Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

ΟΛΟ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ -ΠΩΣ ΘΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ



Με ανοικτό το θέμα των επικουρικών συντάξεων  αναμένεται να  κατατεθεί αμεσα στη Βουλή το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο με το οποίο επέρχονται δραματικές περικοπές στις συντάξεις(έως 30%), τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές ,στο εφαπαξ, στο ΕΚΑΣ καθώς και στις συντάξεις αναπηρίας.Υπολογίζεται ότι 270.000 νέοι συνταξιούχοι με  μεικτό εισόδημα από συντάξεις, κύριες και επικουρικές, άνω των 1.300 ευρώ θα είναι τα μεγάλα  ‘θυματα’’της ασφαλιστικής  λαίλαπας η οποία μαζί με τα νέα σκληρά φορολογικά μέτρα θα  επιφέρει νέα  επιδείνωση στα εισοδήματα.

Τα εργατικά συνδικάτα καθώς και οι επιστημονικοί φορείς, οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ μαζί με τους  αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις.

Ειδικότερα οσοι συνταξιοδοτηθούν, σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία,- μετά τη δημοσίευση του νέου νόμου- θα εχουν μείωση στις  συντάξεις τους εως 30% λόγω της ριζικής αλλαγής του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων. Παράγοντες της ασφάλισης υποστηρίζουν ότι χαμένο θα βγει το 70% των σημερινών ασφαλισμένων.Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων που θα ισχύσει από τη  δημοσιευση του νομοσχεδίου θα βασίζεται στο μέσο όρο των αποδοχών που είχε ο ασφαλισμένος από το 2002 (έτος ολοκλήρωσης μηχανογραφικού συστήματος) και μετά , δηλαδή τα τελευταία 15χρόνια. Κάθε χρόνο θα μπαίνει στο σύστημα άλλο ένα έτος υπολογισμού ( πχ 16 το 2017) έως ότου περιληφθεί το σύνολο του εργασιακού βίου. Οι δανειστές πάντως ζητούσαν ο υπολογισμός να γίνει βάσει της τελευταίας 10ετίας προκειμένου να συμπεριληφθούν τα χρόνια της κρίσης με τους «κουτσουρεμένους» μισθούς και το ύψος των συντάξεων να συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο.  Οι ασφαλισμένοι  σε όλα τα  ταμεία με περισσότερα από 25 έτη ασφάλισης και αποδοχές υψηλότερες των 1.000 ευρω
  θα υποστούν απώλεια εισοδήματος από 10% έως 35%.
Επιπλέον οι ασφαλισμένοι που θα συνταξιοδοτηθούν  με 15ετία θα λάβουν κατά 20% χαμηλότερη σύνταξη από ότι σήμερα , περίπου 400 ευρώ καθώς δικαιούνται μειωμένη εθνική σύνταξη 345 ευρώ αντί 384 (το σύνολό της μάλιστα χορηγείται στα 67)
Ειδικότερα  οι νέες συντάξεις για τους δημοσίους υπαλλήλους βάσει των νέων συντελεστών θα είναι μειωμένες   σε 10-25%  σε σχέση με τις σημερινές. Μεγαλύτερες απώλειες θα έχουν  οι υψηλόβαθμοι και υψηλόμισθοι που θα φύγουν με πολλά χρόνια ασφάλισης. Και αυτό γιατί ο υπολογισμός της σύνταξης δεν θα γίνεται πλέον με το μισθολογικό κλιμάκιο του Οκτωβρίου του 2011, συν τα επιδόματα των 140 ευρώ και θέσης ευθύνης (για όσους το δικαιούνται) αλλά με το μέσο όρο των αποδοχών από το 2002 μέχρι σήμερα.Μεγάλες απώλειες θα υποστούν οι ένστολοι, που υπολογίζουν σήμερα την σύνταξή τους με βάση το τελευταίο μισθό.
Στους μεγάλους χαμένους συγκαταλέγονται και τα ειδικά μισθολόγια, π.χ. γιατροί του ΕΣΥ και πανεπιστημιακοί καθώς χάνουν η σύνταξή τους δε θα υπολογίζεται πια με βάση  τον τελευταίο μισθό και τα έξτρα επιδόματα. Αυτή η κατηγορία, γιατροί, νομικοί και μηχανικοί του δημοσίου που ελάμβαναν τουλάχιστον δύο συντάξεις θα έχουν επιπλέον απώλειες καθώς σύμφωνα με τον νόμο σε περίπτωση σώρευσης συντάξεων χορηγείται μία εθνική σύνταξη. 

Επίσης το νομοσχέδιο προβλέπει και τα εξής:

--Από 1.1.2017 οι εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη στον ΕΦΚΑ (Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης) ορίζονται στο 20% επί των συντάξιμων μηνιαίων αποδοχών, όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά, με εξαίρεση τις κοινωνικού χαρακτήρα έκτακτες παροχές λόγω γάμου, γεννήσεως τέκνων, θανάτου και βαριάς αναπηρίας. Οι εισφορές διαμορφώνονται στο 6,67% για τον ασφαλισμένο και 13,33% για τον εργοδότη (δηλαδή του Δημοσίου και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου), ενώ αντίστοιχες θα είναι για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, όπως και για τους επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες.

--Το ποσό της εθνικής σύνταξης διαμορφώνεται στα 384 ευρώ, ενώ μειώνεται κατά 2% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20 ετών μέχρι τα 15 έτη ασφάλισης. Η μείωση της εθνικής σύνταξης προκειμένου για τους ασφαλισμένους που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος ανέρχεται σε 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης.

--.Περικοπές στα εφάπαξ έως 20%.Το νομοσχέδιο  εξισώνει παλαιούς και καινούργιους ασφαλισμένους και προβλέπει πως θα εφαρμοστεί για όλες τις εκρεμμείς αιτήσεις -περί τις 62.000 στους 37 τομείς και κλάδους Πρόνοιας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα- ο τύπος υπολογισμού που είχε θεσμοθετηθεί το 1992 μόνο για νέους ασφαλισμένους (όσους δηλαδή πρωτοασφαλίστηκαν μετά την 1/1/1993)..

-Μειώσεις άνω του 30% έρχονται και για το μέρισμα των δημοσίων υπαλλήλων, αφού το ΜΤΠΥ είναι στο «κόκκινο» και αδυνατεί να πληρώσει τα μερίσματα στους 284.000 συνταξιούχους δημόσιους υπαλλήλους του.

---.Από 1/1/2016 περίπου 60.000 δικαιούχοι του ΕΚΑΣ σταματούν να παίρνουν το επίδομα λόγω αυστηροποίησης των εισοδηματικών κριτηρίων και, σταδιακά, μέχρι 1/1/2020 κόβεται το επίδομα και στους υπόλοιπους, ώστε να καταργηθεί εντελώς. Εάν πάρουμε υπόψη ότι αυτό το δικαιούνται οι χαμηλοσυνταξιούχοι, αυτό σημαίνει ότι περίπου 300.000 οικογένειες θα οδηγηθούν κάτω από τα όρια της ακραίας φτώχειας με μείωση μηνιαίου εισοδήματος 193 ευρώ κατά μέσο όρο

---.Οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις θα συνεχίσουν να καταβάλλονται στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί στις 31.12.2014 (σύμφωνα με τις τότε ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις) και μέχρι το τέλος του 2017.Από την 1.1.2018, εφόσον το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων αυτών είναι μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει από τον υπολογισμό τους, το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά, συμψηφιζόμενο κατ' έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του, με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων. Στην περίπτωση που το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων είναι μικρότερο από αυτό που προκύπτει από τον υπολογισμό τους, τότε αυτό προσαυξάνεται κατά το ένα πέμπτο της διαφοράς σταδιακά και ισόποσα εντός πέντε ετών από την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

-Για τις συντάξεις χηρείας  θα προβλέπεται όριο ηλικίας για την λήψη της σύνταξης χηρείας το 55ο (από το 57ο που είχαν αρχικώς θέσει οι δανειστές). Όσοι είναι νεότεροι, θα λαμβάνουν τη σύνταξη του θανόντος συζύγου μόνο για 3 χρόνια, εκτός κι αν υπάρχουν ανήλικα τέκνα.
-- - Αμετάβλητες θα παραμείνουν οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις (σ.σ. εκείνες που είχαν εκδοθεί έως 31.12.2014)  μέχρι 31.12.2017 . Από 1.1.2018 αναπροσαρμόζονται με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.

-  Το ήμισυ της προσωπικής διαφοράς άνω του 20% θα καλύπτεται φέτος στο Δημόσιο.

-  Καταργούνται περιπτώσεις προσωρινών συντάξεων.
- Πλαφόν 2300 για την ατομική σύνταξη και 3000 ευρώ για τις πολλαπλές συντάξεις.

- Υπό επανεξέταση όλες οι συντάξεις αναπηρίας.

-  "Τσεκούρι" 60% στις συντάξεις των συνταξιούχων που εργάζονται.

- Αναστέλλονται οι συντάξεις των αγάμων ή διαζευγμένων θυγατέρων αν το ετήσιο εισόδημα τους ξεπερνά των 8640 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις