Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ‘’ΚΟΦΤΗΣ’’ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ




‘’Kρυφός’’ κόφτης απειλεί  με νέες περικοπές τις επικουρικές συντάξεις οι οποίες οδηγούνται σε ..εξαΰλωση  αφού λόγω των μνημονίων έχουν περικοπεί  συνολικά έως 80%. Οι διατάξεις που θεσμοθετήθηκαν στο  νόμο Κατρούγκαλου εκγυμονουν σοβαρό κινδυνο να μειώσουν ξανά  τις ήδη πετσοκομμένες επικουρικές συντάξεις και για τα επόμενα  έτη.

Ειδικότερα από την 1.1.2017 θα ισχύσει ο μηχανισμός περικοπής συντάξεων, εάν προκύπτουν ελλείμματα. Μέσα από αναλογιστικές μελέτες, το νέο υπερεπικουρικό ταμείο, ΕΤΕΑΕΠ που πήρε μαζί του και το εφάπαξ, θα πρέπει να μπορεί να αποδείξει ότι δεν καταγράφει αρνητικό πρόσημο, εσόδων και δαπανών, χωρίς την παραμικρή βοήθεια – στήριξη από το Κράτος. Αν δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο, τότε θα τίθεται αυτόματα σε εφαρμογή η διαδικασία περικοπών, σε τέτοιο βαθμό ώστε να καλύπτονται τα ελλείμματα. Το νέο υπερ – ταμείο θα έχει τη δυνατότητα αξιοποίησης της περιουσίας του, που  υπολογίζεται λίγο πάνω από τα 3 δισ ευρώ.

Σημειώνεται ότι άλλα 117,3 εκατομμύρια προϋπολογίζονται το 2017(στοιχεία  νέου κρατικού προυπολογισμού) από τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων, που έρχονται να προστεθούν στα 174,2 εκατομμύρια που «ψαλιδίστηκαν» εντός του 2016. Μέχρι το τέλος του 2016 οι δαπάνες της επικουρικής θα είναι 4 δισ. ευρώ και τα έσοδα της θα είναι 2,8 δισ. ευρώ. Έτσι η επικουρική θα μπει στο 2017 με ένα έλλειμμα 1,2 δισ. ευρώ.Οι δανειστές απαγορεύουν στον κρατικό προϋπολογισμό να χρηματοδοτεί κάποια από τα ελλείμματα της επικουρικής και αυτό  σημαίνει ότι ή θα αυξηθούν οι εισφορές ή θα μειωθούν οι παροχές.

Στο μεταξύ από την πληρωμή των συντάξεων, στις  αρχές Νοεμβρίου, αρχίζει η παρακράτηση των αναδρομικών για τις επικουρικές.Ετσι  στα 50 ευρώ, κατ΄ελάχιστο ποσό, «κλείδωσε» η παρακράτηση των αναδρομικών που αρχίζει από τις πληρωμές του Νοεμβρίου για τους δικαιούχους επικουρικών που υπέστησαν μειώσεις στις συντάξεις τους. Τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά θα παρακρατηθούν σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Κάθε δόση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/10 (10%) του ακαθάριστου ποσού της νέας σύνταξης για συντάξεις μέχρι 1.000 ευρώ, με μίνιμουμ ποσό τα 50 ευρώ και το 1/6 για το μέρος που τυχόν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.Με τον ίδιο τρόπο, θα επιστραφούν τα αναδρομικά από τη μείωση των κύριων συντάξεων άνω των 2.000 ευρώ (οι μειώσεις που ισχύουν από τον Ιούνιο θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά με τη σύνταξη του Νοεμβρίου) και από την περικοπή του προσυνταξιοδοτικού των τραπεζοϋπαλλήλων.Με δεδομένο ότι πως το «ψαλίδι» στις επικουρικές μετράει από τις συντάξεις του Ιουνίου, θα πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά από δύο έως και πέντε μήνες. Αντίστοιχα οι τραπεζοϋπάλληλοι που είδαν τις προσυνταξιοδοτικές παροχές τους να κουρεύονται κατά 21% τον Οκτώβρη θα πρέπει να επιστρέψουν την διαφορά ανάμεσα στην παλιά και τη νέα σύνταξη για τους μήνες Ιούνιο – Σεπτέμβριο. 

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του ΕΤΕΑ(Ενιαίο  Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης), μειώσεις είδε το 20,3% των συνταξιούχων που λαμβάνουν επικουρικές, δηλαδή 248.618 συντάξεις.

Συγκεκριμένα:

--Οι περισσότεροι, από αυτούς, το 47,78% ή 118.779 συνταξιούχοι έχασαν από 100 ως 200 εύρω το μήνα. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν κατά κανόνα συνταξιούχοι από το τα πρώτη Ταμεία : ΤΕΑΥΝΤΠ (ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες), ΤΕΑΥΕΚ (Εμπορουπάλληλοι), ΤΕΑΠΕΤΕ (υπάλληλοι Εμπορικής Τράπεζας), μισθωτοί υψηλόμισθοι με πολλά χρόνια ασφάλισης (ΕΤΕΑΜ), ΤΑΠΤ (υπάλληλοι Τράπεζας Πίστεως), ΚΕΑΝ (ναυτικοί).

--Από 50 έως και 100 ευρώ έχασαν 52.676  ( 21,19%), ενώ το 79,7% των δικαιούχων του ΕΤΕΑ, (976.306 συνταξιούχοι) δεν είδαν κάποια μεταβολή από την αναπροσαρμογή των συντάξεων. 
---Μειώσεις έως 20 ευρώ είχαν 44.403 επικουρικές συντάξεις, που αντιστοιχούν στο 3,62% του συνόλου των δικαιούχων και στο 17,86% αυτών που είχαν μειώσεις. Από 20 έως 50 ευρώ μείωση είχαν 22.746 άτομα, και τέλος πάνω από 200 ευρώ μείωση στην επικουρική τους σύνταξη, είδε το 4,03% των συνταξιούχων, ήτοι 10.014 άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις