Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

ΠΩΣ ΘΑ ΠΕΡΙΚΟΠΟΥΝ(ΞΑΝΑ) ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Πλαφόν στο υψος των κύριων καταβαλόμενων συντάξεων πανω από το οποίο θα γινει η σταδιακή περικοπή της προσωπικής  διαφοράς  εως 35% από το 2019, σχεδιάζει το υπουργείο  Εργασιας να προτείνει στις διαπραγματευσεις που θα  αρχίσουν με τους θεσμούς την ερχόμενη εβδομάδα.

Η περικοπή   μελετάται να είναι σε βαθος πανταετίας  αρχής γενομένης από το 2019 και στόχος είναι να μην θιγούν οι χαμηλές κύριες συντάξεις.

Από το ψαλίδι στην προσωπική διαφορά των σημερινών συνταξιούχων εκτιμάται ότι θα θιγεί το 70% των ήδη συνταξιούχων, χωρίς σε αυτό να περιλαμβάνονται 620.000 αγρότες.

Το σίγουρο είναι ότι οι συνταξιούχοι που δεν κινδυνεύουν εκτιμώνται σε μόλις 500.000, με μηνιαίες αποδοχές από 550 έως 700 ευρώ, που έχουν περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.  Υπολογίζεται ότι κατά 30-35% αναμένεται να κυμανθεί η προσωπική διαφορά για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί από το Δημόσιο με λιγότερα από 34 χρόνια ασφάλισης, ή από το πρώην ΤΕΒΕ(λόγω του μπόνους των 220 ευρώ).Από 6% έως 10% θα είναι η προσωπική διαφορά που θα διαπιστωθεί μεταξύ των παλαιών και των νέων συντάξεων για όσους λαμβάνουν τα κατώτατα όρια του ΙΚΑ (443,77 ευρώ αντί 486,84 ευρώ με 15 έτη ασφάλισης), ή προέρχονται από μη ευγενή ταμεία (830 ευρώ έναντι 885 ευρώ από το ΤΑΕ με 36 χρόνια), ενώ μηδενικές αναμένεται να είναι οι αποκλίσεις στους αυτοκινητιστές (810 ευρώ έναντι 815 ευρώ από το ΤΣΑ, με 33 χρόνια ασφάλισης).Τέλος εως και 22% αναμένεται να φτάσει η προσωπική διαφορά κατά μέσο όρο για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ και το Δημόσιο με πολλά έτη ασφάλισης (έως και 40 χρόνια) και υψηλές αποδοχές.

Ως  γνωστόν συμφωνήθηκε μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών
 να γίνουν νέες περικοπές υφιστάμενων   συντάξεων  μέσω της κατάργησης  των προσωπικών διαφορών, σταδιακά από το 2019 προκειμένου να εξοικονομηθούν I,4 δις. ευρω. Το ΔΝΤ, κατά την πρόσφατη έκθεσή του για την Ελλάδα, σημείωνε ότι οι περικοπές των προσωπικών διαφορών θα οδηγούσαν σε εξοικονόμηση περίπου 1% του ΑΕΠ..Το Eurogroup  εκτιμούσε ότι η μείωση της προσωπικής διαφοράς θα είχε ως αποτέλεσμα μεσοσταθμικές μειώσεις της τάξης του 14% (με σημαντικές διακυμάνσεις) στις συντάξεις 1,4 εκατ. συνταξιούχων

Το Ενιαιο Δίκτυο Συνταξιουχων εκτιμά ότι η τελική μεσοσταθμική μείωση για τους σημερινούς συνταξιούχους, με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς,  θα κινηθεί  στο 20%. Όπως τονιζει ο προεδρος του Ενιαιου Δικτύου Συνταξιουχων(ΕΝ.ΔΙ.ΣΥ) Νικος Χατζόπουλος, σε περίπτωση που καταργηθεί η προσωπική διαφορά (όπως ζητούν οι δανειστές και αποδέχθηκε η κυβέρνηση) οι απώλειες στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε σχέση με το αρχικό ποσό της απόφασης συνταξιοδότησης συνολικά θα αγγίζει το 65% (συμπεριλαμβανομένων μειώσεων, φόρων , εισφορών και ασθένεια).

 Το ΕΝ.ΔΙ.ΣΥ σε σχετική επιστολή, προς τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνει ότι ο αρμόδιος υφυπουργός Κοιν. Ασφαλίσεων κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος, έπρεπε να μην εκδώσει την εγκύκλιο δεδομένου ότι εκκρεμεί η εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης του ΕΝ.ΔΙ.ΣΥ στην ολομέλεια του ΣΤΕ κατά του νόμου Κατρούγκαλου στις 7 Απριλίου 2017.Τονίζεται ότι το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων εγκαίρως είχε επισημάνει και μάλιστα κατ΄ επανάληψη ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να τεθεί σε εφαρμογή ο κόφτης στις καταβαλλόμενες συντάξεις από το 2019 , γεγονός που θα ολοκληρώσει τη φτωχοποίηση των συνταξιούχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις