Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

ΣΤΟΝ 'ΑΕΡΑ' ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Σε σημείο ‘’μηδέν’’ βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία οδηγούνται σε στάση πληρωμών των  συντάξεων  του Αυγούστου, λόγω της οικονομικής κατάστασης.Τα capital controls που ήδη εφαρμόζονται  ‘’παγωσαν’’ την καταβολη των ασφαλιστικών εισφορών και φόρων  που χρηματοδοτούν τις συνταξεις.
Σύμφωνα με τα επίσημα  στοιχεία των μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων,  τα capital controls ήδη μπλοκάρουν την κανονική ροή εισφορών ύψους έως 600 εκατ. ευρώ προς το ΙΚΑ (για το μήνα Ιούνιο) και άλλων περίπου 260 εκατ. ευρώ προς τον ΟΑΕΕ (για το δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου), τα οποία θα χρησιμοποιούνταν για την καταβολή των συντάξεων του Αυγούστου.

Τονίζεται ότι από τα 2,3 δισ. ευρώ που θα χρειαστούν για την καταβολή των συντάξεων του Αυγούστου, τα 1,3 δισ. ευρώ καταβάλλονται απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό (εφόσον  φυσικά υπάρχουν τα χρήματα),τα 300 εκατ. ευρώ από φόρους υπέρ τρίτων και εισφορές του κράτους για συντάξεις των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ υπαλλήλων δημοσίων φορέων, ενώ τα υπόλοιπα  800 εκατ. ευρώ προέρχονται από ασφαλιστικές εισφορές  προερχόμενες από εργοδότες και εργαζομένους.

Το ύψος του συνολικού ποσού που απαιτείται για τις μηνιαίες συντάξεις του ΙΚΑ ανέρχεται περίπου σε 900 εκατ. ευρώ.Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΙΚΑ κάθε μήνα κανει αγωνα δρομου για να μπορεσει να πληρωσει τις συνταξεις.Ειναι χαρακτηριστικο ότι προσφατα η  ασφυκτική πίεση να πληρωθούν έγκαιρα οι συντάξεις ΙΚΑ μηνός Ιουλίου  ανάγκασαν την κυβέρνηση να εκδώσει υπουργική απόφαση για υποχρεωτική χορήγηση πενθήμερου δανείου στο ΙΚΑ από το ΕΤΑΤ.
 Για τις συντάξεις Ιουνίου το ΙΚΑ  ελαβε  κρατική χρηματοδότηση της τάξης των 280 εκατ. ευρώ, ενώ προχώρησε στη σύναψη ρέπος με εμπορική τράπεζα (με εγγύηση ομόλογα ελληνικού Δημοσίου τα οποία το ίδιο κατέχει) ύψους έως 150 εκατ. ευρώ, καθώς και στο δανεισμό 70 εκατ. ευρώ από τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφάλισης Δημοσίου, 40 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Υγείας Δημοτικών Κοινοτικών Υπαλλήλων και 100 εκατ. ευρώ από τον Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού της ΔΕΗ Το πρόβλημα στο ΙΚΑ, εκτός από τις συνέπειες της κρίσης, έγκειται στη μεγάλη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στα έσοδά του, τα οποία μειώνονται παρ' ότι η απασχόληση σύμφωνα με την ΕΡΓΑΝΗ αυξάνεται. Αναλυτικά, τον Ιανουάριο το ΙΚΑ εισέπραξε 867 εκατ. ευρώ, έναντι 864 εκατ. πέρυσι, τον Φεβρουάριο 889 εκατ. έναντι 962 εκατ. ευρώ το 2014 και το Μάρτιο 786 εκατ. από 818 εκατ. ευρώ.

Οσον αφορά τον ΟΑΕΕ το ύψος του συνολικού ποσού που απαιτείται για τις μηνιαίες συντάξεις ανέρχεται σε 270 εκατ. ευρώ .Στον ΟΑΕΕ,  εξαιτίας της μεγάλης συμμετοχής των ελεύθερων επαγγελματιών στη ρύθμιση οφειλών, τα έσοδα του ταμείου κατά το δεύτερο δίμηνο του έτους εμφανίζονται αυξημένα κατά 11% σε σχέση με το πρώτο δίμηνο του 2015 και κατά 6,2% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.


Πάντως το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει το υπερ-επικουρικό των μισθωτών, το οποίο πρόσφατα  έφτασε ένα βήμα πριν από το "σπάσιμο" ομολόγων (με απώλειες που θα ξεπερνούσαν κατά πολύ το 25%) για να καλύψει έλλειμμα της τάξης των 100 εκατ. ευρώ και να πληρώσει συντάξεις στους 1 εκατ. και κάτι συνταξιούχους του. Το ταμείο ελαβε  τελικά 50 εκατ. ευρώ από το μικρό κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ, ενώ τα υπόλοιπα καταβλήθηκαν από το ΙΚΑ (περίπου 10 εκατ. ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις