Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

ΕΚΡΗΞΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ-ΣΤΑ 655 ΕΥΡΩ Η ΝΕΑ ΜΕΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗ!!




Έκρηξη της φτώχειας επέφεραν στους Έλληνες  τα μνημόνια.

Περισσότεροι από ένας στους τρεις κατοίκους στην Ελλάδα( 3.828.500 ατομα) ζουν σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι ένας στους τέσσερις, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015 που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.  

Σε αύξηση της  φτώχειας των συνταξιούχων  οδηγεί  και ο νόμος Κατρούγκαλου.Εφεξής ολο και μεγαλύτερος αριθμός συνταξιουχων θα πλησιάζει το όριο της φτώχειας . Κι αυτό όταν το 52% των λαϊκών νοικοκυριών στη χώρα μας, λόγω υψηλής ανεργίας και φτώχειας που προκαλούν τα μνημόνια, ζουν από τις συντάξεις των ηλικιωμένων μελών τους. Είναι  χαρακτηριστικό ότι οι νέες συντάξεις δε θα  υπερβαίνουν τα 655 ευρώ για τους ασφαλισμένους με μέση αμοιβή, όπως παρατηρεί ο καθηγητής Παντείου Σάββας  Ρομπόλης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΗΛΙΟΣ του υπουργείου Εργασίας, το 44,8% των συνταξιούχων (1.189.396 από 2.654.784) παίρνουν συντάξεις κάτω από τα 665 ευρώ.Μάλιστα  ο νόμος Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό, φέρνει συντάξεις-φιλοδωρήματα και μάλιστα με περισσότερα χρόνια δουλειάς.Οι μειώσεις για τις συντάξεις που  καταβαλονται από  εφέτος  είναι μειωμένες έως 30% ενώ  βαθιά μπαίνει το μαχαίρι στις  επικουρικές,στο εφάπαξ,στις  αναπηρικές  συντάξεις   στο ΕΚΑΣ κα.

Τα στοιχεία της Eurostat. δείχνουν ότι στην Ελλάδα, βρισκόταν το 2015 αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού το 35,7% του πληθυσμού (3,8 εκατ. άνθρωποι), έναντι 28,1% το 2008.

Στην Ε.Ε., το αντίστοιχο ποσοστό επανήλθε το 2015 στα επίπεδα του 2008, δηλαδή στο 23,7% (118,8 εκατ. άνθρωποι).

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία  ένας άνθρωπος βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού όταν αντιμετωπίζει μία ή περισσότερες από τις παρακάτω προβληματικές καταστάσεις: Είτε θεωρείται φτωχός (δηλαδή έχει εισοδήματα μικρότερα του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος), είτε ζει σε κατάσταση ένδειας (δηλαδή στερείται βασικά καταναλωτικά αγαθά ή αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε στοιχειώδεις οικονομικές υποχρεώσεις), είτε ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας (δηλαδή σε οικογένεια που κανένα μέλος της δεν έχει «κανονική δουλειά»).
Ως προς την Ελλάδα, σε συνθήκες φτώχειας βρίσκεται το 21,4% του πληθυσμού, σε συνθήκες ένδειας το 22,2%, ενώ ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας το 16,8% του πληθυσμού. Τα αντίστοιχα μέσα ποσοστά στην ΕΕ είναι 17,3%, 8,1% και 10,5%.
Γενικότερα, σε χειρότερη κατάσταση από την Ελλάδα, αναφορικά με το ποσοστό του πληθυσμού που θεωρείται ότι βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, είναι η Βουλγαρία (41,3%) και η Ρουμανία (37,3). Στον αντίποδα (με ποσοστά μικρότερα του 20%) βρίσκονται η Τσεχία (14%), η Σουηδία (16%), η Ολλανδία και η Φινλανδία (16,8%), η Δανία και η  Γαλλία (17,7%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις