Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 8ΩΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ



Παρελθoν αποτελεί η πλήρης και σταθερή εργασία στη χωρα μας αφού  δυο εκατομμύρια εργαζόμενοι στον ιδιωτικο τομέα  οδηγήθηκαν σε ανασφάλιστες και  ευέλικτες μορφές απασχόλησης με μειωμένες αποδοχές.Εκτιμάται ότι μισό εκατομμύριο είναι οι  υποαπασχολούμενοι (μέχρι 4 ώρες, επισήμως, την ημέρα με τις  μισές αποδοχές) ενώ 1,5 εκατ. είναι οι αμειβόμενοι, περιοδικά, με «μαύρα» .Μαλιστα οι 7 στις 10 θέσεις εργασιας που ανοιγουν  είναι προσωρινής απασχόλησης, οι λεγόμενες και ευέλικτες μορφές εργασίας, φαινόμενο που σηματοδοτεί το τέλος του παραδοσιακού 8ωρου εργασιας.Το νέο τοπίο στην ελληνικη αγορά εργασίας εχει ως κύρια χαρακτηριστικά την ανασφάλιστη εργασία, τους χαμηλούς μισθούς, την κατάργηση των συλλογικων διαπραγματευσεων και των συλλογικών συμβάσεων, τις ευελικτες μορφές απασχόλησης και το υψηλό επίπεδο ανεργίας.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΙΚΑ και του ΣΕΠΕ, δειχνουν ότι κατά την περίοδο  2010 - 2015 διπλασιάστηκε ο αριθμός των εργαζομένων ανδρών με καθεστώς μερικής απασχόλησης και οι εργαζόμενοι (άνδρες και γυναίκες) με μειωμένα ωράρια  έφτασαν τους 446.159 από 269.873 (+65,32%). Συνολικά οι εργαζόμενοι  ασφαλιζόμενοι στο ΙΚΑ με πλήρη απασχόληση και πλήρη μισθό, μειώθηκαν κατά 7,84% (κατά 6,89% οι άνδρες και κατά 9% οι γυναίκες) ενώ αυξήθηκαν  κατά 65,32% οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση (κατά 100,68% οι 
άνδρες και κατά 45,11% οι γυναίκες).Πίσω από τη μεγάλη αύξηση των μεγεθών της μερικής απασχόλησης (που αποτυπώνεται και στις μετατροπές συμβάσεων από πλήρους απασχόλησης σε ευέλικτης εργασίας) «κρύβεται», η πρακτική της ασφάλισης εργαζομένων για λιγότερες ώρες μολονότι, στην πράξη, εργάζονται περισσότερο.

Πρόσφατη έρευνα του ΙL0(διεθνές γραφειο εργασιας), η οποία  αναφέρεται σε παγκόσμιο επίπεδο, δειχνει ότι  μόνο το 25% απασχολείται με πλήρη και σταθερή εργασία. Στην Ευρώπη η τυπική εργασία είναι γύρω στο 65%. Μαλιστα στην Ευρώπη(όπως και στην Ελλάδα) έχουμε μια εντονότατη τάση συνεχούς αμφισβήτησης του ρόλου της πλήρους και σταθερής εργασίας, με την ανάπτυξη ποικιλίας ευέλικτων μορφών.

Τα ιδια στοιχεία δειχνουν ότι:
--Ενα εκατομμύριο είναι οι απλήρωτοι(από 1 - 5 μήνες) εργαζόμενοι  στον ιδιωτικό τομέα.
--1.205.000 είναι οι  άνεργοι (από τους οποίους  οι 867.855 αναζητούν, αλλά, δεν βρίσκουν απασχόληση). Oι 9 στους 10 ανέργους  ( 907.623 άτομα)  βρίσκονται στο περιθώριο  και δεν λαμβάνουν καμία απολύτως στήριξη από τον ΟΑΕΔ, ούτε ως επίδομα ανεργίας ούτε ως επιδότηση απασχόλησης.Ειναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το  10% των ανέργων  λαμβάνει επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ  ενώ  το πρόσθετο επίδομα των 200 ευρώ το μήνα το λαμβάνει μόλις το 0,78%  του συνόλου των εγγεγραμμένων μακροχρόνια ανέργων!!!

--Σημερα το 45% των μισθωτων  αμειβεται με μισθους εως και 751 ευρω.Παράλληλα μειώθηκαν εως και 50% οι μισθοι στον ιδιωτικό τομέα .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις