Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ  ΓΙΑ ΤΟ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΤΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

Κατατέθηκε  χτες στη Βουλή η τροπολογία  του υπουργείου Εργασίας για την Χριστουγεννιάτικη καταβολη της εφαπαξ παροχής  στις 22 Δεκεμβρίου στους χαμηλοσυνταξιουχους  . Σύμφωνα με το  υπουργείο  από τους 1.600.000 δικαιούχους, οι 500.000 εξ αυτών θα λάβουν ποσό ίσο με την σύνταξή τους, ενώ οι υπόλοιπο χαμηλότερο.Σημειωνεται ότι η παροχή εξετάζεται από την Κομισιόν και θα είναι ακατάσχετη και αφορολόγητη.

Πάντως η παροχή αυτή χαρακτηρίζεται ως Δώρο-άδωρο από τους εκπρόσωπους των συνταξιούχων και των συνδικάτων.

Δικαιούχοι  της παροχής είναι οι  συνταξιούχοι όλων των ασφαλιστικών ταμείων και του Δημοσίου, για τους οποίους το σύνολο των μηναίων, Κύριων και Επικουρικών συντάξεων (χωρίς το ΕΚΑΣ και τις νόμιμες κρατήσεις, πλην φόρων), δεν υπερβαίνει τα 850 ευρώ.Δικαιούχοι είναι επίσης και ζευγάρι συνταξιούχων (με απολαβές έως 850 ευρώ καθαρά) ενώ δεν υπολογίζονται για τη χορήγησή του άλλα εισοδηματικά κριτήρια.

Ειδικότερα όπως προβλέπεται στη τροπολογία:

-Χορηγείται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στους συνταξιούχους όλων των ασφαλιστικών οργανισμών κύριας ασφάλισης και του Δημοσίου, των οποίων το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου 2016, όπως διαμορφώνεται, μετά την παρακράτηση της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης του άρθρου 44 του ν. 4387/2016, δεν υπερβαίνει το ποσό των 850 ευρώ.

- Το ύψος της ενίσχυσης για κάθε δικαιούχο καθορίζεται στο ποσό κατά το οποίο το προαναφερθέν άθροισμα συντάξεων υπολείπεται από τα 850 ευρώ, εφόσον το ποσό αυτό υπερβαίνει τα 300 ευρώ. Διαφορετικά καθορίζεται στο ποσό των 300 ευρώ.

 Τονίζεται ότι μέχρι 350 ευρώ εισπράττουν σήμερα 270.000 συνταξιούχοι. Αυτή η εισοδηματική κλίμακα θα είναι η πλέον ευνοημένη και οι πλέον κερδισμένοι που είναι οι δικαιούχοι συντάξεων χηρείας και ειδικά τα τέκνα (ορφανά) όπως επίσης οι συνταξιούχοι αγρότες του ΟΓΑ.Από 350 - 550 ευρώ εισπράττουν σήμερα περί τους 570 χιλιάδες συνταξιούχους, οι οποία εντάσσονται στη μεσαία κατηγορία και θα λάβουν από 300 έως 500 ευρώ.Από 550- 850 ευρώ εισπράττουν περί τους 750 χιλιάδες συνταξιούχους. Αυτοί βρίσκονται στο τελευταίο σκαλί της εισοδηματικής κλίμακας και θα πάρουν όλοι οριζόντια από 300 ευρώ, ανεξάρτητα από το που φτάνει το εισόδημά τους από συντάξεις.

Πάντως αυτή η  εφάπαξ παροχή της κυβέρνησης χαρακτηρίζεται ως Δώρο -άδωρο  για τους 4  παρακάτω λόγους:

1.Από την αύξηση της παρακράτησης της εισφοράς υπέρ ΕΟΠΥΥ από το 4% στο 6% στις κύριες συντάξεις και την επιβολή παρακράτησης 6% (για τον ίδιο λόγο, δηλαδή τον ΕΟΠΥΥ) στις επικουρικές συντάξεις από τον Ιούλιο του 2015,  οι 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχοι έχασαν- για πάντα -γύρω στα 600 εκατ. ευρώ. 

2.Η κυβέρνηση  θα κόψει  επιπρόσθετα 421 εκατ. ευρώ από πάνω από 250.000 χαμηλοσυνταξιούχους που παίρνουν σύνταξη έως 664 ευρώ (στους ίδιους δηλαδή οι οποίοι θα λάβουν τη μίνι 13η σύνταξη στις 22/12), μέσω της μείωσης του ΕΚΑΣ από 1.1.2017. Εως τέλος του 2019 που θα καταργηθεί το ΕΚΑΣ θα αφαιρέσει από τους χαμηλοσυνταξιουχους ποσό ύψους 2,39 δις. ευρω.

3. Σχεδόν σε όλους τους συνταξιούχους έγινε μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεών τους λόγω μείωσης του αφορολόγητου και αύξησης της μηνιαίας φορολογικής παρακράτησης από τις συντάξεις τους.

4.Τα 11 ψαλίδια που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου  αφορά και  συντάξεις χηρείας, μερίσματα, εφάπαξ  και επικουρικές οι οποίες  θίγουν και τους χαμηλοσυνταξιουχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις