Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

ΝΕΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ


Σε νέες μειώσεις συντάξεων (κύριων και επικουρικών) κατά 6,5% με 7% οδηγεί
η πρόταση των θεσμών για περιορισμό της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ κατ' έτος, ήτοι 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο, το διάστημα 2016 - 2017 .Παράλληλα θα επέλθουν ριζικές ανατροπές στο σύστημα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με χιλιάδες ασφαλισμένους να εχουν επιβάρυνση στη συνταξιοδότηση τους  εως και 12 χρόνια.

Τα 10 μέτρα –σόκ που απαιτούν οι δανειστές για το ασφαλιστικό είναι τα εξής:

1-Να εφαρμόσει πλήρως τον ασφαλιστικό νόμο 3863/2010.
2-Να συνεχίσει την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, σε επικουρικές και εφάπαξ..
3-Να προχωρήσει σε υιοθέτηση θεσμικού πλαισίου που θα δημιουργεί ισχυρά αντικίνητρα για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, μεταξύ των οποίων και η αύξηση της ποινής για τις συντάξεις πριν από τη συμπλήρωση του 62ου έτους ηλικίας. Η εφαρμογή των μέτρων θα αφορά όσους συνταξιοδοτηθούν από τον Ιούλιο του 2015, θα γίνει σταδιακά, ώστε το 2025 να έχουν κλείσει όλες οι πόρτες για συνταξιοδότηση πριν το 67ο έτος ηλικίας. Κανένα από τα ήδη νομικά κατοχυρωμένα δικαιώματα δεν θα επηρεαστεί. Σε περίπτωση αποχώρησης, θα υπάρχει πέναλτι μείωσης της σύνταξης κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες επιπλέον από το -6% που προβλέπει ήδη ο σύστημα για κάθε χρόνο και έως 5 έτη πρόωρης συνταξιοδότησης.
4-Από τον Ιούλιο του 2015 και μετά όλοι όσοι συνταξιοδοτούνται θα λαμβάνουν τη βασική και αναλογική σύνταξη, με τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας συνταξιοδότησης.
5-Ενταξη στο ΕΤΕΑ όλων των επικουρικών ταμείων, και διαβεβαίωση ότι, από τον Ιανουάριο του 2015 (αναδρομικά), όλα τα επικουρικά θα χρηματοδοτούνται μόνο από τις δικές τους εισφορές.
6- Καλύτερη στόχευση των "κοινωνικών συντάξεων" μέσω της αύξησης των συντάξεων υπερηλίκων του ΟΓΑ και κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους τους συνταξιούχους έως το τέλος του Δεκεμβρίου του 2018. Είναι γνωστή η απαίτηση των θεσμών για μείωση των δαπανών και για την κοινωνική πρόνοια, μέσα από την αναδιάρθρωση των προνοιακών επιδομάτων. Στο πλαίσιο αυτό, απαιτούν περικοπές της τάξης των 900 εκατ. ευρώ.
7-Σταδιακή κατάργηση των χρηματοδοτούμενων από το κράτος απαλλαγών και εναρμόνιση των εισφορών για όλα τα ταμεία, με βάση τις εισφορές του ΙΚΑ.
-Μεγαλύτερη διασύνδεση εισφορών και παροχών ήτοι, μείωση κυρίως των κατώτατων συντάξεων.
8-Διεύρυνση και εκσυγχρονισμό των εισφορών και της ασφαλιστικής βάσης των ελεύθερων επαγγελματιών. Ο υπολογισμός των εισφορών θα γίνεται με βάση το πραγματικό εισόδημα.
9-Κατάργηση κοινωνικών πόρων και αντικατάστασή τους είτε με μείωση συντάξεων είτε με αύξηση εισφορών.
10-Αλλαγές στη συνταξιοδότηση των αγροτών, προκειμένου να εναρμονιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις με τους υπόλοιπους ασφαλισμένους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις