Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

AΥΡΙΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ (ΠΟΙΟΙ-ΠΩΣ ΘΊΓΟΝΤΑΙ)



Αντιμέτωποι με νέες δραματικές  μειώσεις στις συντάξεις τους θα βρεθούν αύριο οι συνταξιούχοι με το δεύτερο γύρο περικοπών στις επικουρικές. Η περικοπή των επικουρικών ανέρχεται έως 38% και στην αυριανή περικοπή θα θιγούν  περίπου 150.000  επικουρικές συντάξεις.

Συνολικά περίπου 240.000 επικουρικές συντάξεις, δηλαδή το 20% περίπου των επικουρικών συντάξεων θα επηρεασθεί αρνητικά με την αναπροσαρμογή του νόμου «Κατρούγκαλου» σύμφωνα με το Ε.Τ.Ε.Α.(Ενιαιο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης). Όσοι εισπράττουν κάτω από 1.300 ευρώ μεικτά (1.120 ευρώ καθαρά) διασώζονται από το «μαχαίρι» και μπαίνουν στον μηχανισμό της προσωπικής διαφοράς. Όσοι έχουν άθροισμα κύριων και επικουρικών πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά χάνουν άμεσα τη διαφορά ανάμεσα στη νέα και την παλιά επικουρική.
Σύμφωνα με το Ε.Τ.Ε.Α.(Ενιαιο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης)με την καταβολή των επικουρικών συντάξεων στις 2 Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αναπροσαρμογής τους, σύμφωνα με το ν. 4387/2016(νόμος Κατρούγκαλου). Συνολικά θα αναπροσαρμοσθούν 1.236.000 συντάξεις και θα επηρεασθούν αρνητικά 230-240.000 από αυτές (20%).Η αναπροσαρμογή του Αυγούστου 2016 επηρέασε 66.900 συντάξεις από το σύνολο των 311.680 επικουρικών συντάξεων των τέως ταμείων: ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ, ΤΑΔΚΥ, ΤΕΑΕΙΓΕ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΕΡΤΤ, ΕΤΒΑ, ΕΛΕΜ, ΤΕΑΧ, ΤΕΑΥΠΣ. Από αυτές τις 66.900 συντάξεις οι 46.000 είχαν μεσοσταθμική μείωση 8% -10%, δηλαδή μικρότερη των 20,00 ευρω μηνιαίως.

Η αναπροσαρμογή του Σεπτεμβρίου 2016(δηλαδη με  την αυριανή πληρωμή) αφορά 805.900 συντάξεις των τέως Ταμείων: ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΥΝΤΠ, ΤΕΑΠΟΖΟ, ΤΕΑΥΕΚ, ΤΑΠΤΠ και ΤΕΑΠ-ΔΕΗ επιφέροντας μειώσεις σε 140.000-150.000 από αυτές.

Η διαδικασία για τα υπόλοιπα Ταμεία, που εντάχθηκαν στο ΕΤΕΑ, θα ολοκληρωθεί με την πληρωμή του Οκτωβρίου 2016.
Κατά την πληρωμή των συντάξεων των μηνών Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου θα υπάρξει ισόποση της μείωσης, μηνιαία παρακράτηση, για τους μήνες Ιούνιο-Σεπτέμβριο, αντίστοιχα.

 Η αναπροσαρμογή των συντάξεων που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο 2016 έγινε με βάση τις καταστατικές διατάξεις που όριζαν ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης, το ποσοστό εισφοράς κάθε τέως Ταμείου και το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης Η αντίστοιχη αναπροσαρμογή των συντάξεων του Σεπτεμβρίου 2016, λόγω της μη ύπαρξης καταστατικής διάταξης που όριζε ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης, έγινε με τη χρήση συντελεστή (ΣΕ) κατά τέως Ταμείο που προήλθε από τη στάθμιση των ετών ασφάλισης, των ασφαλιστέων αποδοχών, των καταβαλλομένων παροχών και των ποσοστών εισφοράς των συνταξιούχων κατηγορίας γήρατος.
Στις επικουρικές συντάξεις που αναπροσαρμόζονται – δηλαδή εκείνες που το νέο καταβαλλόμενο ποσό (Νέα Σύνταξη συν Προσωπική Διαφορά), συνυπολογιζομένων των κρατήσεων της εισφοράς αλληλεγγύης και υγείας, είναι μικρότερο από το αρχικά καταβαλλόμενο ποσό, συνυπολογιζομένων των κρατήσεων της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχου και υγείας – η κράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχου, κατόπιν σχετικής οδηγίας του εποπτεύοντος Υπουργείου, υπολογίζεται στο νέο καταβαλλόμενο ποσό (Νέα Σύνταξη συν Προσωπική Διαφορά). Στις λοιπές επικουρικές συντάξεις η κράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχου παραμένει ως είχε.

Τονίζεται  τέλος ότι με την ολοκλήρωση της αναπροσαρμογής για το σύνολο των συντάξεων που χορηγούνται από το ΕΤΕΑ, θα αναρτηθούν αναλυτικά εκκαθαριστικά για την καλύτερη πληροφόρηση των ενδιαφερομένων (με την πληρωμή του Οκτωβρίου ή του Νοεμβρίου 2016).
------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο ΜΕΓΑΛΟ  ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ  ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ


ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΤΟΥ  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ(ΑΥΡΙΟ)

1. ΕΤΕΑΜ - Μισθωτοί ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ)
2. ΤΕΑΥΕΚ - Εμποροϋπάλληλοι
3. ΤΕΑΠΟΖΟ - Εργαζόμενοι σε εταιρείες Οινοποιίας Ζυθοποιίας & Οινοπνευματοποιίας
4. ΤΕΑΥΝΤΠ - Υπάλληλοι ναυτικών και τουριστικών πρακτορείων
5. ΚΑΠ/ΔΕΗ -Συνταξιούχοι ΔΕΗ
6. ΤΑΠΤΠ - Προσωπικό πρώην Τράπεζας Πίστεως (Alpha Bank)

---------------------------------------------------------------------
ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

1. ΤΕΑΑ - Αρτοποιοί (ΟΑΕΕ)
2. ΤΕΑΠΥΚ - Πρατηριούχοι υγρών καυσίμων (ΟΑΕΕ)
3. Τομείς επικουρικής ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Συμβολαιογράφων και Δικηγόρων (ΕΤΑΑ)
4. Τομείς Επικουρικής Ασϕάλισης Ιδιοκτητών Συντακτών, Υπαλλήλων Τύπου και Τεχνικών Τύπου (Ε.Τ.Α.Π.-Μ.Μ.Ε.)
5. ΚΕΑΝ - Ναυτικοί
6. ΤΕΑΕΧ & ΤΕΑΥΑΠ - Συνταξιούχοι της πρώην χωροφυλακής και της αστυνομίας πόλεων
7. ΤΕΑΠΕΤΕ - Συνταξιούχοι Εμπορικής Τράπεζας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις