν λαμβάνουν καμία απολύτως στήριξη από τον ΟΑΕΔ, ούτε ως επίδομα ανεργίας ούτε ως επιδότηση απασχόλησης.Ειναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το  10% των ανέργων  λαμβάνει επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ  ενώ  το πρόσθετο επίδομα των 200 ευρώ το μήνα το λαμβάνει μόλις το 0,78%  του συνόλου των εγγεγραμμένων μακροχρόνια ανέργων!!!
Σύμφωνα με τα  τελευταία στοιχεία του ΟΑΕΔ, από τους 1.061.225 ανέργους οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, μόλις οι 153.602 λαμβάνουν κάθε μήνα επίδομα ανεργίας. Οι υπόλοιποι 907.623 άνεργοι δεν λαμβάνουν καμία απολύτως στήριξη από τον ΟΑΕΔ, ούτε ως επίδομα ανεργίας ούτε ως επιδότηση απασχόλησης.Εξάλλου το 0,78% του συνόλου των μακροχρόνια άνεργων, ήτοι 4.200 από τους 537.892 εγγεγραμμένους στους καταλόγους του ΟΑΕΔ που δεν βρίσκουν εργασία για πάνω από ένα χρόνο, εισέπραξε από την αρχή του έτους έως και τον Απρίλιο το επίδομα ανεργίας που έχει θεσπιστεί γι' αυτήν την κατηγορία πολιτών.
Στην πράξη, οι υπόλοιποι 533.000 άνεργοι που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών, δεν λαμβάνουν καμία επιδότηση. Οι διατάξεις χορήγησής του άλλαξαν προς το χειρότερο από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά, με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι συνεχώς να μειώνονται. Είναι ενδεικτικό ότι,τον Σεπτέμβριο του 2014 ο αριθμός των δικαιούχων έφτανε τα 36.000 άτομα.
Μία από τις παγίδες που έχουν εντοπιστεί και κλείνουν την πόρτα στους χιλιάδες δικαιούχους είναι ότι η υποβολή της σχετικής αίτησης δεν μπορεί να γίνει εάν παρέλθουν δύο μήνες από τη λήξη της 12μηνης τακτικής επιδότησης, με αποτέλεσμα πολλοί που δεν το γνωρίζουν να χάνουν το δικαίωμά τους.Επιπρόσθετα, ο νόμος προβλέπει ότι ο δικαιούχος για να εισπράξει το επίδομα πρέπει να έχει εξαντλήσει κατά το παρελθόν τη 12μηνη τακτική επιδότηση ανεργίας ακόμη και αν την έχει λάβει τμηματικά (δηλ. με αναστολές και συνέχειες). Παράλληλα, πρέπει, όταν υποβάλει αίτηση για το επίδομα μακροχρόνια ανέργου να έχει παραμείνει κατά τους 12 τελευταίους μήνες αδιαλείπτως εγγεγραμμένος στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.Επίσης, ζητείται το προηγούμενο εκκαθαριστικό, δηλαδή του 2014 στην προκειμένη περίπτωση, για να διαπιστωθεί το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα όσων υποβάλλουν αίτηση. Υπάρχουν όμως αρκετοί που εντός του 2014 μπορεί να εργάζονταν, συνεπώς χάνουν αυτόματα το δικαίωμα για να λάβουν την εν λόγω παροχή.Σημειωένται ότι ο ΟΑΕΔ χορηγεί επίδομα σε μακροχρόνια άνεργους, ηλικίας 20 - 66 ετών, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα (πραγματικό, απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο) μικρότερο των 10.000 ευρώ, που έχουν υποβάλει την αίτησή τους εντός αποσβεστικής προθεσμίας 2 μηνών από τη λήξη της 12μηνης τακτικής επιδότησης λόγω ανεργίας.Το μηνιαίο επίδομα ανέρχεται στα 200 ευρώ και καταβάλλεται για διάστημα όχι μεγαλύτερο των 12 μηνών.Εάν ο μακροχρόνια άνεργος έχει προστατευόμενο ανήλικο παιδί, το ανώτατο όριο ετήσιου εισοδήματός του που απαιτείται για να λάβει το επίδομα προσαυξάνεται κατά 586,08 ευρώ (για κάθε ανήλικο τέκνο). Το επίδομα αυτό δεν επιδέχεται προσαυξήσεις, είναι προσωποπαγές και δεν μεταβιβάζεται.

Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι η ανεργία αποτελεί το πλέον ανησυχητικό κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα της εποχής μας .Ειναι χαρακτηριστικό ότι μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη ‘χάθηκε’ στην ανεργία η οποία επέστρεψε στα ποσοστά του  1961 με το φαινόμενο 1.200.000 περισσότεροι να  είναι αυτοί που δεν εργάζονται από αυτούς που εργάζονται.!!!!Μαλιστα τo πρώτο τρίμηνο του 2009 έως και το αντίστοιχο πρώτο τρίμηνο του 2014, χάθηκαν 1.061.900 θέσεις εργασίας, ενώ το ίδιο διάστημα οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 865,6 χιλ. Ο ένας στους δυο νέους είναι άνεργος, ενώ οι 7 στους 10 είναι μακροχρόνια άνεργοι(άνεργοι πάνω από ένα έτος).
 Παντως  αν και τελευταια οι δείκτες για την ανεργία παρουσιάζουν μια μικρή μείωση,η πραγματικότητα είναι διαφορετική.Η μείωση δεν οφείλεται σε  οποιαδήποτε μορφής ανάπτυξη αλλά στη μείωση του εργατικού δυναμικού καθως και  σε προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ με πεντάμηνες συμβάσεις στο Δημόσιο και ΟΤΑ .Αλλά και σε αυτούς που καταγράφονται ως εργαζόμενοι θα  πρέπει να επισημανθει  ότι απασχολούνται με διάφορες ελαστικές μορφές απασχόλησης (3ωρα-4ωρα-3ημερα-2ημερα). 


Η εκτίμηση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ είναι ότι το 2020 η ανεργία θα κινείται στο 22-23% του εργατικού δυναμικού, δηλαδή θα είναι άνεργα 1.150.000 άτομα (σ.σ. η κυβέρνηση και η τρόικα προβλέπουν ανεργία 15,8 % το 2018) με ότι αυτό αρνητικό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία, τον κρατικό προϋπολογισμό και τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης. Σύμφωνα με το ΙΝΕ – ΓΣΕΕ για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία σε επίπεδα ανεργίας του έτους 2009 (9,5%, 450.000 άτομα) και να δημιουργήσει το ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας που χάθηκαν την περίοδο 2009 - 2013 ακόμη και με το αισιόδοξο σενάριο ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ 3,5% - 4%, θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις