Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

'ΜΑΥΡΟΣ' ΟΚΤΩΒΡΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ



Χιλιάδες συνταξιούχοι θα  περάσουν μαύρο Οκτώβρη από τις  περικοπές στις συντάξεις τους λόγω της εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου.
Στις 4 Οκτωβρίου, οπότε θα γίνει και η πληρωμή των επικουρικών οι συνταξιούχοι θα δουν διπλό ψαλίδι στις συντάξεις τους καθώς θα μπει η πρώτη δόση των αναδρομικών που πρέπει να πληρώσουν. Τα αναδρομικά θα πρέπει να υπολογιστούν στο 10% της σύνταξης, αλλά με μίνιμουμ ποσό τα 50 ευρώ, που μάλλον θα είναι και το ποσό που θα περικοπεί από τους περισσότερους.Παράλληλα ερχεται και η λυπητερή για 280.000 συνταξιούχους του Δημοσίου καθώς το μέρισμα που θα εισπράξουν θα είναι ακόμη μικρότερο και από αυτό του Ιουλίου καθώς θα πρέπει να παρακρατηθεί και η πρώτη δόση των αναδρομικών.Εξάλλου από τον Οκτώβριο έρχεται και το κούρεμα στις υψηλές κύριες συντάξεις που ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ μεικτά/μήνα., ενώ ξεκινάει και για τους τραπεζοϋπαλλήλους ο επανυπολογισμός στις προσυνταξιοδοτικές παροχές που φέρνει νέες μειώσεις.

Παράλληλα αναδρομικές μειώσεις, από την 1η Ιουλίου, φέρνει στις διπλές (ή και περισσότερες) καταβαλλόμενες συντάξεις  η πολλαπλή παρακράτηση,  για πρώτη φορά τον  Οκτώβριο, της εισφοράς ασθενείας 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ.
Σε εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου, εγκυκλιος που εξέδωσε το ΙΚΑ προβλέπει την  παρακράτηση της εισφοράς ασθενείας από τις συντάξεις  του μηνός Οκτωβρίου 2016 και την παρακράτηση των ποσών που δεν παρακρατήθηκαν από τον Ιούλιο  σε 4 ισόποσες δόσεις και την πρώτη δόση από τη σύνταξη του μηνός Νοεμβρίου 2016.Οι μειώσεις αφορούν τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις  και θα "τρέξουν" παράλληλα με την αναδρομική παρακράτηση των ποσών έναντι των, επίσης αναδρομικών, περικοπών που γίνονται σε όσες επικουρικές υπερβαίνουν τα 1.300€ μεικτά μαζί με την κύρια. Χαμένοι από την πολλαπλή παρακράτηση της εισφοράς ασθενείας 6% είναι όσοι  λαμβάνουν διπλές συντάξεις και είχαν ζητήσει την εξαίρεση από την εισφορα της 1 από τις 2 συντάξεις και οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι που θα πληρωνουν εισφορά  και στη σύνταξη και στο μισθό.Ελαφρύνσεις θα έχουν οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν μόνο  1 σύνταξη ενώ  από 1/8/2016 έως 31/12/2016, απαλλάσσονται από την παρακράτηση της  εισφοράς όλοι όσοι απώλεσαν πάνω από 30 ευρώ μηνιαίως της παροχής Ε.Κ.Α.Σ.

Tονίζεται ότι από το νόμο Κατρούγκαλου οι συνταξιούχοι ειχαν περικοπές στις συντάξεις τους εως και 50%.Ειδικότερα:

-- Oi συνταξιούχοι υπέστησαν επιπλέον μείωση  από 2% μέχρι 6% στις συντάξεις τους, κύριες και επικουρικές, από την αύξηση των εισφορών για την περίθαλψη και την επέκταση της εισφοράς στο σύνολο των συντάξεων.
-Οι 385.000 χαμηλοσυνταξιούχοι χάνουν το ΕΚΑΣ και μάλιστα οι 300.000 περίπου μέχρι τέλους του 2016,
-Περίπου  250.000 συνταξιούχοι είδαν τις επικουρικές τους συντάξεις να μειώνονται μέχρι και 50%.Οι συνολικες μνημονιακές απώλειες  για τις επικουρικες φθάνουν και το 76% για όσους συνταξιούχους είχαν πολλά χρόνια ασφάλισης, υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης και μεγαλύτερες συντάξεις. Με το τρίτο πακέτο και συγκεκριμένα , με τις πληρωμές του Οκτωβρίου αναμένεται να δουν μειώσεις στις επικουρικές τους οι συνταξιούχοι από τα ταμεία των αρτοποιών και των πρατηριούχων υγρών καυσίμων (ΤΕΑΑ &ΤΕΑΠΥΚ του ΟΑΕΕ), τους τομείς επικουρικής ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Συμβολαιογράφων και Δικηγόρων (ΕΤΑΑ), τους τομείς επικουρικές ασφάλισης του ΕΤΑΠ -ΜΜΕ, το ΚΕΑΝ των ναυτικών, των ΤΕΑΕΧ και ΕΑΥΑΠ της πρώην χωροφυλακής και της αστυνομίας πόλεων. Οι μειώσεις θα κυμανθούν κατά μέσο όρο από 10%έως 12% ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα φθάσουν το 38%.

-Οι 285.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου  είχαν μείωση μέχρι 63% στο μέρισμά τους από το ΜΤΠΥ
--Οι 150.000 νέοι συνταξιούχοι μόνο για τα έτη 2016 και 2017 από όλες τις κατηγορίες, γήρατος, αναπηρίας, χηρείας που έχουν μέχρι 35% μείωση στις κύριες συντάξεις τους

----Μεγάλες περικοπές ειχαν οι συντάξεις χηρείας καθως και τα  εφάπαξ.

---  Από την 1-1-2017 οι  ελεύθεροι επαγγελματίες (ΟΑΕΕ), αυτοαπασχολούμενοι (ΕΤΑΑ) και αγρότες (ΟΓΑ) θα πληρώνουν 20% για κύρια σύνταξη και 6,95% για υγεία (όπως επίσης 7% για επικούρηση και 4% για εφάπαξ όσοι έχουν) επί του μηνιαίου εισοδήματος, με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις