Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

ΚΥΜΑ ΦΥΓΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ




Κύμα φυγής στη σύνταξη παρατηρείται το τελευταίο διάστημα ενόψει των ανατροπών στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.(σς η  σχετική διάταξη αποσύρθηκε από το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα που θα ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή).
.Πρόκειται για  130.000 ασφαλισμένους-εκ των οποίων οι 60.000 στο χώρο της δημόσιας διοίκησης -οι οποίοι  έχουν «κλειδώσει» και τον χρόνο ασφάλισης και το όριο ηλικίας , έχουν δηλαδή  θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.  Κατά τη χρονική περίοδο προσαρμογής των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, επιβάλλεται μείωση του ποσού σύνταξης(πέναλτι)κατά 16% ετησίως(και όχι μηνιαίως όπως λανθασμένα προβλέπονταν στο αγγλικό κείμενο) και μέχρι τη συμπλήρωση του διαμορφούμενου, κατά περίπτωση προβλεπόμενου νέου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Σύμφωνα με το προσχέδιο διασώζονται βαρέα και ανθυγιεινά, μητέρες παιδιών ανίκανων για εργασία, σύζυγοι, γονείς και αδελφοί αναπήρων, ασφαλισμένοι ανάπηροι, αλλά και όσοι έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα μέχρι 30/06/2015.Οπως δήλωσε   ο νέος υπουργός Εργασίας  Γιώργος Κατρούγκαλος «έχουν συνταγματική προστασία όλα τα θεμελιωμένα δικαιώματα. Επομένως το Σύνταγμα πρόκειται να το περιφρουρήσουμε».Ειδικοί σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης τόνιζαν  χτες ότι σύμφωνα με το προσχέδιο για τις πρόωρες ,όπως είναι  διατυπωμένο, δεν θα  έχουν καμία επίπτωση(ούτε στα όρια συνταξιοδότησης , ούτε στα ΄πέναλτι’ του 16% ετησίως  όσοι έχουν θεμελιωμένα δικαιώματα έως 30/6/2015’’.
 Στο πακέτο μέτρων με τα προαπαιτούμενα προβλέπεται η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με σταδιακή αύξηση των ενδιάμεσων - ειδικών ορίων ηλικίας αρχής γενομένης από 1η/7/2015 ώστε από το 2023 να βγαίνουν όλοι με πλήρη στα 67 με 15 έτη ή στα 62 με 40 έτη και με μειωμένη στα 62 με 15ετία. Τα όρια ηλικίας προβλέπεται να αυξάνονται κατά ένα 6μηνο το έτος, αν και υπάρχουν σενάρια που θέλουν επιτάχυνση της μεταβατικής περιόδου. Από το μέτρο θίγονται κυρίως μητέρες ανηλίκων, άντρες και γυναίκες σε ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ - τράπεζες) με 25ετία, μισθωτοί και ελεύθεροι  επαγγελματίες με 35ετία. Θίγονται, επίσης όσοι μπορούσαν να φύγουν μόνο με το χρόνο ασφάλισης και χωρίς όριο ηλικίας. Γι' αυτούς προβλέπεται η προσθήκη των εξαμήνων να ξεκινήσει από τον Γενάρη με όριο τα 58 (εφόσον η συνταξιοδότηση γίνεται με 35ετία και σε κάθε άλλη περίπτωση με όριο τα 55)..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις