Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

ΤΟ ΝΕΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ



Πακέτο βελτιωμένων προτάσεων  για το ασφαλιστικό των αγροτών  ετοιμάζει η κυβέρνηση. .Οι ανακοινώσεις με τις παραμετρικές αλλαγές που εξετάζονται για τους αγρότες θα γίνουν από τα χείλη του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εφόσον γίνει η συνάντηση με τους εκπροσωπους των αγροτων.

Συμφωνα με πληροφορίες το πακέτο των βελτιώσεων  αφορά τα εξης:

1.Παραμένει αυτόνομος ο ΟΓΑ.

2.Βελτιώνονται οι συντελαστές για το εισόδημα των αγροτών ως εξης:
- Συντελεστή 10% στο εισόδημά τους για το 2017-2018.
- Συντελεστή 15% για την περίοδο 2019 – 2020.
- Συντελεστή 20% το 2021.

Ως γνωστόν το κυβερνητικό προσχέδιο για το νέο ασφαλιστικό προέβλεπε αρχικά εισφορά 14% το 2017, 17% το 2018 και 20% το 2019. Η εν λόγω εισφορά, θα επιβληθεί στο δηλωθέν εισόδημα των αγροτών και αφορά τον κλάδο της κύριας σύνταξής τους..

Στο μεταξύ στο  τραπέζι μπαινει πάλι το ασφαλιστικό με την επίσκεψη των δανειστών την ερχόμενη εβδομάδα.Χωρίς  να εχει αποκλειστεί η περικο΄πή των υφιστάμενων συντάξεων,στο στόχαστρο των θεσμών  εχουν τεθεί οι επικουρικές συντάξεις από τα 170 ευρώ και πάνω για τις οποίες θα υπάρξει μείωση.Επίσης τα εφαπαξ, βάσει του νέου τρόπου υπολογισμού ,μειώνονται κατά 5%.Σε ό,τι αφορά στους συνταξιούχους, περίπου 415.000, που έχουν τρεις και περισσότερες συντάξεις, μπαίνει πλαφόν στο εισόδημα το οποίο μπορεί να πέσει στα 2.500 ευρώ ή ακόμη και στα 2.000 ευρώ το μήνα.Ακόμη το μέρισμα του Δημοσίου αναμένεται να μειωθεί κατά 30% Στο θέμα της εθνικής σύνταξης για την οποία οι δανειστές πιέζουν να μειωθεί κάτω από τα 384 ευρώ η οποία μάλιστα θα πρέπει να δίδεται μετά τα 20 έτη και όχι στα 15 έτη που ισχύει σήμερα.Tελος οι εκπρόσωποι των θεσμών θέλουν μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης, κάτι που θα οδηγήσει σε ακόμη χαμηλότερες νέες συντάξεις. Το βασικό επιχείρημά τους είναι ότι με την ελληνική πρόταση, όσοι φεύγουν με λίγα χρόνια (15-20) ευνοούνται.

Την ίδια ώρα ζωή μόλις δύο ετών δίνει το ταμείο Νομικών στο σχέδιο του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, σύμφωνα με αναλυτική μελέτη που παρουσίασε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΣΑ, Βασίλη Αλεξανδρή, βασικός σκοπός της αναλογιστικής μελέτης είναι η πλήρης διερεύνηση της υφιστάμενης κατάστασης, αλλά και της νέας δομής που προτείνει το υπουργείο.
Σύμφωνα με αυτή, το προτεινόμενο σύστημα δεν αποτελεί μόνιμη βιώσιμη λύση, αλλά μια πρόσκαιρη λύση ταμειακού χαρακτήρα που καλύπτει πρόσκαιρα τα ταμειακά προβλήματα του ταμείου για 2 με 5 χρόνια.

Παράλληλα, το νέο σύστημα δημιουργεί αναλογιστικές ανισορροπίες σε βάθος χρόνου, που μπορεί να αποδομήσουν την ομαλή σχέση εισφορών - παροχών και να μειώσουν την εισπραξιμότητα, που ήδη βρίσκεται σε ποσοστό 58%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις