Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Η ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ ΄΄ΓΟΝΑΤΊΖΕΙ ’ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ




Το νέο αριστερό μνημόνιο(νέα μέτρα ερχονται το φθινόπωρο)βάζει "ταφόπλακα" στην ελληνική επιχειρηματικότητα, γονατίζει στους φόρους την ελληνική κοινωνία και δεσμεύει την περιουσία του ελληνικού δημοσίου, για κάτι λιγότερο από 100 χρόνια.Αγρια φοροεπιδρομή ,αύξηση του ΕΝΦΙΑ, κατάργηση του ΕΚΑΣ, δραματική μείωση μισθών και συντάξεων , ξεπούλημα ΔΕΚΟ  κα. δίνουν την χαριστική  βολή στη φτωχοποίηση της κοινωνίας όταν:

--Κάτω από το όριο της φτώχιας ζει πλέον σχεδόν ένα στα δύο νοικοκυριά (48%) .Έως 50% έχουν μειωθεί λόγω μνημονίων οι μισθοί και οι συντάξεις.

-- Ο ένας στους δυο νέους είναι άνεργος, ενώ οι 7 στους 10 είναι μακροχρόνια άνεργοι.(άνεργοι πάνω από ένα έτος). 

--Σήμερα στον ιδιωτικό τομέα  ένας στους δύο μισθωτούς λαμβάνουν καθαρά κάτω από 800 ευρώ Παράλληλα  συνθήκες «ζούγκλας» επικρατούν στην αγορά εργασίας μετά την πολυετή ύφεση και τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις.Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι από 1-5 μήνες προσεγγίζουν το ένα  εκατομμύριο ενώ σχεδόν μισό εκατομμύριο είναι οι υποαπασχολούμενοι , μέχρι 4 ώρες επισήμως την ημέρα με τις μισές αποδοχές.Αλλοι 1,5-2 εκατομμύρια αναγκάζονται να δουλέψουν «μαύρα» .

--Εκρηκτικές διαστάσεις  παίρνουν οι οφειλές προς τις τράπεζες, την εφορία , τα ασφαλιστικά ταμεία  και τη ΔΕΗ οι οποίες  συνολικά ανέρχονται στα 216 δις. ευρω.

Τα νέα υφεσιακά ,  δυσβάσχατα, μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση Σύρριζα-ΑΝΕΛ έχουν ως  εξής:

ΦΟΡΟΙ: Φορολογική επιδρομή 1,5 δις. ευρω-φόροι παντού-σε καύσιμα-ιντερνετ-τσιγάρα-ποτά . Ειδικότερα:

-- Αυξάνεται ο ΦΠΑ από 23 σε 24%.
--. Αυξάνεται ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων από το 26% στο 29%.
-- Καταργούνται από 1η Ιουνίου οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε 11 νησιά: Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Πάρο, Αντίπαρο και Σίφνο.
--. Φόρος 5% στο λογαριασμό σταθερής τηλεφωνίας και Internet και 10% στο λογαριασμό συνδρομητικής τηλεόρασης.
--Ειδικό τέλος στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια από το 2018. Όσο περισσότερα αστέρια ή κλειδιά έχουν τόσο πιο πολύ θα πληρώνουν.
--Φόρος πολυτελείας σε: δερμάτινα είδη ένδυσης και υπόδησης (ρούχα και παπούτσια), έργα τέχνης και κοσμήματα.
--- Αναδρομική αύξηση στα τυχερά παιγνίδια.
--. Ειδικός φόρος στα συμβατικά τσιγάρα και στα καπνά, στα ηλεκτρονικά τσιγάρα στον καφέ και την μπύρα.
--. Αυξάνονται οι φόροι ταξινόμησης των αυτοκινήτων.
-- Αυξάνονται τα καύσιμα και το πετρέλαιο θέρμανσης.
---. Αυξάνεται ο φόρος στα μερίσματα εταιριών από το 10% στο 15%
.----Παγώνουν όλα τα ειδικά μισθολόγια.
--Ιδιωτικοποιούνται: Αστικές συγκοινωνίες, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Φυσικό αέριο, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ.
---. Ιδρύεται η «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας» που θα αντικαταστήσει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και θα έχει διάρκεια ζωής για... 99 χρόνια, δηλαδή μέχρι και το 2115 τουλάχιστον. Σε αυτή μεταβιβάζονται 71.500 μεγάλα και μικρότερα ακίνητα του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων και 597 νησιά. Υποθηκεύονται όλα αυτά ως εγγύηση των δανειστών για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα
Ηδη επιβάλλονται μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις με τον πρόσφατο νόμο(4387/2016) που ψηφίστηκε στη Βουλή.Ειδικότερα απώλειες που κυμαίνονται από 6% έως 9% στο μηνιαίο εισόδημα αναμένεται να προκαλέσουν τα μέτρα της κυβέρνησης στην άμεση και έμμεση φορολογία.Η αύξηση των μηνιαίων κρατήσεων φόρου εισοδήματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης επί των μισθών και συντάξεων η οποία θα προέλθει από τις αλλαγές στις κλίμακες φορολόγησης των συγκεκριμένων εισοδημάτων και από την άλλη πλευρά οι αυξήσεις σε έμμεσους φόρους που ενσωματώνονται στις λιανικές τιμές πώλησης εκατοντάδων ειδών πρώτης ανάγκης και προϊόντων υπηρεσιών αυξημένης ζήτησης, αναμένεται να συμπιέσουν περαιτέρω τα εισοδήματα εκατομμυρίων νοικοκυριών.

ΕΝΦΙΑ:Τελικά ο ΕΝΦΙΑ ήρθε για να μείνει. Φέτος, μετά τις αλλαγές που έγιναν, αναμένεται να προκαλέσει φόρο-σοκ σε περισσότερους από 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που θα δουν τον «λογαριασμό» του φόρου να εκτοξεύεται στα ύψη, αλλά και χαμόγελα σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους που θα διαπιστώσουν ότι θα κληθούν να πληρώσουν λιγότερο φόρο για την κατοικία τους.Όμως για την πλειονότητα των φορολογούμενων που κατέχουν μια κατοικία ή το πολύ δύο κατοικίες ο ΕΝΦΙΑ του 2016 θα είναι ο ίδιος με αυτόν που πλήρωσαν το 2015, καθώς η μείωση των αντικειμενικών αξιών δεν επηρέασε καθόλου το ποσό του φόρου.Η μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 200.000 ευρώ από 300.000 ευρώ και η αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ σε συνδυασμό με την επέκταση του φόρου αυτού και στα αγροτεμάχια, τους αγρούς και τις λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίου θα έχει ως συνέπεια, πολύ περισσότεροι φορολογούμενοι να κληθούν φέτος να πληρώσουν για πρώτη φορά τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, ενώ όσοι τον πλήρωναν ήδη να τον καταβάλουν φέτος σημαντικά αυξημένο, παρά τις μειώσεις που έχουν γίνει στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε πολλές περιοχές της χώρας. Μάλιστα οι αυξήσεις των επιβαρύνσεων φθάνουν έως και το 450%.
Οι αλλαγές που έγιναν στον ΕΦΝΙΑ του 2016 σε συνδυασμό με τη μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων αφορούν:
1 Φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Για πρώτη φορά περισσότεροι από 350.000 φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν εκτός από τον βασικό φόρο και συμπληρωματικό φόρο για τα ακίνητά τους μετά το «κούρεμα» του αφορολόγητου ορίου. Στα φυσικά πρόσωπα με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας πάνω από 200.000 ευρώ και μέχρι 300.000 ευρώ θα επιβάλλεται πλέον συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ με συντελεστές 0,1% – 0,15%.
Την ίδια ώρα, αυξάνονται κατά 15% έως και 200%, από 0,1%-1% σε 0,3% έως 1,15% οι συντελεστές υπολογισμού του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και αλλάζουν τα φορολογικά κλιμάκια για όσα φυσικά πρόσωπα έχουν ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 300.000 ευρώ. Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ θα επιβαρύνει πλέον και τα αγροτεμάχια και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, τα οποία μέχρι και το 2015 απαλλάσσονταν. Με την προσθήκη και αυτών των ακινήτων η αξία της ακίνητης περιουσίας που θα συνυπολογίζεται στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ αυξάνεται περαιτέρω με συνέπεια ακόμη μεγαλύτερες επιβαρύνσεις.
Ο συμπληρωματικός φόρος θα «κάψει» κυρίως όσους κατέχουν ακίνητη περιουσία που κινείται μεταξύ 400.000 έως 600.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα δουν τον «λογαριασμό» του ΕΝΦΙΑ να αυξάνει κατά 150% έως 325%! Για παράδειγμα φορολογούμενος που έχει στην κατοχή ακίνητα αξίας 400.000 ευρώ εκτός από τον βασικό φόρο του ΕΝΦΙΑ θα επιβαρυνθεί και με συμπληρωματικό φόρο ο οποίος από 100 ευρώ που ήταν πέρυσι εκτοξεύεται στα 425 ευρώ φέτος (αύξηση 325 ευρώ).
2 Ιδιοκτήτες οικοπέδων εντός σχεδίου ή οικισμού. Η αύξηση κατά 23%-25% των συντελεστών κύριου ΕΝΦΙΑ για όλα τα εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμού οικόπεδα της χώρας, ανεξάρτητα αν μειώθηκε ή όχι η αντικειμενική τους αξία σημαίνει ότι σε όσες περιοχές δεν μειώθηκαν οι αντικειμενικές αξίες ή μειώθηκαν ελάχιστα, η αύξηση του φορολογικού βάρους των ιδιοκτητών μπορεί να είναι διπλή: και από την αύξηση του συντελεστή φόρου επί του οικοπέδου, αλλά και από την αύξηση της κλίμακας του συμπληρωματικού φόρου.
3 Ιδιοκτήτες κενών και μη ρευματοδοτούμενων ακινήτων. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα κληθούν φέτος να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά ΕΝΦΙΑ, αφού καταργείται η έκπτωση φόρου 20% που εφαρμόστηκε το 2014 και το 2015.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ:Με  το νόμο Κατρούγκαλου (4387/2016) ο οποίος ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, επέρχονται τα  εξής:
---Νέες συντάξεις: Μείωση έως και 30%.
-Αναπηρικές: Μείωση έως και 40%.
-Επικουρικές: Μείωση έως και 40% μέσω του επανυπολογισμού τους.
-Εφάπαξ: Μείωση έως και 15%.
-Μερίσμα: Μείωση 32%.
-Συντάξεις όσων εργάζονται: Μείωση έως και 60%
-ΕΚΑΣ: Μειώνονται οι δικαιούχοι, η παροχή καταργείται από 1/1/2020.
-Συντάξεις χηρείας: Μειώνονται οι δικαιούχοι, μπαίνει ηλικιακό όριο.
-- Εισφορά 7% μισθωτών –εργοδοτών για το ΕΤΕΑΠ από 1.6.2016
-- Εισφορά 7% των αυτοαπασχολούμενων για το ΕΤΕΑμ από 1.6.2016
-- Εισφορά 20% επί του εισοδήματος των επαγγελματιών και επιστημόνων από 1.1.2017
-- Εισφορά 14% επί του εισοδήματος των αγροτών από 1.1.2017
-- Εισφορά 6,9% επί του εισοδήματος των επαγγελματιών υπέρ του ΕΟΠΥΥ
-- Εισφορά 7,1% επί των αποδοχών των μισθωτών υπέρ του ΕΟΠΥΥ
-- Εισφορά 6% στις κύριες συντάξεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ (ισχύει από 1.7.2015)
-- Εισφορά 6% στις επικουρικές συντάξεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ (ισχύει από 1.7.2015).

Και να θυμηθούμε τι είχε υποσχεθεί ο ‘Σύριζα’’ προεκλογικά:


1. «Καταργούμε τον ΕΝΦΙΑ»
2. «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη»
3. «Θα δώσουμε 13η Σύνταξη»
4. «Θα επαναφέρουμε το βασικό μισθό στα 751 ευρώ»
5. «Καμία αύξηση στον Φ.Π.Α.. Δεν πειράζουμε την έκπτωση Φ.Π.Α. στα νησιά»
6. «Θα υπερασπιστούμε το δημόσιο χαρακτήρα των περιφερειακών αεροδρομίων»
7. «Θα δώσουμε 2 δις ευρώ για την ανθρωπιστική κρίση»
8. «Θα διαγράψουμε περισσότερο από 50% του χρέους»
9. «Καταργούμε το Μνημόνιο με ένα Νόμο και ένα 'Αρθρο. Αυτή η Βουλή δεν υπογράφει νέο Μνημόνιο».
10. «Με ΣΥΡΙΖΑ έρχονται καλύτερες μέρες για όλους τους Έλληνες»
11. «Δεν ξεπουλάμε τον Ο.Λ.Π.»
12. «Βάζουμε τέρμα στα ρουσφέτια τον ημετέρων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις