Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017


30 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΧΡΕΗ 'ΠΝΙΓΟΥΝ' ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ  ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ -ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ-ΑΓΡΟΤΕΣ-Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ 120 ΔΟΣΕΩΝ .

Στάση πληρωμής των εισφορών καταγράφεται  από τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και επιστήμονες όταν τα χρέη   τους προς τα  ασφαλιστικά ταμεία, επί κυβέρνησης Σύρριζα –ΑΝΕΛ, αυξήθηκαν κατά 179%!!!Την  ίδια ώρα έρχεται νέο χαράτσι στις εισφορές τους το 2018 ενώ οριστικοποιήθηκε η ρυθμιση των 120 δόσεων.

Σήμερα ο ένας στους τρείς αδυνατεί να καταβάλλει τις εισφορές τους δημιουργώντας μια άτυπη στάση  πληρωμών. Τα επίσημα στοιχεία  δείχνουν  ότι περίπου 250.000 αυτοαπασχολούμενοι δεν μπόρεσαν τους προηγούμενους μήνες να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές, συνεχίζοντας έτσι να μην έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά ούτε και ασφαλιστική ενημερότητα. Ειδικότερα από τους 673.000 ελεύθερους επαγγελματίες, ασφαλισμένους του τέως ΟΑΕΕ, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), 35% έως 40% δεν κατάφεραν - λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης την οποία συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν - να καταβάλουν το μηνιαίο ασφαλιστικό χαράτσι του 26,9% υπέρ του κλάδου της κύριας ασφάλισης και της υγειονομικής περίθαλψης.Αυτο σημαίνει ότι  η υπερφορολόγηση και η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα αποτελεί ένα ακόμη φιάσκο για την κυβέρνηση, η οποία αναζητά τρόπους να περιορίσει τις απώλειες τόσο στα έσοδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) όσο και της Εφορίας και να εξασφαλίσει για τα επόμενα χρόνια πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ. 

Έτσι σε μια προσπάθεια η κυβέρνηση να  τονώσει τα έσοδα,   προωθεί τη γνωστή ρύθμιση των 120  δόσεων η οποία(εφόσον λάβει το ‘’πράσινο’’ φως από τους θεσμούς) θα προβλέπει ότι με υπουργικές αποφάσεις θα ορίζεται ότι στη ρύθμιση των 120 δόσεων θα μπορούν να ενταχθούν ακόμα και οφειλέτες χωρίς πτωχευτική ικανότητα με χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ. Θα υπάρχει «κούρεμα» των προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων κατά 80% Θα δημιουργηθεί ένας έλεγχος βιωσιμότητας του χρέους που θα προκύπτει από ένα κλάσμα, του βασικού χρέους προς το εισόδημα του οφειλέτη. Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς πτωχευτική ικανότητα, ανεξαρτήτως ύψους οφειλής, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες με πτωχευτική ικανότητα, που χρωστάνε έως 20.000 ευρώ, ή χρωστάνε το 85% της οφειλής τους στο Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Θα αφορά χρέη που έχουν δημιουργηθεί έως τις 31/12/2016 και όχι νέα. Θα αφορά ενεργούς ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και όσους έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους.Για συγκεκριμένες οφειλές και κατηγορίες οφειλετών εξετάζεται το ενδεχόμενο να κουρεύεται και τμήμα της βασικής οφειλής. Όσον αφορά τις οφειλές προς την εφορία, αναμένεται να προβλεφθεί κούρεμα κύριας οφειλής έως 30%. Για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, σημαντική προϋπόθεση είναι η βασική οφειλή να μην αντιστοιχίζεται σε ασφαλιστικό χρόνο, ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην προσδοκώμενη σύνταξη.Βασική ρήτρα υλοποίησης του κουρέματος είναι η συνεπής καταβολή των 120 δόσεων. Αν κάποιος σταματήσει π.χ. στις 60 δόσεις, επιβαρύνεται με το σύνολο των προσαυξήσεων και αναγεννάτε και η κύρια οφειλή.Η καταβαλλόμενη δόση δεν θα μπορεί να είναι σε καμία περίπτωση μικρότερη των 50 ευρώ προς κάθε πιστωτή.


 Είναι χαρακτηριστικό ότι η  τελευταία έκθεση του ΚΕΑΟ αποκάλυψε την τραγική εικόνα στις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία. Όλα τα προηγούμενα χρόνια και μέχρι το 2014, τα ληξιπρόθεσμα ανέρχονταν στα 10,9 δισ. ευρώ. Τρία χρόνια μετά, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έχουν εκτοξευτεί στα 30,5 δισ. ευρώ ή αύξηση 179%. Σήμερα 503.383 ελεύθεροι επαγγελματίες (συν 224.525 γεωργοί, αγρότες, κτηνοτρόφοι) οφείλουν συνολικά - μόνο στα ασφαλιστικά τους ταμεία- τουλάχιστον 13,7 δις. (3η τριμηνιαία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών «ΚΕΑΟ», Οκτώβριος 2017). Από τους ελεύθερους επαγγελματίες οφειλέτες του τ. ΟΑΕΕ, οι 185.311 (με οφειλές κατά την ένταξη περίπου 2,5 δις ευρώ) είχαν διακόψει την ασφάλισή τους πριν την ένταξη στο Κ.Ε.Α.Ο. Τον Σεπτέμβριο του 2017 οι ενεργές ρυθμίσεις είναι συνολικά μόνο 63.243 και το συνολικό ρυθμισμένο ποσό ανέρχεται στα 1,8 δις ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι τα υπόλοιπα ληξιπρόθεσμα, παραμένουν χωρίς καμιά ρύθμιση και ανέρχονται στα 11,9 δις.

Την ίδια ώρα νέο χαράτσι - σοκ, το οποίο θα επιφέρει αυξήσεις στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών έως 130% λόγω της αλλαγής της βάσης υπολογισμού τους, έρχεται από το 2018. Οι νέες ανατροπές για 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους αφορούν την αλλαγή της βάσης υπολογισμού των εισφορών, όπου θα υπολογίζονται επί των ακαθάριστων εσόδων, χωρίς δηλαδή την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβληθεί, ενώ έως και φέτος επιβάλλονται επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος. Για να αποφευχθεί η απότομη επιβάρυνση που θα προκύψει, προβλέπεται το 2018 να λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή των ασφαλίστρων στον ΕΦΚΑ το 85% του φορολογητέου εισοδήματος μαζί με τις αναλογούσες εισφορές (θα γίνεται έκπτωση 15%). Και από το 2019 να ισχύσει το νέο μέτρο πλήρως για το 100% του εισοδήματος συμπεριλαμβανομένων των εισφορών. Εκτιμάται ότι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών προς τα Ταμεία θα αγγίξει το 130% έως το 2021, καθώς:
- Για το 2018 οι εισφορές ανέρχονται σε 53 εκατ. ευρώ.
- Για το 2019 στα 124 εκατ. ευρώ.
- Για το 2020 στα 126 εκατ. ευρώ.
- Για το 2021 οι εισφορές αυξάνονται στα 128 εκατ. ευρώ.
Οι εισφορές θα υπολογίζονται για όλους ως ποσοστό στο εισόδημα του προηγούμενου χρόνου, πριν όμως αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες για παράδειγμα για πρώην ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ ανέρχονται στο 27%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις