Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΟΥ ΧΑΝΕΙΣ

Εως 300 ευρω θα είναι η απώλεια  από την περικοπή της προσωπικής  διαφορας  στις καταβαλομενες συνταξεις από το 2019 με ορατό τον κινδυνο να υπάρξει πλήρης περικοπη της διαφοράς.

‘’Είχαμε πρώτοι επισημάνει ότι το τρικ της προσωπικής διαφοράς στήθηκε για να γίνει οριζόντια μείωση στους σημερινούς συνταξιούχους (αλλάζουν την αρχική απόφαση συνταξιοδότησης),τονίζει ο προεδρος του Ενιαιου Δικτύου Συνταξιουχων Νικος Χατζόπουλος.Ο ιδιος  εκτιμα ότι στόχος είναι να εξαλειφθεί πλήρως η προσωπική διαφορά. Το 2021 οι συντάξεις θα φθάσουν στα 620 ευρώ (μεικτά) η μέση κύρια σύνταξη και στα 144 ευρώ (μεικτά) η μέση επικουρική σύνταξη. Οι συνταξιούχοι θα χάσουν έως 3 συντάξεις το 2019 εξαιτίας της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων, της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των επικουρικών συντάξεων, της κατάργησης των οικογενειακών επιδομάτων (συζύγου και τέκνων) από όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, του παγώματος των αυξήσεων σε όλες τις συντάξεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 και, τέλος, της κατάργησης του ΕΚΑΣ για 280.000 χαμηλοσυνταξιούχους, καταλήγει ο Ν. Χατζοπουλος. 
Τονίζεται οτι με την ηδη ψηφισμένη  ρυθμιση απο το 2019 παλαιοί συνταξιούχοι ευθυγραμμίζονται με τους νέους. Χάνουν άμεσα έτσι έως 18% κύριας και επικουρικής σύνταξης. Ωστόσο οι μειώσεις δεν θα είναι 18%, αλλά φτάνουν και στο 25%, γιατί δεν κόβεται μόνο σύνταξη, λόγω προσωπικής διαφοράς, αλλά καταργούνται και τα επιδόματα συζύγου και τέκνων. Τα επιδόματα συζύγου και παιδιών καταργούνται ξεχωριστά και δεν μπαίνουν στο πλαφόν του 18%. Εντός του 2018 στα ενημερωτικά σημειώματα  των συντάξεων θα περιλαμβάνεται το ποσό της νέας σύνταξης, που έχει επανυπολογιστεί και το ποσό της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς που είναι η μείωση της νέας σύνταξης από αυτή που παίρνει σήμερα.Για όλο το 2018 θα λαμβάνουν το άθροισμα των δύο ποσών, δηλαδή η νέα μικρότερη σύνταξη + την προσωπική διαφορά που καταργείται το 2019.Την 1η/1/2019 η μείωση από τα «χαράτσια» θα περάσει στην τσέπη. Όσοι έχουν προσωπική διαφορά που οδηγεί σε μείωση άνω του 18% θα έχουν περικοπή μέχρι το 18%.Όσοι έχουν προσωπική διαφορά που βγάζει μείωση 15% θα μείνουν στο 15%.Στην πρώτη γραμμή του πυρός βρίσκονται περί τους 1,35 εκατομμύρια συνταξιούχους, που αναμένεται να επηρεαστούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από τις περικοπές. Οι απώλειες στο εισόδημα υπολογίζεται πως θα κυμαίνονται από λίγα ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται να ξεπερνούν τα 300 ευρώ το μήνα.Οι μεγάλοι χαμένοι, που θα μετρήσουν απώλειες τουλάχιστον από δυο οδούς, υπολογίζονται σε περίπου 650.000. Είναι εκείνοι που θα χάσουν από την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων, αλλά ταυτόχρονα και από το «ψαλίδι» στην προσωπική διαφορά της κύριας σύνταξης. Για σημαντική μερίδα εξ αυτών – περίπου τους μισούς – οι απώλειες δεν αποκλείεται να υπερβούν το 18% και να αγγίξουν κατά περιπτώσεις το 25%. Όπως παρατηρούν οι ειδικοί, ακόμη και για συνταξιούχους με προσωπική διαφορά μικρότερη από 18%, οι περικοπές μπορεί να ξεπεράσουν το 20% με την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων.
Αναλυτικά, περίπου 1.100.000 συνταξιούχοι υπολογίζεται πως πλήττονται από 1/1/2019 από τον επανυπολογισμό και την περικοπή της προσωπικής διαφοράς. Προσωπική διαφορά είναι η διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στο καθαρό ποσό των σημερινών συντάξεων (είχαν απονεμηθεί ή είχε υποβληθεί γι αυτές αίτηση μέχρι 12/5/2016) και στο ποσό που θα προκύψει μετά τον επανυπολογισμό τους. Σύμφωνα με την διάταξη του νόμου , η διαφορά αυτή θα περικόπτεται τόσο, ώστε το σύνολο της σύνταξης να μην μειώνεται πάνω από 18%. Τέθηκε δηλαδή πλαφόν προστασίας στο 18%.Από όλους όσοι μπαίνουν στο φάσμα των περικοπών, περίπου 450.000 θα υποστούν και το μεγαλύτερο «μαχαίρι» στην προσωπική διαφορά, απορροφώντας όλη την μείωση του 18%. Μεταξύ αυτών είναι :
-δημόσιοι υπάλληλοι με 30 και άνω έτη υπηρεσίας (ένστολοι, γιατροί κ.α.).
συνταξιούχοι από το πρώην ΤΕΒΕ
-μητέρες ανηλίκων που έχουν συνταξιοδοτηθεί από το ΙΚΑ, όπως και άλλοι συνταξιούχοι ΙΚΑ με αρκετά υψηλές αποδοχές και άνω των 30 ετών ασφάλιση
συνταξιούχοι νομικοί, μηχανικοί, γιατροί, φαρμακοποιοί,
-διπλοσυνταξιούχοι (π.χ. γιατροί του ΕΣΥ).
 Επισημαίνεται ότι ο νέος νόμος προβλέπει ταυτόχρονα «πάγωμα» όλων των συντάξεων μέχρι το 2021.
Στο μεταξύ οδηγίες που διευκολύνουν τους δικαιούχους οικογενειακών επιδομάτων να εξακριβώσουν τα επιμέρους εισοδήματα που δηλώνουν και που αποτελούν το συνολικό οικογενειακό τους εισόδημα καθώς και το δικαιούμενο οικογενειακό επίδομα για όλο το έτος εξέδωσε ο ΟΓΑ.
Τα δικαιούμενα ποσά του Ενιαίου Επιδόματος Στήριξης Τέκνων και του Ειδικού Επιδόματος Τριτέκνων/Πολυτέκνων υπολογίζονται βάσει του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος του υπόχρεου, της συζύγου και των εξαρτώμενων τέκνων, εφόσον αυτά υποβάλλουν δική τους φορολογική δήλωση. H ανάλυση του οικογενειακού εισοδήματος με βάση τη δήλωση Ε1 φορολογικού έτους 2016 -η οποία έχει ληφθεί υπόψη για τον προσδιορισμό του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος- έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων www.aade.gr/polites/epidomata/oikogeneiako-epidoma-a21.
Η είσοδος στην ανωτέρω εφαρμογή γίνεται με τους κωδικούς πρόσβασης του Taxisnet (Password, Username). Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού, για να δει ο κάθε δικαιούχος τα επιδόματα που θα λάβει βάσει των εισοδημάτων του δεν έχει παρά να ακολουθήσει τα επόμενα τέσσερα βήματα:
1. Από την ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ο δικαιούχος θα πρέπει να επιλέξει την είσοδο στην εφαρμογή Α21 (www.aade.gr/polites/epidomata/oikogeneiako-epidoma-a21).
2. Στη συνέχεια θα πρέπει να επιλέξει την ένδειξη «είσοδος» στην αντίστοιχη φόρμα «Αίτηση - δήλωση Α21» (ανάλογα αν είναι γονέας ή επίτροπος).
3. Στο τρίτο βήμα θα επιλέξει την μπάρα «Εκτύπωση Στοιχείων Υπολογισμού».
4. Και αμέσως θα δει τα στοιχεία υπολογισμού για τα δικαιούμενα επιδόματα και την ανάλυση του οικογενειακού εισοδήματός του με βάση το έντυπο Ε1. Όπως μάλιστα επισημαίνει η διοίκηση του ΟΓΑ, παγίως εδώ και χρόνια, το συνολικό οικογενειακό εισόδημα υπολογίζεται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, στην περίπτωση που αυτά είναι μεγαλύτερα των δηλωθέντων ετήσιων εισοδημάτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις