Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

XAOΣ  ΜΕ ΤΟΝ ΕΦΚΑ

Το απόλυτο χάος επικρατει στον  ΕΦΚΑ  , τα στοιχεία χιλιάδων εργαζομένων και συνταξιούχων έχουν χαθεί , οι ουρές αναμονής βρισκονται στην ‘’ημερησια διάταξη’’ ενώ σωρεια λαθων εντοπίζονται και στη  διαδικασία πληρωμής των εισφορών από τους ελευθερους επαγγελματίες.

 Για έναν «Οργανισμό – τερατούργημα» και για καθημερινές «εικόνες ντροπής που εκτυλίσσονται στα υποκαταστήματα όλης της χώρας» κανουν λόγο οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ ενώ σκληρές είναι οι επιθέσεις για την τραγελαφικη κατάσταση στον ΕΦΚΑ από τους παραγωγικούς φορείς και την αντιπολίτευση.

Δεν έφεραν αποτέλεσμα οι συνεχείς προειδοποιήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων (ΠΟΣΕ) ΙΚΑ προς το υπουργείο Εργασίας, για τα τεράστια προβλήματα και τις σοβαρές δυσλειτουργίες που «συνοδεύουν τα πρώτα βήματα του ΕΦΚΑ.Διαρκώς προσπαθούν να δώσουν «εξηγήσεις για την προχειρότητα και τον ερασιτεχνισμό με τον οποίο προχωρά το μεγαλύτερο –υποτίθεται– στοίχημα για την κοινωνική ασφάλιση της χώρας». Αντ’ αυτού, οι διοικούντες του υπουργείου Εργασίας, επιχειρούν κατά τους εργαζόμενους «με προφορικές εγκυκλίους και πίσω από κλειστές ερμητικά πόρτες να διοικήσουν τον μεγαλύτερο Οργανισμό της Ελλάδας». Οι εργαζόμενοι επιμένουν ότι «οι σκηνές που εκτυλίσσονται στα μητρώα του ΕΦΚΑ ανά την Ελλάδα δεν είναι μιντιακός θόρυβος. Είναι βαθιά θλιβερές και ιδιαίτερα ανησυχητικές (Αλεξάνδρας, Παγκράτι, Πάτρα, Αγία Σοφία, κλπ.)». Κάνουν λόγο, δε, για επιβεβαίωση όλων των ανησυχιών, των διαπιστώσεων και των καταγγελιών τους, παρά τις κατηγορίες που πρόσφατα τους φόρτωσε η Διοίκηση περί «παραπληροφόρησης» και «διαστρέβλωσης» της πραγματικότητας.»

Η ΠΟΣΕ ΙΚΑ επιμένει ότι «δυόμιση μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ παίρνουν σάρκα και οστά με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο οι φόβοι τους οποίους εγκαίρως και επανειλημμένα», είχαν εκφράσει στην πολιτική ηγεσία και στη Διοίκηση. Καταλήγοντας, οι συνδικαλιστές διαπιστώνουν ότι οι διοικούντες «αντί όμως να ακολουθήσουν την πολιτική της ανοιχτής πόρτας, αντί να διαβουλευτούν, να ακούσουν, να εκμεταλλευτούν την πείρα των ανθρώπων που έχουν ζυμωθεί στην κοινωνική ασφάλιση δεκαετίες τώρα, επέλεξαν να Διοικούν και να διαμορφώνουν πολιτικές πίσω από κλειστές πόρτες. Και δεν φτάνει που κλείνουν ερμητικά τις πόρτες τους. Κλείνουν και τα αυτιά τους»...
 
Παράλληλα ο  Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:«Διανύουμε ήδη τον τρίτο μήνα λειτουργίας του ΕΦΚΑ και εφαρμογής του νέου φόρου, που έχει επιβληθεί μέσω των ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες, και η κατάσταση παραμένει τουλάχιστον τραγελαφική.Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών έχει μεν ολοκληρωθεί, αλλά η συντριπτική πλειονότητα των υπόχρεων δεν έχει πληρώσει.
Αν και απομένουν δέκα ημέρες πριν τη λήξη και της παράτασης που έχει δοθεί για την προθεσμία της πρώτης πληρωμής, η καταβολή των εισφορών είναι σε χαμηλά επίπεδα, είτε γιατί κάποιοι αδυνατούν πραγματικά να πληρώσουν, είτε γιατί υπάρχει σωρεία λαθών, είτε γιατί δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί πολλά, μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, με αποτέλεσμα τα λογιστήρια των επιχειρήσεων, αλλά και οι λογιστές - φοροτεχνικοί να έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά.
Για πολλοστή φορά, καλούμε την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να τροποποιήσει το νόμο και να αλλάξει τους πολύ υψηλούς συντελεστές.
Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος είναι πρόθυμο, ακόμα και σήμερα, στο και πέντε, να καθίσει στο τραπέζι για ένα ουσιαστικό διάλογο με το Υπουργείο, ώστε να καταλήξουμε σε ένα ρεαλιστικό και βιώσιμο σύστημα για όλους».



Aπο την πλευρά του ο βουλευτής Κυκλάδων και τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νεας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στο ασφαλιστικό καθώς ποτέ στο παρελθόν, όπως επισήμανε, «το ασφαλιστικό δεν βρέθηκε σε τόσο τραγική κατάσταση».Ειδικότερα, ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι στον ΕΦΚΑ «επικρατεί το απόλυτο χάος» από τη στιγμή που τα στοιχεία χιλιάδων εργαζομένων και συνταξιούχων έχουν χαθεί. Ο τομεάρχης Εργασίας συνέχισε λέγοντας ότι «οι εξοντωτικές εισφορές “σκοτώνουν” κάθε δημιουργική προσπάθεια. Το αδιέξοδο με τα μπλοκάκια οδηγεί την Κυβέρνηση από λάθος σε λάθος και τους ασφαλισμένους σε πλήρη απόγνωση. Το φιάσκο με το μαθηματικό τύπο ακυρώνει στην πράξη το νόμο Κατρούγκαλου, αλλά και τις ελπίδες των νέων συνταξιούχων να λάβουν σύνταξη. Όλοι οι νέοι συνταξιούχοι – από τον περασμένο Μάιο – έχουν χάσει 20% μεσοσταθμικά της σύνταξής τους».Ο κ. Βρούτσης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί για την περικοπή της προσωπικής διαφοράς και στους σημερινούς συνταξιούχους. Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτό είναι το τίμημα που πληρώνουν σήμερα χιλιάδες ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι της πιο ανίκανης και αναξιόπιστης Κυβέρνησης που γνώρισε ποτέ ο τόπος! Η οργή της κοινωνίας ξεχείλισε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις