Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

ΜΕ ΝΕΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Εντός  του Μαρτίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο ασφαλιστικό πυροδοτώντας νέο κυκλο απεργιακών κινητοποιήσεων από τα εργατικά συνδικάτα, τους ελευθερους επαγγελματίες και τους  επιστημονικούς φορείς.

Όπως δηλωσε ο υπουργός Εργασιας Γ. Κατρουγκαλος Τετάρτη ή Πέμπτη αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών και εκτίμησε ότι πλέον βρισκόμαστε «πολύ κοντά» σε μία συμφωνία που θα επιτρέψει την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου μέσα στον Μάρτιο, μετά από στενή συνεργασία με τις τεχνικές ομάδες των θεσμών τις τελευταίες εβδομάδες.Ο ιδιος πάντως παραδέχτηκε ότι τα πιο «ακανθώδη» ζητήματα των ποσοστών αναπλήρωσης και της εθνικής σύνταξης παραμένουν ανοιχτά.Ο υπουργός Εργασίας αποσαφήνισε πως η ελληνική πλευρά επιμένει στις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει για μη μείωση των κύριων συντάξεων και για διατήρηση του αναδιανεμητικού χαρακτήρα του συνταξιοδοτικού συστήματος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση επιμένει σε μία μεταρρύθμιση με «κοινωνικό πρόσημο».Συμφωνα με πλήροφορίες επανερχεται η ρύθμιση των 100 δόσεων για οφειλές .Παράλληλα οπως δηλωσε ο υπουργός Εργασίας  ‘’αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, θα προχωρήσουμε στο δεύτερο κεφάλαιο των μεταρρυθμίσεων του εργασιακού πεδίου, με έμφαση στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων» .

Την ιδια ώρα η ΓΣΕΕ, σε συνεργασία με τους συνδικαλιστικούς και επιστημονικούς φορείς της χώρας θα πραγματοποιήσει συλλαλητήριο Διαμαρτυρίας την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016, στις 3 το μεσημέρι στο Σύνταγμα.ΓΣΕΕ και  ΑΔΕΔΥ προσανατολίζονται σε 48ωρη πανεργατική απεργία  κατά του ασφαλιστικου νομοσχεδίου.

Τονίζεται ότι στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς παραμένει ανοικτό το θέμα της περικοπής των υφιστάμενων συντάξεων ανω των 1300 ευρω ενώ  τα 7 μέτρα που ‘κλείδωσαν’ για το  ασφαλιστικό ,στις  διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια,  είναι τα εξής:

1-Επικουρικές  συντάξεις:Έρχονται μεσοσταθμικές μειώσεις 6%-7% για 711.000 δικαιούχους άνω των 170 εύρώ.

2:Θεσπίζεται  ανώτατο όριο εισοδήματος στις 3.088 ευρώ μεικτά για όσους λαμβάνουν περισσότερες από μια και στα 2.304 ευρώ για όσους λαμβάνουν μια σύνταξη.Σήμερα το ανώτατο όριο συνταξιοδοτικού εισόδηματος για όσους λαμβάνουν πάνω από μια σύνταξη είναι τα 3.680 ευρώ και για όσους λαμβάνουν μόνο μια σύνταξη τα 2.773 ευρώ

3--Περικοπές στα εφάπαξ έως 20%.Το υπό διαπραγμάτευση σχέδιο του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου εξισώνει παλαιούς και καινούργιους ασφαλισμένους και προβλέπει πως θα εφαρμοστεί για όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις -περί τις 62.000 στους 37 τομείς και κλάδους Πρόνοιας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα- ο τύπος υπολογισμού που είχε θεσμοθετηθεί το 1992 μόνο για νέους ασφαλισμένους (όσους δηλαδή πρωτοασφαλίστηκαν μετά την 1/1/1993)..

4-Μειώσεις άνω του 30% έρχονται και για το μέρισμα των δημοσίων υπαλλήλων, αφού το ΜΤΠΥ είναι στο «κόκκινο» και αδυνατεί να πληρώσει τα μερίσματα στους 284.000 συνταξιούχους δημόσιους υπαλλήλους του.

5.Από 1/1/2016 περίπου 60.000 δικαιούχοι του ΕΚΑΣ σταματούν να παίρνουν το επίδομα λόγω αυστηροποίησης των εισοδηματικών κριτηρίων και, σταδιακά, μέχρι 1/1/2020 κόβεται το επίδομα και στους υπόλοιπους, ώστε να καταργηθεί εντελώς. Εάν πάρουμε υπόψη ότι αυτό το δικαιούνται οι χαμηλοσυνταξιούχοι, αυτό σημαίνει ότι περίπου 300.000 οικογένειες θα οδηγηθούν κάτω από τα όρια της ακραίας φτώχειας με μείωση μηνιαίου εισοδήματος 193 ευρώ κατά μέσο όρο.

6. Εθνική σύνταξη τριών ταχυτήτων, αλλά χωρίς εισοδηματικά κριτήρια (384 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης, 290 ευρώ για 15 χρόνια ασφάλιση, κάτω από 290 ευρώ με λιγότερα από 15 χρόνια ασφάλισης) .Οι θεσμοι ζητούν να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια.

7. Ερχονται μεγάλες μειώσεις για τους νέους  συνταξιούχους(σσ για οσους συνταξιοδοτούνται μετά τη δημοσίευση του νεου νόμου στο ΦΕΚ).Το αναλογικό τμήμα της σύνταξης θα  υπολογίζεται με τέτοιο τρόπο λόγω του ότι ο συντάξιμος μισθός καθορίζεται με το μέσο όρο των μηνιαίων αποδοχών στο σύνολο του εργασιακού βίου και οι συντελεστές αναπλήρωσης μειώνονται δραστικά, ώστε η τελική σύνταξη να είναι μειωμένη για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά την 1/1/2016 από 15% έως 30%. Τονίζεται ότι μειώσεις έχουν γίνει στις καταβαλλόμενες συντάξεις λόγω αύξησης της εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη σε 6%, λόγω μείωσης της κατώτερης σύνταξης για όσους  συνταξιοδοτούνται μετά την 1/7/2015, και λόγω αύξησης από 19-8-2015, της ποινής κατά 10% επιπλέον για όσους κάνουν χρήση του δικαιώματος πρόωρης συνταξιοδότησης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις