Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ



Στον ‘’άέρα’βρίσκονται και οι  κύριες  καταβαλλόμενες συντάξεις που κινδυνεύουν με  περικοπές (μετά  τις επικουρικές )όπως απαιτεί και το ΔΝΤ την ίδια ώρα που τα ασφαλιστικά ταμεία  ‘’βουλιάζουν’’ στα ελλείμματα.  Στην πράξη το ΔΝΤ  ζητεί να κοπούν οι προσωπικές διαφορές, καθώς ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει επανυπολογισμό όλων των κύριων - ήδη καταβαλλόμενων - συντάξεων και πάγωμα, μέχρις ότου τα ποσά των παλαιών εξισωθούν με τα ποσά των νέων, που κάποια στιγμή θα ξεκινήσουν να αυξάνονται σύμφωνα με την αύξηση του ΑΕΠ και την πορεία του πληθωρισμού

Οι  εκπρόσωποι των συνταξιούχων επισημαίνουν ότι ο επαναυπολογισμός των κυρίων καταβαλλομένων συντάξεων κρύβει  ‘’ψαλίδι’’ στις ήδη 2,6 εκατομμύρια καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις  .Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων παρατηρεί  ότι  ‘’η  προσωπική διαφορά’’,θα είναι το επόμενο τμήμα των συντάξεων που θα περικοπεί, αν τα δημόσια οικονομικά δεν πάνε καλά και χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» που ήδη έχει θεσμοθετηθεί.

Οι  καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις  ‘’σπάνε ‘’στα τρία στο πλαίσιο του  ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου που επιβάλλει ενιαίο τρόπο υπολογισμού (και επανυπολογισμού)  των συντάξεων με βάση τα νέα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης, την προσθήκη της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ (ή αναλογικά μειωμένης για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί με λιγότερα από 20 έτη, με αναπηρική ή πρόωρα) και την απεικόνιση, σε χωριστή στήλη, της «προσωπικής διαφοράς» μεταξύ του «παλαιού» και του «νέου» ποσού της σύνταξης.

Οι   συντάξεις θα αποτελούνται από  τρία  τμήματα:

1: Η ανταποδοτική σύνταξη που θα προκύπτει μετά τον επανυπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών με τα νέα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης
2:  Η εθνική σύνταξη,   384 ευρώ (αν ο συνταξιούχος έχει συνταξιοδοτηθεί με τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης) και αναλογικά μικρότερη, αν υπάρχει πρόωρη συνταξιοδότηση, αναπηρία ή χηρεία.
3: Η  «προσωπική διαφορά»  θα καταγράφεται ως  το ποσό μεταξύ   της αρχικής καταβαλλόμενης  και της νέας σύνταξης .

Επισημαίνεται ότι ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων, οι οποίες χορηγούνται με προγενέστερες του Ν. 4387/2016(νόμος Κατρούγκαλου) διατάξεις, θα διενεργείθεί σταδιακά, με ολοκλήρωση έως την 30η Σεπτεμβρίου 2017 ως εξής:
Ως την 30η Σεπτεμβρίου 2016, πρέπει να έχει καταχωριστεί το 10% και αυτό να έχει επανυπολογιστεί σε τελική οριστική εικόνα ως την 31η Δεκεμβρίου 2016.
Ως την 31η Δεκεμβρίου 2016, πρέπει να έχει καταχωριστεί το 40% και αυτό να έχει επανυπολογιστεί σε τελική οριστική εικόνα ως την 31η Μαρτίου 2017.
Ως την 31η Μαρτίου 2017, πρέπει να έχει καταχωριστεί το 70% και αυτό να έχει επανυπολογιστεί σε τελική οριστική εικόνα ως την 30η Ιουνίου 2017.
Ως την 30η Ιουνίου 2017, πρέπει να έχει καταχωριστεί το 100% και αυτό να έχει επανυπολογιστεί σε τελική οριστική εικόνα ως 30η Σεπτεμβρίου 2017.

Και ενώ οι συντάξεις έχουν ήδη υποστεί  περικοπές με το νόμο Κατρούγκαλου τα  ασφαλιστικά ταμεία καταρρέουν από τα ελλειμματα.Ετσι  για το 2017:

• Το ΙΚΑ θα έχει έλλειμμα 1,774 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 2,103 δισ. ευρώ το 2016 και ελλείμματος 59,6 εκατ. ευρώ το 2015

• Ο ΟΑΕΕ θα εμφανίσει αυξημένο κατά 57,20% έλλειμμα, στο 1,042 δισ. ευρώ, έναντι 662,9 εκατ. ευρώ φέτος

• Το Ταμείο των επιστημόνων (ΕΤΑΑ) θα έχει έλλειμμα 246,7 εκατ. ευρώ, αυξημένο σε σχέση με το 2016 (-70,8 εκατ. ευρώ) καθώς δεν προβλέπεται να εισπράξει παραπάνω έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές (756 εκατ. ευρώ) ενώ θα εκποιήσει και μέρος της περιουσίας του (124,8 εκατ. ευρώ).

• Το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ), ύστερα και από την κατάργηση κοινωνικών πόρων, θα εμφανίσει έλλειμμα 47,7 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 28,8 που είχε προϋπολογιστεί για φέτος .


Όσον αφορά στις επικουρικές το τρίτο και φαρμακερό « κτύπημα»θα εμφανιστεί στους λογαριασμούς 25.000 συνταξιούχων στις 4 Οκτωβρίου .  Το «ψαλίδι» αυτή τη φορά θα υποστούν  :

-οι συνταξιούχοι πρατηριούχοι  υγρών καυσίμων του ΟΑΕΕ (ΤΕΑΠΥΚ) έως 40%.

-Συμβολαιογράφοι  έως 25%.

-Δικηγόροι (ΕΤΑΑ) έως 40%.

-Τεχνικοί  Τύπου (Ε.Τ.Α.Π.-Μ.Μ.Ε.) 15%-18%.

-Ναυτικοί έως 40%.

Δε θα υποστούν μειώσεις οι επικουρικές  των πρώην χωροφυλάκων.

 Για την επόμενη πληρωμή του Νοεμβρίου παραπέμπεται ο επανυπολογισμός για τους αρτοποιούς του ΟΑΕΕ (ΤΕΑΑ), τους δημοσιογράφους (Ε.Τ.Α.Π.-Μ.Μ.Ε.) και τους συνταξιούχους της πρώην αστυνομίας πόλεων (ΤΕΑΥΑΠ).

 Ένα μήνα αργότερα , με τις συντάξεις του Νοεμβρίου  θα  «κουρευτούν» : α) οι υψηλές συντάξεις καθώς το  "πλαφόν" ορίζεται στα 2000 ευρώ β) οι πολλαπλές συντάξεις καθώς έχει οριστεί πλαφόν 3000 ευρώ γ) οι προσυνταξιοδοτικές παροχές 11.000 τραπεζοϋπαλλήλων από την Εμπορική, την πρώην Πίστεως (νυν Alpha) και την Αττική Τράπεζα  .Οι κύριες συντάξεις τους επανυπολογίζονται με ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης (1,75%) και «κουρεύονται» μέχρι και 30%  αναδρομικά από την 1η Ιουνίου. Υπολογίζεται πως μεσοσταθμικά οι μειώσεις θα είναι στο 19,5%.
Έξτρα παρακράτηση από τον Νοέμβριο θα έχουν οι διπλές συντάξεις , στις οποίες περιλαμβάνονται και αδύναμες κατηγορίες δικαιούχων ,όπως οι χήρες/οι λόγω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού της εισφοράς 6% υπέρ ΕΟΠΠΥ. Το μέτρο «τρέχει» από τον Ιούλιο και τα αναδρομικά θα παρακρατηθούν  σε τέσσερις ισόποσες δόσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις