Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

‘ΣΦΑΓΗ’ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ




Δραματικές μειώσεις έως  25%  (έως και 300 εύρω)στις συντάξεις των τραπεζοϋπαλλήλων επιβλήθηκαν χτες κατ΄εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου παράλληλα με την επιβολή του 6% της ασφαλιστικής εισφοράς για την υγεία.

Πρόκειται για τους  συνταξιούχους του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) .Αφορούν τις  προσυνταξιοδοτικές παροχές 11.000 τραπεζοϋπαλλήλων από την Εμπορική, την πρώην Πίστεως (νυν Alpha) και την Αττική Τράπεζα  .Οι κύριες συντάξεις τους επανυπολογίζονται με ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης (1,75%) και «κουρεύονται» αναδρομικά από την 1η Ιουνίου.

Οι νέες περικοπές  προκαλούν θύελλα αντιδράσεων.

Όπως τονίζει η ΟΤΟΕ πρόκειται για οικονομική εξόντωση χιλιάδων συνταξιούχων τραπεζοϋπαλλήλων, οι οποίοι παρά τις αυξημένες εισφορές που κατέβαλαν στα επικουρικά τους ταμεία δεκαετίες ολόκληρες στα πλαίσια Συλλογικών Συμβάσεων και Συμφωνιών με τους εργοδότες τους, είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται – πέραν των προηγούμενων μνημονιακών μειώσεων που έχουν ήδη υποστεί – πάνω από 300 ευρω  τουλάχιστον, μαζί με τον διπλασιασμό της ασφαλιστικής εισφοράς για την υγεία (6%).

Όπως παρατηρεί η ΟΤΟΕ ‘’η μείωση αυτή που αφορά στην σύνταξη του μηνός Οκτωβρίου, θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη τους επόμενους μήνες όταν θα προστεθούν σ’ αυτήν αναδρομικά και οι μειώσεις που αφορούν στους τέσσερις προηγούμενους μήνες, δηλαδή από την ημερομηνία ψήφισης του αντιασφαλιστικού νόμου 4387/12-5-2016 της Κυβέρνησης, με τον οποίο σφαγιάσθηκαν τα νόμιμα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων και των συνταξιούχων της χώρας’’.

Η ΟΤΟΕ επισημαίνει  ότι ‘’τα δικαιώματα αυτά όπως περιγράφονταν στα καταστατικά των Ταμείων των τραπεζοϋπαλλήλων που εντάχθηκαν αρχικά στο ΕΤΑΤ και στη συνέχεια στο ΕΤΕΑ, ήταν προϊόν Συλλογικών Συμβάσεων και Συμφωνιών και μάλιστα ενοχικού χαρακτήρα που είχαν συνάψει οι εργαζόμενοι και τα Σωματεία τους με τους εργοδότες τους.Τα δικαιώματα αυτά καταργήθηκαν παράνομα και καταχρηστικά, αφού πρώτα λεηλατήθηκαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων για να έρθει τέλος η οριστική ταφόπλακα με τον ασφαλιστικό νόμο της Κυβέρνησης ως αποτέλεσμα – μεταρρύθμιση το λέει – της εφαρμογής των μνημονιακών κατευθύνσεων και εντολών που υπέγραψε’’.

Επίσης χτες επιβλήθηκε η εισφορά 6% και στη δεύτερη (ή και τρίτη, τέταρτη κλπ) κύρια σύνταξη την οποία απολαμβάνουν 260.000 συνταξιούχοι. Το Νοέμβριο, μάλιστα, θα ξεκινήσουν οι τέσσερις ισόποσες μηνιαίες αναδρομικές κρατήσεις στις παραπάνω διπλές, τριπλές κοκ κύριες συντάξεις μιας και η εισφορά 6% έπρεπε, βάσει νόμου Κατρούγκαλου, να εφαρμοστεί από τον Ιούλιο. Με άλλα λόγια από τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσουν σωρευτικές κρατήσεις ύψους 18% (3 μήνες Χ 6% εισφορά ανά μήνα =­ 18%).Έτσι 260.000 κύριες συντάξεις θα υποστούν από τον ερχόμενο Νοέμβριο άλλη μία έμμεση μείωση 4,5% λόγω της πρώτης μηνιαίας αναδρομικής κράτησης (18% σωρευτικές κρατήσεις: τέσσερις ισόποσες μηνιαίες "δόσεις" = 4,5%) για τις σωρευτικές εισφορές 18% που έπρεπε να επιβληθούν στο διάστημα Ιουλίου –Σεπτεμβρίου 2016.

Εξάλλου σήμερα επιβάλλονται αναδρομικές κρατήσεις σε 280.000 μερίσματα των συνταξιούχων του Δημοσίου.Ειδικότερα θα παρακρατηθεί η πρώτη από τις δύο δόσεις των αναδρομικών μειώσεων στα μερίσματα των συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), με αποτέλεσμα το ποσό να είναι ακόμη πιο μικρό από αυτό που εισέπραξαν οι δικαιούχοι στο τέλος Ιουνίου.
Να σημειωθεί ότι, υπάρχουν και περίπου 25.000 - 30.000 μερισματούχοι που έχασαν οριστικά από 1η Ιουνίου το μέρισμα λόγω θανάτου, όπως ενήλικες άγαμες θυγατέρες, χήρες/χήροι που δεν πληρούν τα νέα όρια ηλικίας, γονείς και ορφανά αδέλφια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναδρομική επιστροφή των ποσών που δόθηκαν για το τρίμηνο Ιανουάριος - Μάρτιος, θα αναζητηθούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποφευχθούν κατασχέσεις και δεσμεύσεις λογαριασμών.

Τέλος, υπενθυμίζεται, ότι στις 4 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του επανακαθορισμού των συνολικά 1,2 εκατ. επικουρικών συντάξεων που χορηγεί το ΕΤΕΑ, περίπου 25.000 συνταξιούχοι από τα ταμεία των πρατηριούχων υγρών καυσίμων του ΟΑΕΕ (ΤΕΑΠΥΚ), τους τομείς επικουρικής ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Συμβολαιογράφων και Δικηγόρων (ΕΤΑΑ), τον Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Τεχνικών Τύπου (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), τους συνταξιούχους της Εμπορικής Τράπεζας (ΤΕΑΠΕΤΕ) που εισπράττουν ήδη επικουρική και τους συνταξιούχους της πρώην χωροφυλακής (ΤΕΑΕΧ) θα δουν μειώσεις στις συντάξεις τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις