Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ‘ΨΑΛΙΔΙ’ ΣΕ 260.000 ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ



Με τις συντάξεις  Σεπτεμβρίου   σχεδιάζεται να γίνουν οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις ενω  θα παρακρατηθούν αναδρομικά 3 μηνών.  Oπως επεσήμανε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Ταμείου Επικουρικών Συντάξεων Θανάσης Καποτάς, οι επικουρικές συντάξεις για 250.000 δικαιούχους  θα μειωθούν από 3 έως και 35%, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ. Θίγονται κατά κύριο λόγο επικουρικές άνω των 300 ευρώ. Στο στόχαστρο μπαίνουν συντάξεις που υπολογίστηκαν με υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης (πάνω από 0,45% κατ έτος), χωρίς να έχουν καταβληθεί αντίστοιχες εισφορές. Θίγονται κυρίως συνταξιούχοι του ΕΤΕΑΜ, υψηλόμισθοι με 25ετία και άνω, του ΤΕΑΥΝΤΠ (ναυτιλιακοί πράκτορες), του ΤΕΑΥΕΚ (εμποροϋπάλληλοι), των πρώην ΔΕΚΟ, των τραπεζών, του Δημοσίου με 30 έτη και άνω.
.Σύμφωνα με τις διευκρινήσεις που δόθηκαν απο το  υπουργείο Εργασίας, για τον υπολογισμό του πλαφόν των 1.300 ευρώ (μικτά), πάνω από το οποίο αρχίζουν οι μειώσεις στις επικουρικές, θα λαμβάνονται αθροιστικά υπόψη συντάξεις από οποιαδήποτε αιτία, (γήρατος, επικουρικές,αναπηρίας, θανάτου) συμπεριλαμβανομένων σε αυτό το ποσό μόνο της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης, της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και των εισφορών που προβλέπει ο νόμος 3986 του 2011 (Ειδική Εισφορά Επικουρικής Ασφάλισης, εισφορά σε συνταξιούχους κάτω των 60 που παίρνουν από 1.700 ευρώ και άνω, εισφορά στους συνταξιούχους ΕΤΑΤ). Αντίθετα δεν λαμβάνονται υπόψη τα μερίσματα και τα πάσης φύσεως επιδόματα αναπηρίας. Μετά την αναπροσαρμογή της επικουρικής το άθροισμα του εισοδήματος δεν μπορεί να πέφτει κάτω από 1.300 ευρώ (μικτά).

Τονίζεται ότι αρχισαν οι περικοπές στο ΕΚΑΣ, στα μερίσματα και ακολουθουν τα  ψαλιδια στο εφάπαξ και στις συντάξεις  χηρείας
Επίσης:

---Σύμφωνα με τις πρόσφατες εγκυκλίους του υπουργείου εργασίας καταργούνται τα κατώτατα όρια στην επικουρική. Με το παλιό τρόπο υπολογίζονται εκκρεμείς αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στο ΕΤΕΑ μέχρι 31/12/2014. Αιτήσεις από 1/1/2015 κρίνονται με το νέο τρόπο υπολογισμού (ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% κατ έτος για τα χρόνια μέχρι 31/12/2014 και σύστημα προκαθορισμένων εισφορών από 1/1/2015).

- Θα κουρευτεί κάθε κύρια σύνταξη που υπερβαίνει το νέο πλαφόν των 2.000 ευρώ (1.820 καθαρά) και των 3.000 ευρώ καθαρά για άθροισμα συντάξεων.

- Το νέο ασφαλιστικό επιφυλάσσει μειώσεις κύριων συντάξεων κατά 37% για 11.000 τραπεζοϋπάλληλους από την Εμπορική, την πρώην Πίστεως (νυν Alpha) και την Αττική Τράπεζα, που βρίσκονται στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς του ΕΤΑΤ και του ΕΤΕΑ. Ο νέος τρόπος υπολογισμού ισχύει από 13 Μαΐου και η πρώτη μείωση «τρέχει» από την σύνταξη του Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις