Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

ΓΚΑΦΑ  ΣΕ ΒΑΡΟΣ 100.000  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ!

Γκάφα της πολιτικης ηγεσίας του υπουργειου Εργασιας σε βαρος 100.000 συνταξιουχων ,σχετικά με  το «κάζο» του νόμου Κατρούγκαλου που προέβλεψε το δείκτη μεταβολής μισθού για τον υπολογισμό των νεων  συντάξεων, έναν δείκτη όμως που δεν υπήρχε από την ΕΛΣΤΑΤ.

Ο αρμοδιος  υφυπουργός Εργασιας Τασος Πετρόπουλος  παραδέχτηκε   χτες στη Βουλη  οτι  «η αρμόδια διευθύντρια του Υπουργείου είχε έρθει σε επαφή με την ΕΛΣΤΑΤ από τις 24 Μαΐου του 2016. Ο νόμος όμως που συμπεριλάμβανε τον περιβόητο συντελεστή είχε ήδη ψηφιστεί από τις 9 Μαΐου»! Δηλαδή πρώτα νομοθέτησαν και μετά ρώτησαν την ΕΛΣΤΑΤ εάν μπορούσε να υπάρξει αυτός ο συντελεστής!!!

Υποστηρίζοντας την διορθωτική τροπολογία της νυν υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος επέρριψε τις ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που τόσα χρόνια δεν είχαν προβλέψει (!) την εισαγωγή υπολογισμού ενός δείκτη που εισήγαγε ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στο νομοσχέδιό του...Ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος μάλιστα, το «τερμάτισε» λέγοντας στους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως «είστε τόσο άχρηστοι που δεν κάνατε κάτι που έκαναν όλοι οι λαοί…» δηλαδή ότι δεν φρόντισαν να συγκεντρώσουν στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ για τη δημιουργία δείκτη μεταβολής μισθών ο οποίος βάσει του νόμου Κατρούγκαλου θα αποτελούσε τη βάση για τον υπολογισμό των συντάξεων από το 2016 και μετά.

Τονίζεται οτι μετά το φιάσκο στον υπολογισμό των νέων συντάξεων μέσω της ΕΛΣΤΑΤ, με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, το υπουργείο Εργασίας κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή προκειμένου να ξεμπλοκάρει η έκδοση νέων συντάξεων για χιλιάδες δικαιούχους.Εκτιμάται οτι περίπου 100.000  ασφαλισμένοι περιμενουν απο τον περασμένο Μαιο να πάρουν την μειωμένη εως 30% συνταξη τους με βαση το νόμο Κατρούγκαλου.

Η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου , μετά την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ ότι δεν είναι δυνατόν να εκδοθεί ο δείκτης μεταβολής μισθών για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων, κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή με την οποία η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα έως και το 2020 διενεργείται κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Με την ίδια τροπολογία  αυξάνονται οι εισφορές υπέρ του εφάπαξ για δεκάδες χιλιάδες παλαιούς ασφαλισμένους στον ιδιωτικό τομέα και τους δήμους και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2017, καθώς εξισώνονται παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι με ενιαίο ασφάλιστρο 4%. Αφορά όλους τους νέους συνταξιούχους από 13/5/2016 και μετά, καθώς αναπροσαρμόζει τη βάση υπολογισμού της σύνταξής τους, που είναι οι αποδοχές τους από το 2002 και μετά. Αυτές οι αποδοχές «μετράνε», σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, στον υπολογισμό των νέων συντάξεων.

«Είστε μαθητευόμενοι μάγοι της κακιάς ώρας», σχολίασε σκωπτικά από την πλευρά της η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ευη Χριστοφιλοπούλου, που κατέθεσε τη σχετική επίκαιρη ερώτηση, χαρακτηρίζοντας παράλληλα την τροπολογία Αχτσιόγλου «μπάλωμα» και το νόμο Κατρούγκαλου «εκτρωματικό και μέγγενη» για τους νέους συνταξιούχους.
«Να καταθέσετε την αλληλογραφία με την ΕΛΣΤΑΤ. Γιατί μου κάνει εντύπωση. Αν γνωρίζατε το πρόβλημα και το ανεφάρμοστο γιατί δεν το προβλέπατε στο νόμο; Ή Δεν ξέρατε ή ξέρατε και μας κοροϊδεύετε. Γιατί αν ξέρατε το δύσκολο της διαδικασίας έπρεπε να έχετε ορίσει μεταβατική περίοδο στο νόμο», κατέληξε η κ. Χριστοφιλοπούλου. Μάλιστα ο Τάσος Πετρόπουλος προσπαθώντας να δικαιολογήσει το συνεχές «ράβε – ξήλωνε», υποστήριξε ότι «η ζωή είναι ευρύτερη από το νομοθέτη», δηλαδή, ότι ένας νόμος δεν μπορεί ποτέ να καλύψει τα πάντα όπως προκύπτουν στην πραγματική ζωή και γι’ αυτό χρειάζονται οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις