Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΦΚΑ-ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ  ΧΗΡΕΙΑΣ-ΤΟΝ ΕΔΟΕΑΠ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ  ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΣΤΟΥΣ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

Πακέτο    ρυθμίσεων για ασφαλιστικά και εργασιακά  θέματα προωθεί το υπουργείο Εργασίας μετά την πρόσφατη  διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.Ειδικότερα:

1.ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΤΟΝ ΕΦΚΑ:Με υπουργικές αποφάσεις θα ορίζεται ότι στη ρύθμιση των 120 δόσεων θα μπορούν να ενταχθούν ακόμα και οφειλέτες χωρίς πτωχευτική ικανότητα με χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ. Θα υπάρχει «κούρεμα» των προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων κατά 80% Θα δημιουργηθεί ένας έλεγχος βιωσιμότητας του χρέους που θα προκύπτει από ένα κλάσμα, του βασικού χρέους προς το εισόδημα του οφειλέτη. Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς πτωχευτική ικανότητα, ανεξαρτήτως ύψους οφειλής, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες με πτωχευτική ικανότητα, που χρωστάνε έως 20.000 ευρώ, ή χρωστάνε το 85% της οφειλής τους στο Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Eπισημαίνεται ότι η τελευταία έκθεση του ΚΕΑΟ αποκάλυψε την τραγική εικόνα στις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία. Όλα τα προηγούμενα χρόνια και μέχρι το 2014, τα ληξιπρόθεσμα ανέρχονταν στα 10,9 δισ. ευρώ. Τρία χρόνια μετά, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έχουν εκτοξευτεί στα 30,5 δισ. ευρώ ή αύξηση 179%.

2.ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ  ΧΗΡΕΙΑΣ:Σειρά  παρεμβάσεων για τους δικαιούχους συντάξεων χηρείας προωθεί η κυβέρνηση.Συγκεκριμένα, το πακέτο αυτό το οποίο έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους θεσμούς προβλέπει:
1) Ελάχιστο ποσό σύνταξης ύψους €384 για τον/την χήρο/χήρα και επιπλέον €384 για τα τέκνα, εφόσον ο θανών είχε συμπληρώσει 20 έτη ασφάλισης.
Τα ως άνω ποσά μειώνονται κατά 1,25% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20, με κατώτατο όριο τα €360.
Σημειώνεται πως με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, η σύνταξη χηρείας αντιστοιχεί στο 50% στη σύνταξη του θανόντος, εφόσον ο θάνατος επήλθε μετά την 13/5/2016. Η εφαρμογή αυτού του νόμου θα είχε ως συνέπεια να πέσουν οι συντάξεις χηρείας ακόμα και στα 242,5 ευρώ (πχ αν ο θανών έπαιρνε βασική σύνταξη ΙΚΑ 485 ευρώ). Με την εφαρμογή αυτής της διάταξης η σύνταξη του παραδείγματος θα ανέλθει στα 360 ευρώ, δηλαδή κατά 82,5 ευρώ μεγαλύτερη.
Επίσης με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, τα τέκνα του θανόντος θα έπρεπε να μοιραστούν το 50% της σύνταξης τους με την μητέρα τους. Με τη νέα ρύθμιση, θα δικαιούνται  εξ’ αδιαιρέτου και τα τέκνα σύνταξη ύψους 360 -384 ευρώ.
2) Για τέκνα που έχουν χάσει και τους δύο γονείς, δίνονται τα ως άνω ποσά ως ελάχιστα σε κάθε τέκνο ξεχωριστά.
Δίνεται η δυνατότητα χορήγησης σύνταξης σε τέκνα, σε περιπτώσεις που ο θάνατος επήλθε μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους και κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ. Η σύνταξη χορηγείται κατά τη διάρκεια της φοίτησης έως το 24ο έτος της ηλικίας.
Σε περίπτωση διακοπής χορήγησης της σύνταξης λόγω συμπλήρωσης του 18ου έτους, δίνεται η δυνατότητα επαναχορήγησης της σύνταξης κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ. Η σύνταξη χορηγείται κατά τη διάρκεια της φοίτησης έως το 24ο έτος της ηλικίας.

3) Ειδική μοριοδότηση σε όλα τα κοινωφελή προγράμματα.
4) Επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών, ασφαλισμένου και εργοδότη, για πρόσληψη στον ιδιωτικό τομέα του ανέργου επιζώντα ή διαζευγμένου συζύγου, εφόσον προβλέπεται η καταβολή εργοδοτικής εισφοράς, για χρονικό διάστημα συνολικά δύο (2) ετών, για το σύνολο των κλάδων ασφάλισης στους οποίους έχει υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ο δικαιούχος.
Ωφελούμενοι: ο άνεργος επιζών ή διαζευγμένος σύζυγος, εφόσον προσληφθεί ως μισθωτός ή προχωρήσει σε έναρξη οικονομικής δραστηριότητας εντός χρονικού διαστήματος πέντε ετών από την πρώτη καταβολή της σύνταξης.
5) Διευκολύνσεις για τα δάνεια του τ. ΟΕΚ με εκπτώσεις, διαγραφή τόκων και τόκων υπερημερίας και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.  

3.ΑΠΕΡΓΙΕΣ: Θα πρέπει να υπάρξει διάταξη νόμου, που θα καταργεί προγενέστερη και θα δίνει το δικαίωμα στο εξής, στα πρωτοβάθμια σωματεία, να προκηρύσσουν απεργιακές κινητοποιήσεις μόνο εάν στις Γενικές Συνελεύσεις τους έχουν απαρτία από το 50% +1 των μελών τους.

4.ΕΔΟΕΑΠ: Εντός της εβδομάδας αναμένεται η τροπολογία που θα αλλάζει το καθεστώς λειτουργίας του Ταμείου των εργαζόμενων στα ΜΜΕ. Θα υπάρξει ταυτόχρονη αλλαγή στο καταστατικό του ΕΔΟΕΑΠ, έτσι ώστε στο εξής να μετέχει στο ΔΣ και μέλος από την πλευρά των εργοδοτών. Στο Ταμείο εισέρχονται όλοι οι εργαζόμενοι στο διαδίκτυο, με συνέπεια να αυξηθούν τα έσοδά του. Επίσης, οι εργοδότες θα πληρώσουν εισφορά 8% και 6% οι εργαζόμενοι. Ταυτόχρονα, θεσμοθετείται πόρος 2% επί του τζίρου για όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ΜΜΕ και ο οποίος θα καταλήγει, ως έσοδο, στο Ταμείο.Συμφωνα με τη σχετικη  τροπολογία  
στην ασφάλιση του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.  θα υπάγονται όλοι οι μισθωτοί σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Ψυχαγωγίας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ανεξαρτήτως του τρόπου διανομής εκπομπής ή μετάδοσης, καθώς και σε πρακτορεία ειδήσεων και γραφεία τύπου, εξαιρουμένων όσων είναι ήδη μέλη του Αλληλοβοηθητικού Σωματείου με την επωνυμία «ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΡΩΓΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ-ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΕΥΒΟΙΑΣ» (Ε.Τ.Α.Σ.) και του ΝΠΙΔ με την επωνυμία «ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ» (Τ.Ε.Α.Σ.) ή δικαιούνται να γίνουν μέλη, σύμφωνα με το Καταστατικό τους.
Ο ΕΔΟΕΑΠ θα διοικείται από ενδεκαμελές διοικητικό συμβούλιο το οποίο έχει τριετή θητεία και στο οποίο συμμετέχει ένας εκπρόσωπος των εργοδοτών. Ο εκπρόσωπος των εργοδοτών και ο αναπληρωματικός του ορίζονται κατά την έναρξη της θητείας εκάστης Διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και επιλέγονται μεταξύ προσώπων που προτείνουν οι λειτουργούσες εργοδοτικές Ενώσεις εντός πέντε (5) ημερών από την ημέρα γνωστοποίησης του εκλογικού αποτελέσματος σε αυτές.Οι δέκα εκπρόσωποι των ασφαλισμένων/συνταξιούχων εκλέγονται με άμεση καθολική ψηφοφορία και πλειοψηφικό σύστημα σε εκλογές που ορίζονται και οργανώνονται από τον ΕΔΟΕΑΠ. Για την απαρτία του Δ.Σ. απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον επτά μελών, ανάμεσά τους και ο Πρόεδρος, και οι αποφάσεις είναι έγκυρες όταν λαμβάνονται με την ψήφο τουλάχιστον έξι εκ των παρισταμένων μελών.
1. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη: ορίζεται εισφορά 2,55% για τον ασφαλισμένο και 4,55% για τον εργοδότη επί των πάσης φύσεως τακτικών μηνιαίων αποδοχών του εργαζομένου. Για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των συνταξιούχων ορίζεται εισφορά 5% επί της καταβαλλόμενης από τον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. σύνταξης.
2. Επικουρική ασφάλιση: ποσοστό 3,5% για τον ασφαλισμένο και ποσοστό 3,5% για τον εργοδότη επί των πάσης φύσεως τακτικών μηνιαίων αποδοχών του εργαζομένου.
3. Εφάπαξ : εισφορά 1% επί των πάσης φύσεως τακτικών μηνιαίων αποδοχών του εργαζομένου.
4. Εργοδοτική εισφορά ποσοστού 2% επί του ετήσιου κύκλου εργασιών κάθε επιχείρησης ή εκμετάλλευσης.
5. Η εργοδοτική εισφορά του 2% και οι προβλεπόμενες εισφορές για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επικούρηση και εφάπαξ για τα πρόσωπα που ήταν, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος Νόμου, ήδη ασφαλισμένα στον ΕΔΟΕΑΠ, ισχύουν αναδρομικά από 1/1/2017. Η υποχρέωση αυτή καταβάλλεται σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, της πρώτης εξ αυτών καταβαλλόμενης μέχρι την 31-12-2017.
Οι παροχές του ΕΔΟΕΑΠ καθορίζεται με απόφαση του Δ.Σ. κατόπιν της εκπόνησης ετήσιας αναλογιστικής μελέτης. Με την απόφαση αυτή δύναται το Δ.Σ. να ανακαθορίζει τις ήδη καταβαλλόμενες παροχές για λόγους ίσης μεταχείρισης. Οποιαδήποτε υπέρβαση του ορίου δαπανών, όπως καθορίζεται από την αναλογιστική μελέτη, απαιτεί ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ.
Το Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ οφείλει εντός έξι μηνών και αφού έχει ολοκληρωθεί η εγγραφή των νέων μελών να διενεργήσει εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου κατά τις ανωτέρω διατάξεις. Ο υπουργός Εργασίας ορίζει εντός 15 ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος δυο επιπλέον μέλη του Δ.Σ. προκειμένου αυτό να καταστεί 11μελές. Τα δυο αυτά μέλη ορίζονται κατόπιν προτάσεων που θα υποβάλουν κάθε μία εκ των ιδρυτικών Ενώσεων του ΕΔΟΕΑΠ και των εργοδοτικών οργανώσεων και ο Υπουργός θα επιλέξει ένα μέλος εκ μέρους των εργαζομένων και ένα εκ των εργοδοτών. Επίσης υποχρεούται εντός του αυτού χρόνου να καταρτίσει νέο καταστατικό του ΕΔΟΕΑΠ με πρότυπο το ισχύον καταστατικό, προσαρμοσμένο στις διατάξεις του παρόντος. Το νέο καταστατικό θα κυρωθεί με υπουργική απόφαση.

Στο  μεταξύ υπό την έγκριση των θεσμών   τελεί η επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών υπέρ υγειονομικής περίθαλψης προς τους συνταξιούχους. γιατί υπολογίστηκε στο ακαθάριστο ποσό των καταβαλλομένων συντάξεων.Αν τελικά  δοθεί το πράσινο φως η επιστροφή  θα γίνει  το Δεκέμβριο.
 Όπως αποκάλυψαν πρώτα «ΤΑ ΝΕΑ» για έξι χρόνια τα Ταμεία υπολόγιζαν λάθος την εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ! Η παρακράτηση γινόταν επί του ονομαστικού ποσού της συνταξιοδοτικής απόφασης και όχι επί του καταβαλλόμενου ποσού όπως ορίζεται στη νομοθεσία. Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) είχε εκτιμηθεί ότι οι απώλειες από αυτή την παρακράτηση είναι μεγάλες και φτάνουν έως και τα 1.400 ευρώ ανά συνταξιούχο. Συνολικά, είχε υπολογιστεί ότι οφείλονται περίπου 250 εκατ. ευρώ σε 1 εκατ. συνταξιούχους.

Πάντως όπως προκύπτει από έγγραφο (αρ.1375934/19-10-2017) της Γεν. Δ/νσης Απονομής Συντάξεων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που επισημαίνει ότι η επιστροφή θα πραγματοποιηθεί άπαξ.Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ) «ο επαναπροσδιορισμός για την επιστροφή της εισφοράς αφορά στο χρονικό διάστημα από 1-1-2012 μέχρι 30-6-2016». Η επιστροφή θα πραγματοποιηθεί με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού των συνταξιούχων με ποσά που αντιστοιχούν στην επιστροφή διαφορών για το παραπάνω χρονικό διάστημα, κατά την πληρωμή των συντάξεων του μηνός Δεκεμβρίου 2017. Διευκρινίζεται ότι ο υπολογισμός αυτός γίνεται επί του μεικτού ποσού της κύριας σύνταξης, στην οποία εφαρμοζόταν η κράτηση μετά την αφαίρεση των ποσών που αντιστοιχούν στις μειώσεις των νόμων 4024/2011, 4051/2011 και 4093/2012 και των αντίστοιχων κρατήσεων του Δημοσίου. Στην ουσία η Πολιτεία έχει παραδεχθεί ότι η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης συνταξιούχων εισπράχθηκε αχρεωστήτως, γιατί υπολογίστηκε στο ακαθάριστο ποσό των καταβαλλομένων συντάξεων.

Η ΠΟΠΣ τονίζει ότι δεν θα γίνει καμία επιστροφή στις παρακάτω περιπτώσεις:
· Σε όσους έχουν ήδη επιστραφεί με οποιονδήποτε τρόπο (δικαστική απόφαση κλπ).
· Συντάξεις που δεν είχαν υποστεί μειώσεις με βάση τις διατάξεις των παραπάνω νόμων, γιατί είχαν νόμιμα εξαιρεθεί.
· Στις περιπτώσεις που είχαν επιστραφεί στους δικαιούχους ποσά υγειονομικής περίθαλψης που αχρεωστήτως είχαν παρακρατηθεί (π.χ. λόγω εξαίρεσης από την κράτηση σε διπλοσυνταξιούχους ή σε εργαζόμενους συνταξιούχους.
· Στις περιπτώσεις που ο υπολογισμός της εισφοράς κλάδου ασθενείας γινόταν στο ποσό της σύνταξης από το οποίο είχαν ήδη αφαιρεθεί τα ποσά που αντιστοιχούν στις μειώσεις που έγιναν με τις διατάξεις των παραπάνω νόμων.


Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρχει η πρόβλεψη για συμψηφισμό μέρους ή συνόλου του ποσού για δικαιούχους, οι οποίοι παράλληλα έχουν δημιουργήσει χρέη προς το Δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις