Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Η ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Ανεξάρτητα με την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές,η χωρα ταμειακά  εχει χρεωκοπήσει.Κάθε μήνα γίνεται αγώνας δρόμου για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις.Το δημόσιο χρέος της χώρας έφθασε  στο 176% του ΑΕΠ .Η υγεία καρκινοβατεί με τα νοσοκομεία να είναι σε πλήρη διάλυση.Το ιδιο και η κοινωνία.Ειμαστε πλέον μια χωρα ανέργων και συνταξιουχων.Σχεδον ολοι χρωστάνε στην εφορία, στις τράπεζες και στα ασφαλιστικά ταμεία.Εχουμε 1,3 εκατομ.ανέργους εκ των οποίων  μόνο οι 153.000 παιρνουν το επιδομα ανεργίας. Μάλιστα ούτε ένας στους 100 μακροχρόνια άνεργους δεν λαμβάνει την ειδική επιδότηση των 200 ευρω.Το 0,78% του συνόλου των μακροχρόνια άνεργων, ήτοι 4.200 από τους 537.892 εγγεγραμμένους στους καταλόγους των ανέργων του ΟΑΕΔ που δεν βρίσκουν εργασία για πάνω από ένα χρόνο, εισέπραξε από την αρχή του έτους έως και τον Απρίλιο του 2015, το επίδομα ανεργίας που έχει θεσπιστεί γι' αυτή την κατηγορία πολιτών.Στην πράξη, οι υπόλοιποι 533.000 άνεργοι που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών, δεν λαμβάνουν καμία επιδότηση.Και ας μην ξεχνάμε ότι σήμερα ο ενας στους δυο νέους είναι ανεργος.
Πλέον οι συνταξιούχοι στηρίζουν οικονομικά τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Παράλληλα ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας βρίσκεται στο όριο της φτώχειας.Στα 6,3 εκατομμύρια άτομα ανέρχεται ο πληθυσμός της Ελλάδας που ζούσε υπό το καθεστώς φτώχειας  ή υπό την απειλή της φτώχειας λόγω υλικών στερήσεων και ανεργίας.Μαλιστα οι οικονομικά μη ενεργοί είναι περισσότεροι των οικονομικά ενεργών.Οι απασχολουμενοι είναι 3,5 εκατομ., οι άνεργοι 1,2 εκατομ. και οι οικονομικά μη ενεργοί κινουνται στα 3,3 εκατομ.
Φυσικά τραγική είναι η κατάσταση στην αγορά εργασίας(ιδιωτικός τομέας) οπου ο ενας στους τρεις αμειβεται 300 ευρω καθαρα το μηνα ενώ περίπου ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι (πάντα στον ιδιωτικό τομέα)  πληρώνονται με καθυστέρηση που φτάνει έως και τους 5 μήνες Σήμερα το 45% των μισθωτών αμείβεται με μισθούς έως και 751 ευρώ.Και ας μην ξεχνάμε την   μείωση  εως και 45% των κύριων, επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ κατά την περίοδο 2Ο1Ο-2Ο14 η οποία επιδείνωσε δραματικά  το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων . Το 44,8% των συνταξιούχων έχει σύνταξη που αντιστοιχεί κάτω από το όριο της φτώχειας των 655 ευρώ.
Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία του  υπουργείου Εργασίας:
-- Τα υφεσιακά μέτρα της περιόδου της κρίσης και των μνημονίων συνέτειναν σε σωρευτική μείωση του ΑΕΠ κατά 23,5% και κατά 20% της απασχόλησης. Ο κίνδυνος φτώχειας επεκτάθηκε από το 22% στο 34%, ενώ η ανεργία εκτοξεύθηκε από το 7,7% στο 27,5% (από το 25% στο 58% για τους νέους κάτω των 25 ετών), με τους ανέργους να αυξάνονται από τους 378.000 σε 1.350.000 σε μια περίοδο που ενισχύεται η διευκόλυνση των ατομικών και των ομαδικών απολύσεων.
--Η πολυδιαφημισμένη μείωση των μισθών  που δήθεν θα συνέβαλλε στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, επέφερε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Η μείωση με νόμο των κατώτατων μισθών (κατά 22% και 32% για τους νέους έως 25 ετών) και η αποδιάρθρωση του συστήματος των συλλογικών συμβάσεων και της επίλυσης των συλλογικών διαφορών συνέτειναν στη διολίσθηση της πλειονότητας των μισθών.
Ετσι καταφέραμε στα χρόνια του Μνημονίου:
● Η Ελλάδα να είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα όπου, στην περίοδο της κρίσης, καταγράφηκε ονομαστική μείωση των κατώτατων μισθών 26% και 35,5% για τους νέους κάτω των 25 ετών.
● Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι πλέον ο 5ος χαμηλότερος στην ευρωζώνη (από αντίστοιχα 8ος το 2008).
● Ο μνημονιακός στόχος για μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας κατά 15% υπηρετήθηκε με ιδιαίτερο ζήλο οδηγώντας στη γρήγορη υπέρβασή του στο 19% (17% και 22% για μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος, αντίστοιχα).
● Το πραγματικό μισθολογικό κόστος μειώθηκε κατά 25,2% συμβάλλοντας κατά τα 4/5 στην αύξηση της κερδοφορίας και κατά 1/5 στη μείωση των τιμών, διευρύνοντας τις ανισότητες αφού κατά την περίοδο 2008-14 το μερίδιο της εργασίας στο συνολικά παραγόμενο εισόδημα υποχώρησε κατά 9 μονάδες (από το 62% στο 53%).
● Το ύψος των πραγματικών μισθών υποχώρησε από το 81% στο 65% των αντίστοιχων μισθών της Ε.Ε.15
● Η αγοραστική δύναμη των μισθών στην Ελλάδα υποχωρεί από τη 14η στη 18η θέση, στο πλαίσιο της Ε.Ε.28.
● Η αγοραστική δύναμη υποχώρησε ανά εργαζόμενο κατά 32% και για το σύνολο της μισθωτής εργασίας κατά 50% λόγω της μείωσης των μισθών, της εξέλιξης του τιμάριθμου, της φορολογικής επιβάρυνσης και της μείωσης των κοινωνικών παροχών.
● Το 2012 μέχρι το κατώτατο όριο των 751 ευρώ αμειβόταν το 17% των εργαζομένων (το 12% και 5% των πλήρως και μερικώς απασχολουμένων, αντίστοιχα).

● Η μείωση των κατώτατων μισθών, η αποδόμηση των συλλογικών συμβάσεων και η εξατομίκευση των αμοιβών οδήγησαν το 45% των εργαζομένων (23% και 22% των πλήρως και μερικώς απασχολουμένων, αντίστοιχα) να αμείβεται με μισθούς μέχρι το παλιό κατώτατο όριο των 751 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις