Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ






Σε συνολική μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό με δημοσιονομικά ισοδύναμα προχωρεί το υπουργείο Εργασίας. Το νέο  ασφαλιστικο  πρόκειται να τεθεί προς έγκριση είτε σε κυβερνητική σύσκεψη είτε σε υπουργικό συμβούλιο, με στόχο να ψηφιστεί νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση μέσα στον Οκτώβριο. Θα προηγηθεί κοινωνικός διάλογος στον οποίο θα λάβει μέρος ομάδα εμπειρογνωμόνων, που θα ανακοινωθεί μέχρι τα τέλη της εβδομάδας, όπως δήλωσε  ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ειδικότερα εντός του 2016 θα ολοκληρωθεί όχι μόνο η διοικητική – οργανωτική ενοποίηση όλων των Ταμείων σε ένα, υπό ενιαία δομή και λειτουργία, αλλά και η ουσιαστική ενοποίηση των όρων και προϋποθέσεων ασφάλισης και λήψης σύνταξης.                 Όπως περιγραφεται στο νέο μνημόνιο, στόχος είναι  η ενοποίηση όλων των ταμείων (κύριων και επικουρικών) σε μία ενιαία οντότητα έως τον Δεκέμβριο 2015. Στη συνέχεια, θα επιδιωχθεί η ενοποίηση των αποθεματικών των ταμείων, τον Δεκέμβριο του 2016. Η μεταρρύθμιση θα ολοκληρωθεί εντός του 2017, με την ενσωμάτωση της είσπραξης όλων των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, μαζί με τους φόρους, από τη φορολογική διοίκηση (Δεκέμβριος 2017).

 Τα βήματα που θα οδηγήσουν σε ένα Ταμείο για όλους, με ενιαία δομή αλλά και κοινό κανονισμό για τις εισφορές και τις παροχές, είναι:

• Υπαγωγή όλων των επικουρικών ταμείων στο υπερ-επικουρικό των μισθωτών ETEA από την 1η Σεπτεμβρίου 2015, εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος (ή ισοδύναμα μέτρα) και χρηματοδότησή τους αποκλειστικά από εισφορές εργοδοτών - εργαζομένων από την 1η Ιανουαρίου 2015.

• Καθιέρωση στενότερης σύνδεσης μεταξύ εισφορών και παροχών, ήτοι αναλογικότερο σύστημα, αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών στους αυτοαπασχολούμενους, με βάση το πραγματικό εισόδημα, και εντός τριών ετών, κατάργηση της επιπλέον κρατικής χρηματοδότησης, με εναρμόνιση των κανόνων σχετικά με τις εισφορές σε όλα τα ταμεία, με βάση το ΙΚΑ

• Σταδιακή εναρμόνιση των κανόνων για τις συντάξεις του ΟΓΑ με αυτά που ισχύουν στα άλλα ταμεία.

«Χρειαζόμαστε μία μεταρρύθμιση που θα διασφαλίζει βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, αξιοπρεπείς συντάξεις και ότι οι κατώτατες συντάξεις δεν θα μειωθούν», επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος, ενώ σημείωσε ότι «δεν επιδιώκουμε επιστροφή στο παρελθόν, γιατί το σύστημα δεν ήταν δίκαιο ούτε πριν από την εποχή του μνημονίου».

Σε σχέση με τα εργασιακά, το υπουργείο έχει στόχο να παρουσιάσει στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τις προτάσεις της κυβέρνησης. Βασική επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι «ο πλήρης εξευρωπαϊσμός του εργασιακού ζητήματος», καθώς, όπως τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, «η απορυθμισμένη Ελλάδα θα γίνει ο καθρέφτης της απορυθμισμένης Ευρώπης». Επιπλέον, στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι οι οποιεσδήποτε αλλαγές στα εργασιακά να συμβαδίζουν με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.

Ενόψει της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά, ο υπουργός ξεκινά διμερείς επαφές με Ευρωπαίους παράγοντες. Στο ίδιο πλαίσιο φτάνει και στις 28 Αυγούστου, προσκεκλημένος του κ. Κατρούγκαλου, στη χώρα μας, ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), Γκάι Ράιντερ. Κρίσιμα ζητήματα στη διαπραγμάτευση παραμένουν τα ζητήματα των ομαδικών απολύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου.

Τονίζεται ότι με τα μέτρα του νεου μνημονίου προβλέπεται και νεα μειωση των συντάξεων.Μεταξυ των μέτρων-που εχουν ηδη ψηφιστει -είναι η κατάργηση των κατωτάτων ορίων συντάξεων που από ιδρύσεως των Ταμείων, πολλές δεκαετίες πριν, αποτελούσε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για κάθε συνταξιούχο. Τα 486 ευρώ στο ΙΚΑ, τα 406 ευρώ για το συνταξιούχο του ΤΕΒΕ, τα 495 ευρώ για τους συνταξιούχους όλων των Ταμείων από 1/1/2015 και μετά ή τα 360 ευρώ για τον ανασφάλιστο, σύμφωνα με το νόμο 3863/2010, αποτελούσαν μια εγγυημένη κατώτερη σύνταξη για όσους ήταν ασφαλισμένοι για λίγα χρόνια και μικρές αποδοχές. Επισημαίνουμε ότι τα ανωτέρω ποσά αντιστοιχούσαν σε πλήρεις συντάξεις και όχι σε μειωμένες που ήταν κατά κανόνα 30% χαμηλότερες.Με τις νέες ρυθμίσεις, ουσιαστικά δεν υπάρχει κατώφλι στις συντάξεις και μπορούν να διαμορφώνονται , πολύ κάτω από τα κατώτατα όρια, δηλαδή ακόμη και στα 250, 200 ή και 150 ευρώ. Σε επίπεδα δηλαδή που δεν θα μπορούμε να μιλάμε για σύνταξη, αλλά για κάποια επιδόματα.
Με άλλες ρυθμίσεις, που αναμένεται να έρθουν στη Βουλή τους αμέσως επόμενους μήνες, θα υπάρξει  αυστηρότερη σύνδεση εισφορών παροχών, το οποίο σημαίνει ακόμη μικρότερες συντάξεις. Για ορισμένους κλάδους, όπως οι αγρότες, ακόμη μεγαλύτερες μέχρι και τριπλάσιες εισφορές. Το ΕΚΑΣ ένας καθαρά αναδιανεμητικός μηχανισμός, που παρά τις όποιες στρεβλώσεις, βοήθησε στη βελτίωση του εισοδήματος των χαμηλοσυνταξιούχων τα 15 προηγούμενα χρόνια καταργείται .Όλα αυτά  οδηγούν σε ένα ασφαλιστικό σύστημα υψηλών εισφορών και ταυτόχρονα χαμηλών παροχών.
Τηλεειδοποίηση και κάτω γραμμή εργαλείων
Προηγούμενο στοιχείο Επόμενο στοιχείο
Σύνδεση στο Microsoft Exchange

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις