Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017



 1 EKATOM. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ 250  ΕΚΑΤΟΜ. ΕΥΡΩ

Φέρτε πίσω τα λεφτά μας.Eως  3000  ευρω επιστροφή για παράνομα παρακρατηθέντα ποσά  διεκδικούν 1 εκατομ. συνταξιούχοι  όταν η κυβέρνηση Σύρριζα-ΑΝΕΛ αφαιρεί από τις τσέπες ολων των απομάχων της δουλειάς,  περίπου 10 δις. ευρω.

Τα διεκδικούμενα ποσά,  αφορούν την περίοδο 2010-2016 λόγω της παράνομης παρακράτησης  της εισφοράς  υπέρ ασθένειας .Καθημερινά υποβάλλονται χιλιάδες αιτήσεις από συνταξιούχους στον ΕΦΚΑ  για την επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών ενώ ‘συνωστισμός’ επικρατεί στα γραφεία του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων στην Αθήνα.Ειναι  χαρακτηριστικό ότι καθημερινά  το Δικτυο δέχεται 1000 τηλεφωνηματα και γραπτά μηνύματα για το ιδιο θέμα.Μαλιστα σε περίπτωση που οι συνταξιούχοι δεν δικαιωθούν, θα στραφούν με μηνυτήριες αναφορές κατά των διοικήσεων των ασφαλιστικών οργανισμών που κατά τον νόμο είναι υπεύθυνοι να τους επιστρέψουν τα παρακρατηθέντα αναδρομικά και δεν το κάνουν μέχρι σήμερα.

Όπως αποκάλυψαν  πρώτα ‘΄ΤΑ ΝΕΑ’, στις 28 Ιουνίου 2017 , για έξι χρόνια υπολόγιζαν λάθος την εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ!Η παρακράτηση γινόταν  επί του ονομαστικού ποσού της συνταξιοδοτικής απόφασης και όχι επί του καταβαλλομένου ποσού όπως ορίζεται στην νομοθεσία.Οι απώλειες για τους συνταξιούχους είναι μεγάλες και εκτιμάται ότι σε κάθε ένα συνταξιούχο κινείται έως και τα 3000 ευρω(από 1000  ευρω). Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων υποστηρίζει ότι το κράτος  "χρωστά" σε πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ.Για το θέμα αυτό έχουν ήδη ξεκινήσει  εκτός από τις αιτήσεις  και δικαστικές προσφυγές καθώς και προσφυγές στο Συνήγορο του Πολίτη. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων για την υλοποίηση του δίκαιου αιτήματος της επιστροφής των παράνομων κρατήσεων έχει συντάξει έντυπη αίτηση για κάθε ταμείο.Απαραίτητα για την συμπλήρωση της αίτησης και του υπολογισμού του παρανόμως παρακρατηθέντος ποσού είναι:
-η αρχική απόφαση συνταξιοδότησης και
-το ενημερωτικό σημείωμα της σύνταξης.

 Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, το οποίο αποστέλει εντός των ημερών επιστολή στην υπουργό Εργασίας  Εφη Αχτσιόγλου,  η εισφορά υπέρ του κλάδου υγειονομικής περίθαλψης έπρεπε από το 2010 και μετά (όταν ξεκίνησαν οι μνημονιακές μειώσεις στις συντάξεις) να επιβάλλεται επί του καταβαλλόμενου ποσού και όχι επί του ονομαστικού, που αναγράφεται στην πράξη συνταξιοδότησης.
Διευκρινιζεται ότι το καταβαλλόμενο ποσό της σύνταξης είναι άλλο και άλλο είναι το ονομαστικό ποσό που αναφέρεται στην απόφαση της συνταξιοδότησης, γιατί ήδη έχει υποστεί τρεις μειώσεις. Κατά παράβαση ή  κακή ερμηνεία του ν.2084/92 και χωρίς να ληφθεί υπόψη από την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας  ότι ο παραπάνω νόμος αναφέρει ότι η κράτηση για τον κλάδο υγείας γίνεται στο καταβαλλόμενο ποσό  η κράτηση αυτή γινόταν για  εξι χρόνια επί του ονομαστικού ποσού που αναφερόταν στην πράξη συνταξιοδότησης και όχι επί του ποσού που είχε διαμορφωθεί μετά την αφαίρεση των κρατήσεων μειώσεων.Η αδικία αποκατασθαηκε το 2016 και από τοτε  το ποσοστό παρακράτησης υπέρ υγείας  γίνεται στο πραγματικό καταβαλλόμενο ποσό, σε αυτό δηλαδή που μπαίνει πράγματι στην τσέπη του συνταξιούχου και όχι στο εικονικό, πριν από τις μνημονιακές περικοπές.

Όπως   τονίζει ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Νίκος Χατζόπουλος, εδώ και χρόνια, τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και η σημερινή εφάρμοζαν τον νόμο 2084 του 1992 εσφαλμένα, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να χάνουν κάθε μήνα σημαντικά ποσά από τη σύνταξή τους. Και αυτό γιατί ο νόμος αναφέρει ότι η εισφορά υπέρ υγείας υπολογίζεται επί των καταβαλλόμενων συντάξεων, και κατά συνέπεια η κράτηση για τον κλάδο ασθένειας θα πρέπει να γίνεται στο ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση των μνημονιακών μειώσεων.Για παράδειγμα, συνταξιούχος του ΙΚΑ με συντάξιμες αποδοχές 1.866,23 ευρώ, όπως αναφέρεται στη συνταξιοδοτική του απόφαση, έως το 2015 υπόκειται σε κράτηση 4% (τον Ιούλιο του 2015 αυξήθηκε το ποσοστό σε 6%), ήτοι 74,65 ευρώ. Βέβαια, το καταβαλλόμενο ποσό επί του οποίου θα έπρεπε να υπολογιστεί η εισφορά είναι 1.431,27 ευρώ και κατά συνέπεια η μείωση της σύνταξης αντιστοιχεί σε 57,25 ευρώ τον μήνα. Κατά συνέπεια, ο συγκεκριμένος συνταξιούχων που από μειώσεις και μνημονιακές κρατήσεις χάνει 434,96 ευρώ από τη μηνιαία σύνταξή του, λόγω της παρακράτησης επί του αρχικού ποσού σύνταξης, χάνει άλλα 17,39 ευρω

Όπως συμπληρωνει η γενικη γραμματεας του Εναιου Δικτυου Συνταξιουχων Ποπη Μουρίκη , με έγγραφά του και παραστάσεις στους εκάστοτε αρμόδιους υπουργούς το Δικτυο  έχει αναδείξει την παράνομη παρακράτηση εισφοράς στην υγειονομική περίθαλψη (κύριας σύνταξης), που αφορά συνταξιούχους, που έχουν υποστεί περικοπές με τους μνημονιακούς νόμους, από το 2010 και μετά. Είχε ενημερώσει με έγγραφα του από το 2014, πως το ποσοστό παρακράτησης για υγειονομική περίθαλψη, έπρεπε να γίνεται στο καταβαλλόμενο ποσό της σύνταξης και όχι στην αρχική απόφαση της συνταξιοδοτικής πράξης όπως όριζε ο ν. 2084/1992 άρθρο 35 παράγραφος 5 (ο οποίος ποτέ δεν εφαρμόστηκε και οι παράνομες κρατήσεις συνέχιζαν να γίνονται έως και τον Μάιο του 2016).
Τελος θα πρεπει να τονιστει ότι συνταξιούχοι αντιδρούν και για την επιβολή της εισφοράς 6% επί των επικουρικών συντάξεων, επισημαίνοντας ότι παρότι γίνεται σωστά, στο καταβαλλόμενο ποσό σύνταξης, είναι άνευ αντικειμένου, αφού δεν προβλέπεται από τα καταστατικά των επικουρικών ταμείων οποιαδήποτε κάλυψη για υγειονομική περίθαλψη. Τέλος, οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων αφήνουν σαφέστατες αιχμές ως προς το αν τα χρήματα που έχουν κοπεί από τις συντάξεις έχουν αποδοθεί στον ΕΟΠΥΥ, επισημαίνοντας ότι ενώ έχουν ζητήσει από τους αρμόδιους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών τα χρηματικά εντάλματα, δεν έχουν λάβει κάποια απάντηση.

ΦΩΤΟ ΝΙΚΟΣ  ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις