Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

ΕΡΧΕΤΑΙ Η ''ΛΥΠΗΤΕΡΗ' ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

Πακέτο σεναρίων για περικοπές   των καταβαλλομενων υψηλών κύριων συντάξεων, των επικουρικών, του εφάπαξ, καθώς και του μερίσματος των δημοσίων υπαλλήλων επεξεργάζονται στο υπουργείο Εργασίας , προκειμένου να  προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις  με τους δανειστές για το καυτό θέμα του ασφαλιστικού.Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος επιμένει πως  η μείωση συντάξεων αποτελεί κόκκινη γραμμή  και ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε περικοπές ακόμη και αν οι πιστωτές το απαιτήσουν.Τα 7 σενάρια για τις υφιστάμενες  συντάξεις   προβλέπουν τα εξης:

 1--Μειώσεις  υφισταμένων κύριων συντάξεων πάνω από 1.300 ευρώ ή άνω των 1000 ευρω.Στο τραπέζι βρίσκεται και η επιβολή  νέας  έκτακτης εισφοράς(με κλίμακα) για συντάξεις άνω των 1000 ευρω.

 2--. Μείωση του ανώτατου πλαφόν της κύριας σύνταξης από το 2.772 ευρώ που είναι σήμερα στο επίπεδο των 2.200 ευρώ.

3--Εισοδηματικά κριτήρια στην καταβολή της Εθνικής Συνταξης.

4--. Μείωση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ για όσους συνταξιοδοτούνται με λιγότερα από 20 έτη ασφάλισης. Η μείωση θα είναι κλιμακωτή από το 15ο έτος έως το 19ο έτος και θα λαμβάνεται ολόκληρη μόνο με τη συμπλήρωση του 20ού έτους ασφάλισης.

5-- Μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις οι οποίες εκτιμάται ότι μπορεί να κυμανθούν στο  7%.

-6- Μειώσεις στο μέρισμα που χορηγεί το Μετοχικό Ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων σε περίπου 280.000 δικαιούχους. Στο υπουργείο Εργασίας έχει ετοιμαστεί ο νέος τρόπος υπολογισμού των μερισμάτων, που οδηγεί σε μειώσεις κατά 30% ή και 40%.

7--. Μειώσεις έως και 15% στο εφάπαξ του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ, αλλά και του ιδιωτικού τομέα.

Σημειωνεται ότι στο υπο κατάθεση ασφαλιστικό  νομοσχέδιο  προβλεπεται η Κατάργηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) για το 20% των δικαιούχων του .Οσον αφορά το νομοσχέδιο Κατρούγκαλο(με το οποίο οι νεες συντάξεις  μειώνονται εως και 30%),οι εκπρόσωποι των θεσμών θέλουν μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης, κάτι που θα οδηγήσει σε ακόμη χαμηλότερες νέες συντάξεις. Το βασικό επιχείρημά τους είναι ότι με την ελληνική πρόταση, όσοι φεύγουν με λίγα χρόνια (15-20) ευνοούνται.

Στο μεταξυ η ελληνική κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε μειώσεις συντάξεων ακόμα και αν οι πιστωτές το απαιτήσουν, δηλώνει στο Reuters ο Γ. Κατρούγκαλος.Προσθέτει ότι η ελληνική πλευρά θα είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υπογράψει.Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι προβλέψεις του ΔΝΤ για δημοσιονομκό κενό μεταξύ 5-7% του ΑΕΠ έως το 2018 έχουν αναζωπυρώσει τις φήμες ότι η Αθήνα δέχεται πιέσεις να προχωρήσει ξανά σε μειώσεις συντάξεων.Ο κ. Κατρούγκαλος απορρίπτει αυτές τις εκτιμήσεις ως «μη ρεαλιστικές» και εκφράζει την ελπίδα ότι αυτό το θέμα δεν θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.Eκτιμά πώς οι συζητήσεις με τους δανειστές να ξανακινήσουν την επόμενη εβδομάδα και θα ολοκληρωθούν μέσα στο Μάρτιο.«Ακούμε διάφορα, μερικές φορές ακραία, μέσω διαρροών από το ΔΝΤ, τα οποία και ελπίζω πως δεν θα μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ανέφερε ο Υπουργός προσθέτοντας πως «η μείωση συντάξεων αποτελεί κόκκινη γραμμή για εμάς».
«Η σχεδιασθείσα μεταρρύθμιση είναι αρκετή για να πετύχει το στόχο και εγγυάται την βιωσιμότητα του συστήματος έως το 2060», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.
Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση πως η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα εγκριθεί από το κοινοβούλιο, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
«Οι βουλευτές είναι πεπεισμένοι για την αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης. Δεν έχουμε πρόβλημα να περάσουμε τον νόμο», είπε.
«Δεν προσπαθούμε απλά να εφαρμόσουμε το τρίτο πρόγραμμα το οποίο είναι υποχρέωσή μας μιας και αναγκαστήκαμε να κάνουμε μια παραχώρηση που φέρει την υπογραφή μας. Προσπαθούμε να εφαρμόσουμε εάν πρόγραμμα που θα βγάλει την χώρα από την κρίση και θα προστατεύσει τους αδυνάμους», υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει μια εθνική πρωτοβουλία για τέτοιες μεταρρυθμίσεις, έχουμε την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων και για αυτό η Ελλάδα πρέπει να έχει την στήριξη των εταίρων της», είπε ο Υπουργός Εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις