Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

ΕΥΕΛΙΞΙΑ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Με νέα διαπραγματευτική  γραμμή, ειδικά  στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, αναμένεται να προσέλθει η νέα υπουργός Εργασίας Εύη Αχτσιογλου στις  σκληρές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές,  για τα εργασιακά, στις 14  Νοεμβρίου.

Συμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζεται να γινει  δεκτή , υπό προυποθέσεις, από την ελληνική πλευρά, η πρόταση των "Σοφών" για μειωμένο ωράριο σε εργαζόμενους που κινδυνεύουν με ομαδικές απολύσεις.Στο υπουργείο Εργασίας εξετάζουν τη δυνατότητα μερικής επιδότησης του μειωμένου ωραρίου, σε περίπτωση που υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του συνδικάτου της επιχείρησης. Η Επιτροπή Σοφών στο πόρισμά της για τα εργασιακά  προτείνει, εμμέσως πλην σαφώς, αντί για ομαδικές απολύσεις, να θεσπιστεί εργασία μειωμένου ωραρίου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η επιχείρηση που αντιμετωπίζει πρόβλημα θα μπορεί να μειώνει το ωράριο των εργαζομένων της, ακόμη και να το μηδενίζει, με τους εργαζόμενους να μπορούν να λαμβάνουν αποζημίωση-επίδομα ανεργίας για τις χαμένες ώρες από το κράτος (π.χ. ΟΑΕΔ ή το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης).  

Επίσης στο πόρισμα τονίζεται ότι η έγκριση των ομαδικών απολύσεων από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας θα μπορούσε να καταργηθεί ή να αντικατασταθεί από ένα άλλο σύστημα εκ των προτέρων έγκρισης.Εξάλλου μεγάλο αγκάθι για τη διαπραγμάτευση αναμένεται να αποτελέσει και το αίτημα των δανειστών για αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από 5% σε 10% .

 Τονίζεται ότι το θέμα των ομαδικών απολύσεων ανακινήθηκε πριν μερικούς  μήνες μετά την εισήγηση του γενικού εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Νιλς Βαλ, ο οποίος επισημαίνει ότι οι απαιτήσεις της ελληνικής νομοθεσίας του 1983 που θέλουν από τους εργοδότες να λαμβάνουν διοικητική έγκριση πριν από μία ομαδική απόλυση - έγκριση που εξαρτάται από τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, την κατάσταση της επιχείρησης και το συμφέρον της εθνικής οικονομίας - δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Βάσει του νόμου που ισχύει σήμερα στη χώρα μας  ομαδικές απολύσεις θεωρούνται όσες γίνονται από επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 20 εργαζόμενους για λόγους που δεν αφορούν το πρόσωπο των απολυομένων. Για να προσδιοριστεί ο αριθμός του προσωπικού λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του προσωπικού τόσο στο κεντρικό κατάστημα όσο και στα τυχόν υποκαταστήματα.
Μέχρι τον Ιανουάριο του 2014, όταν μια επιχείρηση ήθελε να υπερβεί τα παραπάνω νόμιμα όρια των απολύσεων, κατέθετε σχετικό αίτημα στο υπουργείο Εργασίας και υπεύθυνος να αποφασίσει ήταν ο ίδιος ο υπουργός. Η κατάσταση άλλαξε επί συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ όπου η τότε κυβέρνηση διαμόρφωσε ένα καινούργιο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις απαλλάσσοντας τον εκάστοτε υπουργό από το να αποφασίζει αν θα επιτραπούν σε μια επιχείρηση ή όχι.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν προβλέπεται υπουργικό βέτο σε ομαδικές απολύσεις ενώ μόνο στην Ολλανδία ζητείται προηγούμενη έγκριση από την περιφερειακή υπηρεσία απασχόλησης (UWV) η οποία ωστόσο εφαρμόζει την ουσία της ευρωπαϊκής οδηγίας 98/59/ΕΚ και των διεθνών συμβάσεων, επιβάλλοντας στον εργοδότη ακόμη και την υποχρέωση καταβολής επιδομάτων ανεργίας.
Μεγάλη μάχη στη διαπραγμάτευση αναμένεται να γίνει και για τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομεα.Οι δανειστές  επιμένουν ότι ο καθορισμός του κατώτατου μισθού  πρέπει να παραμείνει στη δικαιοδοσία του κράτους, και μάλιστα με σημαντικές μειώσεις καθώς οι δανειστές κάνουν λόγο για «καθαρό» ποσό, απογυμνωμένο από προσαυξήσεις λόγω ωριμάνσεων (τριετίες).
Σημειώνεται, τέλος, ότι οι δανειστές ξεκαθάρισαν πως δεν θα δεχθούν την επαναφορά σε ισχύ των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την υπερίσχυση των κλαδικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών, υποστηρίζοντας πως το παλιό σύστημα διαπραγμάτευσης ήταν «στρεβλό» και οδήγησε σε χαμηλή παραγωγικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις