Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Τ0 ΨΕΜΑ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ



Δεν έχει τέλος η κυβερνητική κοροϊδία στους  συνταξιούχους.Μετα τον υπουργό Εργασίας και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ ισχυρίστηκε ότι   ‘’το 90% των συνταξιούχων δεν έχει μειώσεις’’ όταν μόνο  οι αλλαγές του νόμου 4687/2016, (νόμος Κατρόυγκαλου),  ρίχνουν το λογαριασμό σε έναν στους δύο συνταξιούχους (σε σύνολο 2,6 εκατομμυρίων) και συνολικά σε 7 στους δέκα ασφαλισμένους και συνταξιούχους.
 «Δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις στις συντάξεις» διαβεβαίωσε ο Αλέξης Τσίπας κάνοντας λόγο για μια μεταρρύθμιση που βάζει στην τροχιά το ασφαλιστικό σύστημα. «Το 90% των συνταξιούχων δεν θα έχει μειώσεις» συμπλήρωσε.«Υπάρχει μείωση στο 20% των επικουρικών συντάξεων και μόνο το 10% αυτών έχει μειώσεις πάνω από 40%. Άρα μόνο το 5% έχει μειώσεις σημαντικές. Αλλά όλα είναι θέμα οπτικής» είπε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στα δημοσιεύματα για το ψαλίδι στις συντάξεις. Το υπουργείο θα στείλει σημείωμα στους συνταξιούχους για το τι ακριβώς συμβαίνει. Πετύχαμε το ακατόρθωτο, να βάλουμε σε ράγες το ασφαλιστικό προστατεύοντας το 90% των συνταξιούχων.Επίσης έκανε λόγο για «κανονικότητα» που θα επιστρέψει σε μερικούς μήνες όταν θα περάσουν και οι τελευταίες προσαρμογές. «Πετύχαμε με κοινωνικό πρόσημο μια πολύ δύσκολη μεταρρύθμιση» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Η αλήθεια ωστόσο είναι  διαφορετική. Οι αλλαγές του νόμου 4687/2016, (νόμος Κατρόυγκαλου),  ρίχνουν το λογαριασμό σε έναν στους δύο συνταξιούχους (σε σύνολο 2,6 εκατομμυρίων) και συνολικά σε 7 στους δέκα ασφαλισμένους και συνταξιούχους.Ήδη με το νόμο Κατρούγκαλου το ΕΚΑΣ καταργήθηκε  για 158.000 χαμηλοσυνταξιούχους, το Μέρισμα του Μ.Τ.Π.Υ να μειώνεται για 285.000 συνταξιούχους του Δημοσίου, ενώ ακολούθησαν οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις για 250.000 περίπου συνταξιούχους, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και το 40%.Παράλληλα κόπηκαν τα  εφάπαξ ενώ  καταγράφονται συντάξεις χηρείας μειωμένες κατά 30%, αναπηρίας μέχρι 35% για όσους βέβαια καταστούν δικαιούχοι, αφού οι προϋποθέσεις έχουν αυστηροποιηθεί σημαντικά.Και είναι η πρώτη φορά που πλήττονται από τις περικοπές χαμηλοσυνταξιούχοι των 600 και 700 ευρώ. Μερικοί από αυτούς έχασαν το 1/3 ή και περισσότερο από το εισόδημά τους. Παράλληλα μεγάλες μειώσεις εως 40%  βλέπουν  στις συντάξεις τους, κύριες και επικουρικές, σε σύγκριση με τους παλαιότερους, οι νέοι συνταξιούχοι , όσοι έχουν υποβάλει ή θα υποβάλουν αίτηση μετά την εφαρμογή του νέου νόμου 4387/2016, δηλαδή από 13/5/2016 και μετά. Επίσης αναμένεται να επιβληθεί αναδρομικά (σ.σ. ισχύει από 13.5.2016, οπότε δημοσιεύτηκε ο νόμος Κατρούγκαλου) και το "πλαφόν" των 2000 ευρώ για την ατομική σύνταξη (άθροισμα μίας κύριας και μίας επικουρικής σύνταξης ) και των 3000 ευρώ ( άθροισμα πολλών κύριων συντάξεων και πολλών επικουρικών συντάξεων. Παράλληλα ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει το χαράτσι σε ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και επιστήμονες από 1-1-2017.Ετσι οι  ελεύθεροι επαγγελματίες (ΟΑΕΕ), αυτοαπασχολούμενοι (ΕΤΑΑ) και αγρότες (ΟΓΑ) θα πληρώνουν 20% για κύρια σύνταξη και 6,95% για υγεία (όπως επίσης 7% για επικούρηση και 4% για εφάπαξ όσοι έχουν) επί του μηνιαίου εισοδήματος, με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος. 

Θα πρεπει να τονιστεί ότι οι νέες  ανατροπές στις συντάξεις και στις εισφορές προστίθονται σε όσα η σημερινή κυβέρνηση προώθησε μετά τις  τελευταίες εκλογές δηλαδή: μείωση της κατώτατης σύνταξης από τα 486 ευρω στα 392 ευρω ( και, ειδικά στους συνταξιούχους κάτω από τα 67, στα 150 – 338 ευρω ), αύξηση της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης των συνταξιούχων 2% στις κύριες συντάξεις και 6% στις επικουρικές, ουσιαστική κατάργηση της σύνταξης των ανασφάλιστων υπερηλίκων, επιπλέον 10% μείωση της σύνταξης κατ΄ έτος για όσους συνταξιοδοτούνται πρόωρα, αύξηση στα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης έως και 17 χρόνια σε βάρος κατοχυρωμένων και θεμελιωμένων ασφαλιστικών δικαιωμάτων. 

Στο μεταξύ για την απόδοση ασφαλιστικής ενημερότητας σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, δεσμεύτηκε πολιτικά ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στα πλαίσια των εγκαινίων της 81ης ΔΕΘ  .Ολοκληρώνοντας την ομιλία του τόνισε: «Θέλω να κλείσω σήμερα με μια πολιτική δέσμευση. Μια δέσμευση που θα δώσει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς και μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες που στενάζουν κάτω από το βάρος των χρεών. Οι ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ως και τις 31.12.2016, παγώνουν, χωρίς βεβαίως να διαγραφούν, ώστε να μπορεί κανείς να είναι ασφαλιστικά ενήμερος εάν είναι συνεπής στις τρέχουσες οφειλές του. Διότι από 1.1.2017 οι ασφαλιστικές εισφορές δεν προκύπτουν αυθαίρετα αλλά συνδέονται με την πραγματική οικονομική δυνατότητα του ασφαλισμένου.

Τέλος ο υπουργός Εργασιας Γ. Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τόνισε ότι από τον Ιανουάριο οι αυτοαπασχολούμενοι θα μπορούν να πληρώνουν μόνον τις νέες εισφορές «Οι ελέυθεροι επαγγελματίες που ήταν έκτος συστήματος, δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις παλιές εισφορές τους. Αν αρχίσουν να πληρώνουν από 1/1/2017 τις τρέχουσες εισφορές θα θεωρούνται ασφαλιστικά ενήμεροι και θα βάλουμε σε παρένθεση την παλιά οφειλή και να δούμε πώς θα την αντιμετωπίσουμε»και προσθεσε  ότι αυτό θα είναι ένα από τα βασικό θέματα που θα διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με τους θεσμούς. Επίσης, προαναγέλλει ότι στο νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία που εισάγεται στην Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρχει ρύθμιση που θα αφορά και στις κοινωνικοασφαλιστικές, επικουρικές και κύριες συντάξεις, εκτός εκείνες του Δημοσίου, σύμφωνα με την οποία δεν θα υπάρχει καμιά αναζήτηση αναδρομικών που δεν θα μπορεί να ξεπερνά το 10% της καταβαλλομένης σύνταξης. «Για παράδειγμα», αναφέρει ο υπουργός, «όσοι έχουν επικουρική 130 ευρώ δεν θα έχουν παρακράτηση αναδρομικών πάνω από 13 ευρώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις