Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

ΚΟΒΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΠΗΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ!!!

Χωρίς ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας το κυβερνητικό σχέδιο για το νέο ασφαλιστικό βάζει  ‘’μαχαίρι’’ ακόμη και στις αναπηρικές συντάξεις!!!
 Η μείωση θα είναι της  τάξης του 25%. Δηλαδή, αν κάποιος ατυχής, μείνει ανάπηρος μετά από 15 χρόνια δουλειάς, θα λάβει επίδομα αντί σύνταξης.

Η μείωση(που προκαλεί την εντονη αντίδραση του αναπηρικού κινήματος)θα γίνεται –όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο- με τους παρακάτω δυο τρόπους στις περιπτώσεις αναπηρίας που μπορεί να συμβεί οποτεδήποτε  και  ο ασφαλισμένος που χάνει την ικανότητα προς εργασία θα μένει «επί ξύλου κρεμάμενος»:

1.Με το νέο ενιαίο  τρόπο υπολογισμού των συντάξεων(και των αναπηρικών) με  βάση ολόκληρο τον  ασφαλιστικό  βίο και τα νέα χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης,όπως επιβάλλει το προωθουμενο σχέδιο.Για παράδειγμα  ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ με 67% αναπηρία  ο οποίο σήμερα λαμβάνει  ολόκληρη των αναπηρική σύνταξη με  το νέο σχέδιο θα λαμβάνει τα ¾ της συνταξης.Το ίδιο θα ισχύσει και για παλιό ασφαλισμένο του ΙΚΑ με 20ετία.

2. Με ποσοστό αναπηρίας από 50% έως 67% ο ασφαλισμένος θα λαμβάνει μόνο το 50% της εθνικής σύνταξης ενώ με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως 79% θα λαμβάνει το 75% της εθνικής σύνταξης! Δηλαδή, αν κάποιος ατυχής, μείνει ανάπηρος μετά από 15 χρόνια δουλειάς, θα λάβει επίδομα αντί σύνταξης.

Όπως προβλέπεται στο σχέδιο Κατρούγκαλου με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης συστήνεται επιτροπή με αντικείμενο την επανεξέταση των υφιστάμενων διατάξεων και τη θέσπιση νέων, ενιαίων κανόνων για όλους τους ασφαλισμένους.

Σημειώνεται ότι η νέα συνάντηση με τους θεσμούς για το  ασφαλιστικό έχει προγραμματιστεί για τις 4 Απριλίου.

Μεχρι τώρα έχουν ‘κλειδώσει’ οι παρακάτω αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις:

--Επικουρικές  συντάξεις:Έρχονται μεσοσταθμικές μειώσεις 6%-7% για 711.000 δικαιούχους άνω των 170 εύρώ.

--Περικοπές στα εφάπαξ έως 20%.Το υπό διαπραγμάτευση σχέδιο του υπουργού Εργασίας Γιώργου Καρούγκαλου εξισώνει παλαιούς και καινούργιους ασφαλισμένους και προβλέπει πως θα εφαρμοστεί για όλες τις εκρεμμείς αιτήσεις -περί τις 62.000 στους 37 τομείς και κλάδους Πρόνοιας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα- ο τύπος υπολογισμού που είχε θεσμοθετηθεί το 1992 μόνο για νέους ασφαλισμένους (όσους δηλαδή πρωτοασφαλίστηκαν μετά την 1/1/1993)..

-Μειώσεις άνω του 30% έρχονται και για το μέρισμα των δημοσίων υπαλλήλων.
--Μείωση του ανώτατου πλαφόν κύριας σύνταξης στα 2.304  ευρω από 2.773 σήμερα). Ανώτατο όριο πολλαπλών συντάξεων στα 3.072 ευρω  από τα 3.680 ευρω σήμερα.


--Από 1/1/2016 περίπου 60.000 δικαιούχοι του ΕΚΑΣ σταματούν να παίρνουν το επίδομα λόγω αυστηροποίησης των εισοδηματικών κριτηρίων και, σταδιακά, μέχρι 1/1/2020 κόβεται το επίδομα και στους υπόλοιπους, ώστε να καταργηθεί εντελώς. Εάν πάρουμε υπόψη ότι αυτό το δικαιούνται οι χαμηλοσυνταξιούχοι, αυτό σημαίνει ότι περίπου 300.000 οικογένειες θα οδηγηθούν κάτω από τα όρια της ακραίας φτώχειας με μείωση μηνιαίου εισοδήματος 193 ευρώ κατά μέσο όρο.

Tονίζεται  ότι ερχονται μεγάλες μειώσεις για τους νέους  συνταξιούχους(σσ για οσους συνταξιοδοτούνται μετά τη δημοσίευση του νεου νόμου στο ΦΕΚ).Το αναλογικό τμήμα της σύνταξης θα  υπολογίζεται με τέτοιο τρόπο λόγω του ότι ο συντάξιμος μισθός καθορίζεται με το μέσο όρο των μηνιαίων αποδοχών στο σύνολο του εργασιακού βίου και οι συντελεστές αναπλήρωσης μειώνονται δραστικά, ώστε η τελική σύνταξη να είναι μειωμένη για όσους συνταξιοδοτηθούν εφεξής από 15% έως 30%.Δηλαδη ο υπολογισμός θα γίνει με τις αποδοχές όλου του ασφαλιστικού βίου, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει σήμερα που η σύνταξη υπολογίζεται με το παλαιό καθεστώς σε κάθε ταμείο για τα έτη ασφάλισης μέχρι 31/12/2010 και με βάση τις αποδοχές της περιόδου από 1/1/2011 και μετά για τα έτη που συμπληρώνονται την ίδια περίοδο.Εάν λοιπόν εφαρμοστεί το σχέδιο που προτείνει η κυβέρνηση, ο εργαζόμενος ασφαλισμένος του ΙΚΑ, που θα υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης μετά την ψήφιση του νέου νόμου με 40 έτη ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές καλύτερης πενταετίας 1.500 ευρώ θα πάρει κύρια σύνταξη 970 μεικτό ποσό, αντί 1.195 ευρώ που θα έπαιρνε με το ισχύον σήμερα σύστημα (νόμος 3863/2010).

Σημειωνεται ότι μειώσεις έχουν γίνει στις καταβαλλόμενες συντάξεις λόγω αύξησης της εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη σε 6%, λόγω μείωσης της κατώτερης σύνταξης για όσους  συνταξιοδοτούνται μετά την 1/7/2015, και λόγω αύξησης από 19-8-2015, της ποινής κατά 10% επιπλέον για όσους κάνουν χρήση του δικαιώματος πρόωρης συνταξιοδότησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις