Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

ΦΡΕΝΟ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ-ΠΕΝΤΑΠΛΑΣΙΑΖΕΤΑΙ Η ΕΞΑΓΟΡΑ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΩΝ ΕΤΩΝ



Φραγμό στην απασχόληση των συνταξιούχων βάζει ο νόμος Κατρούγκαλου ενώ πενταπλασιάζει και την εξαγορά πλασματικών ετών εκτός από τις  περικοπές στις  συντάξεις  και τα επιδόματα.

Ειδικοτερα προβλεπεται ότι η σύνταξη θα μειώνεται κατά 60% για τους συνταξιούχους που ξεκίνησαν να εργάζονται μετά τις 12 Μαΐου. Οι νέες ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν στο σύνολο των ασφαλιστικών φορέων που εντάσσονται στον ΕΦΚΑ.Η εν λόγω μείωση θα πραγματοποιείται επί του ακαθάριστου ποσού του συνόλου των συντάξεων που λαμβάνουν, κύριων και επικουρικών.

Ειδικότερα

1.Οι συνταξιούχοι κάτω των 55 ετών, ευνοούνται ως προς το ότι δεν θα αναστέλλεται πλήρως η σύνταξή τους, αλλά θα περικόπτεται το 60% του ποσού της. Επομένως, θα εισπράττουν τμήμα της σύνταξής τους, όσο παράλληλα θα εργάζονται.
2.Οι συνταξιούχοι άνω των 55 ετών όμως θίγονται σημαντικά,  σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς.

Δηλαδή μέχρι τον Μάιο α) οι συνταξιούχοι που εργάζονταν ως μισθωτοί με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, ελάμβαναν κανονικά το ποσό της ακαθάριστης κύριας σύνταξης ή του αθροίσματος των συντάξεων έως 970,00 ευρώ (30 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη) ενώ το υπερβάλλον ποσό καταβαλλόταν  μειωμένο κατά 70%. Πλέον, θα περικόπτεται αδιακρίτως το 60% επί του συνολικού ακαθάριστου ποσού των συντάξεων.

Π.χ: Συνταξιούχος που λάμβανε ποσό σύνταξης 1.200 ευρώ (μικτά), θα λάμβανε κανονικά, με το σημερινό καθεστώς, το ποσό των 1.039,00 ευρώ (μεικτά) περίπου, για όσο χρονικό διάστημα απασχολούνταν. Με το νέο νόμο, θα λαμβάνει το ποσό των 480,00 Ευρώ (μικτά) από τη σύνταξή του.

Επίσης η εξαγορά πλασματικών ετών θα στοιχίζει ακριβότερα, δυσκολεύοντας την έξοδο πολλών κατηγοριών εργαζόμενων. Με το νέο σύστημα θα αναγκαστούν να πληρώσουν έως και πέντε φορές ακριβότερα για να εξαγοράσουν πλασματικά έτη. Για παράδειγμα, δημόσιος υπάλληλος, κατηγορίας ΠΕ, πατέρας ανήλικου τέκνου, θα πρέπει να εξαγοράσει τέσσερα πλασματικά έτη σπουδών. Οι σημερινές του αποδοχές είναι 1.500 ευρώ. Ο εν λόγω ασφαλισμένος μπορεί να προχωρήσει στην εξαγορά, με το σημερινό καθεστώς, καταβάλλοντας 100 ευρώ περίπου σε μηνιαία βάση. Με τη νέα ρύθμιση θα χρειαστεί να πληρώσει 300 ευρώ για κάθε μήνα. Το κόστος δηλαδή τριπλασιάστηκε.Οι ασφαλισμένοι με 35ετία με το νέο τρόπο υπολογισμού αν μάλιστα είναι υψηλόμισθοι θα υποστούν βαριές απώλειες σε σύγκριση με άλλες κατηγορίες νέων συνταξιούχων. Π.χ: Υπάλληλος του Δημοσίου με 35 έτη ασφάλισης και συντάξιμο μισθό 1.646 ευρώ με το παλιό σύστημα θα έπαιρνε σύνταξη 1.075, με το νέο σύστημα η σύνταξή του θα είναι 829 ευρώ. (απώλεια 21%)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις