Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Η ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ  ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

Νέα ρύθμιση για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία έχει προτείνει η κυβέρνηση στους θεσμούς την ίδια ώρα που ο ΕΦΚΑ ‘’ βουλιάζει’’ λόγω και  της χαμηλής εισπραξιμότητας του χαρατσιού στο εισόδημα των αυταπασχολούμενων.Παράλληλα εχει ξεκινήσει μπαραζ κατασχέσεων και για μικροποσά!

Η νεα ρυθμιση θα εχει δυο σκέλη.Η πρώτη αφορά αποκλειστικά τις επιχειρήσεις με προσωπικό, οι οποίες χρωστάνε πάνω από 20.000 ευρώ στην εφορία, στα ταμεία, τις ΔΕΚΟ, τις τράπεζες και ταυτόχρονα έχουν οφειλές έως 20.000 ευρώ μόνο στα ταμεία (σ.σ. που δημιουργήθηκαν έως 31/12/2016). Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό και να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς τα ταμεία σε έως 120 δόσεις.Η άλλη ρύθμιση (η οποία επίσης προβλέπεται στο νόμο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό) αφορά αποκλειστικά τα χρέη των αυταπασχολούμενων (δηλαδή των ελευθέρων επαγγελματιών χωρίς προσωπικό) μόνο προς τα ταμεία (δηλαδή ανεξάρτητα από τα ληξιπρόθεσμα χρέη εκτός ταμείων) σε έως 120 δόσεις. Για την ενεργοποίηση της ρύθμισης αυτής εκκρεμεί η έκδοση Υπουργικής Απόφασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η  κυβερνητική πρόταση-για την οποία θα εκδοθεί υπουργική αποφαση τον επομενο μήνα αν γινει αποδεκτή από τους  θεσμούς- προβλέπει τη θέσπιση μίας νέας ρύθμισης εξόφλησης των χρεών προς τα ταμεία μέχρι και 120 δόσεις ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του κάθε οφειλέτη , αλλά και του "πρότερου βίου" (δηλαδή αν είναι "στρατηγικός κακοπληρωτής").

Ειδικότερα προτείνεται:
- Με εφάπαξ καταβολή της  οφειλής να γίνεται ολική διαγραφή των προσαυξήσεων και των προστίμων δηλαδή  στο 25% της κύριας  οφειλής)

- Με εξόφληση των της οφειλής με 60 δόσεις να μειώνονται κατά 75% οι προσαυξήσεις

·  Με εξόφληση της οφειλής με 120 δόσεις, να επέλθει μείωση κατά 35% των προσαυξήσεων

Σημειώνεται ότι ο ΕΦΚΑ επιβαρύνεται  με επιπλέον   ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 340εκατ. ευρώ σχεδόν έξι μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας,λόγω της χαμηλής εισπραξιμότητας του χαρατσιού στο εισόδημα των αυταπασχολούμενων. Μάλιστα ο πρώην υπουργός της ΝΔ Νότης Μηταράκης επισημαίνει ότι έχουμε μια κατάρρευση εισπραξιμότητας από τους ελεύθερους επαγγελματίες, και με το τέταρτο μνημόνιο αυξάνονται  μέχρι 61% τις εισφορές που καταβάλλουν, αλλάζοντας τον τρόπο υπολογισμού της ασφαλιστικής βάσης.

Πάντως ο υφυπουργός Κοιν. Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος   προέτρεψε ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες να σπεύσουν να καταβάλουν τις εισφορές τους από τον Ιανουάριο έως και τώρα, προκειμένου να είναι δυνατή η υπαγωγή τους στις θετικές ρυθμίσεις για τις προηγούμενες οφειλές τους.«Έχουμε τον Ν. 4669 για τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλισμένων προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. Σε περίπου έναν μήνα θα εκδώσω την υπουργική απόφαση για τις ρυθμίσεις των οφειλών. Παρακαλώ πάρα πολύνα σπεύσουν να καταβάλουν τις εισφορές από τον Γενάρη μέχρι και τώρα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, και οι γιατροί και οι δικηγόροι και οι επιστήμονες γενικότερα, για να μπορούν να υπαχθούν στις θετικές ρυθμίσεις των οφειλών, για το προηγούμενο διάστημα μέχρι 31.12.2016 για να μην μένουν συνέχεια εκτός των δυνατοτήτων που παρέχονται από την πολιτεία» ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας.

Στο μεταξύ αντιμέτωποι με χιλιάδες κατασχέσεις βρίσκονται οφειλέτες ασφαλιστικών ταμείων, ακόμη και για μικρά χρέη μέχρι τις 5.000 ευρώ. Σϋμφωνα με τα στοιχεία, από την αρχή του έτους έχουν γίνει 18.000 κατασχέσεις, περίπου 200 την ημέρα.Πρώτοι είναι αυτοί που έχουν χρέη στα ασφαλιστικά Ταμεία άνω των 5.000 ευρώ. Το Κέντρο Είσπραξης (ΚΕΑΟ) προχωρά στα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των χρεών και στο στόχαστρο  δεν μπαίνουν μονάχα οι λεγόμενοι μεγαλοοφειλέτες, αλλά ουσιαστικά όλοι, ακόμη και όσοι έχουν μικρά χρέη μέχρι το ποσό των 5.000 ευρώ.Ήδη όλα τα στοιχεία των μικροοφειλετών, των ανθρώπων με χρέη κάτω από τις 5.000 ευρώ έχουν μεταβιβαστεί στο κέντρο είσπραξης και ουσιαστικά όλοι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είναι στο στόχαστρο εφόσον υπάρχει τραπεζικός λογαριασμός με διαθέσιμο ποσό.
‘’Προς το παρόν οι κατασχέσεις στοχεύουν σε όσους έχουν οφειλές άνω των 5.000 ευρώ όμως όπως καταγγέλλει στον ΣΚΑΙ η δικηγόρος Σουζάνα Κλημεντίδη, τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν προχωρήσει σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για περιπτώσεις 3.000 ευρώ και 5.000 ευρώ.Σε καμία από τις περιπτώσεις επισημαίνει, δεν υπολογίστηκε αν ο επιχειρηματίας τέλει σε πραγματική οικονομική αδυναμία ή αν το ύψος της οφειλής δεν μπορεί να καλυφθεί με τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας . Η ίδια επισημαίνει ότι με το νέο μέτρο που πέρασε η κυβέρνηση, με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, η κατάσχεση ακόμα και της πρώτης κατοικίας γίνεται αυτόματα.’’

Τα χρέη προς τα  ασφαλιστικά  ταμεία είχαν φτάσει μέχρι τέλος του 2016, τα 31 δις. ευρώ , τα 22,4 δις.ευρώ εκ των οποίων είχαν μέχρι τέλος Μαρτίου 2017 ενταχθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις