Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Δεν εχουν τέλος οι αγριες περικοπές σε συντάξεις και εισοδήματα που επιβάλλει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Με την πληρωμή του Οκτωβρίου αναμένεται το τρίτο και τελευταίο κύμα των μειώσεων στις επικουρικές , που θα αφορά σε συντάξεις με ειδικά καθεστώτα ενώ κατά τον ίδιο μήνα θα παρακρατηθεί και η πρώτη δόση των αναδρομικών, αφού η μείωση «μετρά» από τον Ιούνιο. Κατά τις πληρωμές των μηνών Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου θα "περάσει" και η ισόποση της μείωσης μηνιαία παρακράτηση για τους μήνες Ιούνιο - Σεπτέμβριο, αντίστοιχα.Το υπουργείο Εργασίας μπροστά στη γενική κατακραυγή για τις άγριες περικοπές ζήτησε από τους δανειστές να υπάρξει όριο να μην ξεπερνούν το 10% οι αναδρομικές κρατήσεις και οι δόσεις να γίνουν περισσότερες.
Εξάλλου στο τέλος του μήνα οι δικαιούχοι του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων του Δημοσίου θα λάβουν και τα νέα μειωμένα μερίσματά τους. Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, τα μερίσματα προς τους 280.000 μερισματούχους του ΜΤΠΥ των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου του 2016 θα καταβληθούν στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016. Τα μερίσματα των μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του 2016 θα καταβληθούν στις 30 Δεκεμβρίου του 2016. Στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι οι περικοπές των μερισμάτων με τον νέο τρόπο υπολογισμού έφθασαν σε ορισμένες περιπτώσεις έως και στο 34%.

Επίσης αναμένεται να επιβληθεί αναδρομικά (σ.σ. ισχύει από 13.5.2016, οπότε δημοσιεύτηκε ο νόμος Κατρούγκαλου) και το "πλαφόν" των 2000 ευρώ για την ατομική σύνταξη (άθροισμα μίας κύριας και μίας επικουρικής σύνταξης ) και των 3000 ευρώ ( άθροισμα πολλών κύριων συντάξεων και πολλών επικουρικών συντάξεων).Ακόμη στις αρχές Ιουλίου είχαμε το ΕΚΑΣ να καταργείται για 158.000 χαμηλοσυνταξιούχους, το Μέρισμα του Μ.Τ.Π.Υ να μειώνεται για 285.000 συνταξιούχους του Δημοσίου, ενώ ακολούθησαν οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις για 225.000 περίπου συνταξιούχους, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και το 40%, από διάφορα ταμεία για πρώην εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Τονίζεται ότι-εκτός των άλλων- ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει το χαράτσι σε ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και επιστήμονες από 1-1-2017.Ετσι οι  ελεύθεροι επαγγελματίες (ΟΑΕΕ), αυτοαπασχολούμενοι (ΕΤΑΑ) και αγρότες (ΟΓΑ) θα πληρώνουν 20% για κύρια σύνταξη και 6,95% για υγεία (όπως επίσης 7% για επικούρηση και 4% για εφάπαξ όσοι έχουν) επί του μηνιαίου εισοδήματος, με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος. Ο νόμος προβλέπει εκπτώσεις επί του συνολικού ασφαλίστρου για τους αυτοαπασχολούμενους και μεταβατική περίοδο για τους αγρότες.

Παράλληλα μεγάλες μειώσεις θα δουν στις συντάξεις τους, κύριες και επικουρικές, σε σύγκριση με τους παλαιότερους, οι νέοι συνταξιούχοι , όσοι έχουν υποβάλει ή θα υποβάλουν αίτηση μετά την εφαρμογή του νέου νόμου 4387/2016, δηλαδή από 13/5/2016 και μετά.Επίσης καταγράφονται συντάξεις χηρείας μειωμένες κατά 30%, αναπηρίας μέχρι 35% για όσους βέβαια καταστούν δικαιούχοι, αφού οι προϋποθέσεις έχουν αυστηροποιηθεί σημαντικά.Και είναι η πρώτη φορά που πλήττονται από τις περικοπές χαμηλοσυνταξιούχοι των 600 και 700 ευρώ. Μερικοί από αυτούς έχασαν το 1/3 ή και περισσότερο από το εισόδημά τους.

 Τονίζεται ότι οι νέες  ανατροπές στις συντάξεις και στις εισφορές ,προστίθονται σε όσα η σημερινή κυβέρνηση προώθησε μετά τις  τελευταίες εκλογές δηλαδή: μείωση της κατώτατης σύνταξης από τα 486 ευρω στα 392 ευρω ( και, ειδικά στους συνταξιούχους κάτω από τα 67, στα 150 – 338 ευρω ), αύξηση της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης των συνταξιούχων 2% στις κύριες συντάξεις και 6% στις επικουρικές, ουσιαστική κατάργηση της σύνταξης των ανασφάλιστων υπερηλίκων, επιπλέον 10% μείωση της σύνταξης κατ΄ έτος για όσους συνταξιοδοτούνται πρόωρα, αύξηση στα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης έως και 17 χρόνια σε βάρος κατοχυρωμένων και θεμελιωμένων ασφαλιστικών δικαιωμάτων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις