Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ:ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΠΩΣ  ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΕΩΣ  300 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ  2019

Από 45 εως 300 ευρω θα είναι η νεα απώλεια   για 1,1 εκατομ. συνταξιουχους  -από το 2019- με την περικοπή ή κατάργηση  της προσωπικης διαφοράς (για τους σημερινους συνταξιουχους).

Το βάρος των μειώσεων θα μοιραστεί , εκτός  από τις κύριες,και στις επικουρικές συντάξεις μειώσεις οι οποίες θα υποστούν εκ νέου περικοπή  έως και 18%. (δηλαδή  έως 18% θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις και έως 18% θα μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις).Μάλιστα αν ληφθεί υπόψη και η μείωση του αφορολόγητου εκτιμάται ότι οι σημερινοί συνταξιούχοι θα χάσουν έως 1,5-3 σύντάξεις.

Όπως προβλέπει η συμφωνία κυβέρνησης-θεσμών το «ταβάνι προστασίας» ορίζεται σε 18% προκειμένου να μην μπουν σε τροχιά ελεύθερης πτώσης οι υψηλές συντάξεις που εμφανίζουν μεγάλες προσωπικές διαφορές έως και 39%. Αυτό σημαίνει ότι η προσωπική διαφορά θα κόβεται τόσο ώστε το συνολικό ποσό της εκάστοτε σύνταξης να μην μειώνεται πάνω από 18%. Οι μεγαλύτερες απώλειες  θα είναι για τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν συνταξιοδοτηθεί με 35ετία (κυρίως διευθυντές), ένστολους, γιατρούς του ΕΣΥ, πανεπιστημιακούς καθώς και οι παλαιοί συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ(ΟΑΕΕ)

Η νεα, 14η περικοπή, αφορά περισσότερες από 900.000 κύριες συντάξεις που είχαν απονεμηθεί πρό του Μαίου 2016 και είναι υψηλότερες από τις συντάξεις - με τις ίδιες ακριβώς προυποθέσεις - όπως αυτές προκύπτουν από το νόμο Κατρούγκαλου.Οσον αφορά τις επικουρικές εκτιμάται ότι το μαχαιρι θα θίξει 200.000  συνταξιουχους.

Πάντως δεν υπάρχει καμία αναφορά στην προστασία των αναπηρικών συντάξεων, των συντάξεων χηρείας και των χαμηλοσυνταξιουχων.Αυτο σημαίνει ότι  η περικοπή της προσωπικής διαφοράς θα αρχίζει από τις πολύ χαμηλές συντάξεις των 486 ευρώ οι οποίες εμφανίζουν προσωπικές διαφορές της τάξης των 45 ευρώ.

 Για παράδειγμα ένας συνταξιούχος του δημοσίου που λαμβάνει συνολικά 1.050 ευρώ (900 ευρώ κύρια σύνταξη και 150 επικουρική) μετά τον επαναυπολογισμό των συντάξεων εμφανίζει προσωπική διαφορά 180 ευρώ στην κύρια σύνταξη και 28,61 στην επικουρική. Σύνολο 208.61. Με την εφαρμογή του πλαφόν προστασίας 18% θα χάσει 162 ευρώ από την κύρια σύνταξη και 27 από την επικουρική. Σύνολο 182 ευρώ. Επομένως η συνολική απώλεια ξεπερνά κατά πολύ το σύνολο της επικουρικής του. Δηλαδή το μέτρο που θα ισχύσει από το 2019 έχει το ίδιο αποτέλεσμα με την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που θα οδηγούσε σταδιακά στον μηδενισμό των επικουρικών συντάξεων. Το ίδιο συμβαίνει και στο επόμενο παράδειγμα: Συνταξιούχος που εισπράττει 1.400 ευρώ κύρια σύνταξη και 200 ευρώ επικουρική (σύνολο 1.600) θα χάσει 252 ευρώ από την κύρια σύνταξη και έως 36 ευρώ από την επικουρική του. Επομένως η συνολική απώλεια (288 ευρώ) ξεπερνά κατά πολύ το σύνολο της επικουρικής του. Οι υψηλοσυνταξιούχοι εκτιμάται ότι θα χάσουν κατά μέσο όρο 100 έως 250 ευρώ καθαρά το μήνα.

Οσον αφορά τα εργασιακά και τα αντίμετρα η συμφωνία προβλέπει τα εξης:

Επαναφορά της αρχής της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και μεταβίβαση των αποφάσεων για τις ομαδικές απολύσεις στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Η επαναφορά των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης θα θεσπιστεί άμεσα και θα ισχύσει μετά το πέρας του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής, δηλαδή από την 1.9.2018. Αυτό σημαίνει από τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους, οι όροι των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων θα ισχύουν υποχρεωτικά και για τα μη μέλη των κλαδικών εργοδοτικών ενώσεων και, παράλληλα, θα υπερισχύουν από τους όρους των επιχειρησιακών συμβάσεων (εφόσον είναι οι όροι των κλαδικών είναι ευνοϊκότεροι από τους όρους των επιχειρησιακών συμβάσεων).

Εξάλλου οι αποφάσεις για τις ομαδικές απολύσεις θα λαμβάνονται σε επίπεδο Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας, ενώ η πολιτική ηγεσία του Υπ. Εργασίας δεν θα μπορεί να θέσει "βέτο”. Ωστόσο, η συμφωνία κυβέρνησης - θεσμών προβλέπει τη διατήρηση του ορίου των απολύσεων στο 5%.

Oσον αφορά τα αντίμετρα για συνταξιούχους, εργαζομένους –ανέργους για το 2019, εφόσον επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι, συμφωνήθηκαν επίσης τα ακόλουθα:
- Επιδότηση ενοικίου 1.000 ευρώ ανά έτος για 600.000 οικογένειες
- Ενίσχυση του επιδόματος πρώτου και δεύτερου παιδιού (επιπλέον συνολική ετήσια δαπάνη 260 εκατ. ευρώ).
- Επέκταση των σχολικών γευμάτων για το 50% των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων και των Γυμνασίων
- Επέκταση του προγράμματος των βρεφονηπιακών σταθμών για παιδιά από 0 έως 4 ετών
- Μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα για όλο τον πληθυσμό (σ.σ. και όχι μόνο στους συνταξιούχους όπως αρχικά προβλεπόταν) με εισοδηματικά κριτήρια. Η συμμετοχή θα είναι μηδενική για όσους συνταξιούχους και εργαζομένους έχουν αποδοχές έως 700 ευρώ, ενώ θα μειωθεί στο 50% για όσους έχουν αποδοχές έως 1.200 ευρώ
- Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας συνολικού κόστους 250 εκατ. ευρώ και χρηματοδότηση άλλων αναπτυξιακών μέτρων μέσω του ΠΔΕ με επιπλέον 250 εκατ. ευρώ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις