Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

ΔΙΠΛΕΣ  ΕΙΣΦΟΡΕΣ  ΓΙΑ  200.000  ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Διπλές  εισφορές  καλούνται να καταβαλλουν τον ερχόμενο μήνα τουλάχιστον 200.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες .Κι αυτό  γιατι θα  καταβάλουν επιπλέον εισφορές για επικούρηση (7% επί του ακαθάριστου φορολογητέου εισοδήματος) και εφάπαξ (4% επί του ακαθάριστου φορολογητέου εισοδήματος).Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εκτός από τις τρέχουσες εισφορές για τους μήνες του 2018 θα πρέπει να εξοφλήσουν αναδρομικά και τις εισφορές επικούρησης και εφάπαξ για τους μήνες τους 2017 τις οποίες δεν κατέβαλαν, καθώς δεν είχαν εκδοθεί ,ούτε τους απεστάλησαν τα σχετικά ειδοποιητήρια πληρωμής με τα αναλογούντα ποσά εισφορών από τον ΕΦΚΑ.
Στην κατηγορία της πρόσθετης καταβολής εισφορών υπάγονται συγκεκριμένοι επαγγελματικοί κλάδοι, που εκτός της κύριας ασφάλισης και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, πληρώνουν πρόσθετα ποσά εισφορών για επικούρηση και εφάπαξ.Πρόκειται για τους αρτοποιούς και βενζινοπώλες του πρώην ΟΑΕΕ που πληρώνουν επιπλέον ποσοστό 7% για επικούρηση επί του ετήσιου ακαθάριστου περυσινού φορολογητέου εισοδήματος, οι δικηγόροι, οι συμβολαιογράφοι,οι δικαστικοί επιμελητές του πρώην ΕΤΑΑ και οι μηχανικοί του πρώην ΤΣΜΕΔΕ που πληρώνουν επιπλέον 7% μηνιαίως επί του ετήσιου περυσινού εισοδήματος για επικούρηση και 4% για εφάπαξ.Παράλληλα γιατροί, φαρμακοποιοί και υγειονομικοί του πρώην ΤΣΑΥ θα πρέπει να καταβάλουν φέτος εις διπλούν (για φέτος και πέρυσι) και ποσοστό 4% επί του ετήσιου περυσινού εισοδήματός τους για εφάπαξ πρόνοιας.

Σημειώνεται ότι τον ερχόμενο μήνα θα αναρτηθούν οι εισφορες  των ελευθέρων επαγγελματιών με βάση το εισόδημα του 2016, ενώ το Μάρτιο θα γίνουν οι επιστροφές ή οι επιπλέον επιβαρύνσεις λόγω των συμψηφισμών των εισφορών με βάση το εισόδημα του 2015 και με βάση το εισόδημα του 2016.

Υπενθυμιζεται ότι ερχονται από  εφέτος  πρόσθετα  χαράτσια για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμενους.Οι  νέες ανατροπές για 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολουμένους αφορούν στην αλλαγή της βάσης υπολογισμού των εισφορών, όπου θα υπολογίζονται επί των ακαθάριστων εσόδων, χωρίς δηλαδή την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβληθεί, ενώ έως και φέτος επιβάλλονται επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος.Για να αποφευχθεί η απότομη επιβάρυνση που θα προκύψει, προβλέπεται το 2018 να λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή των ασφαλίστρων στον ΕΦΚΑ το 85% του φορολογητέου εισοδήματος μαζί με τις αναλογούσες εισφορές (θα γίνεται έκπτωση 15%). Και από το 2019 να ισχύσει το νέο μέτρο πλήρως για το 100% του εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένων των εισφορών. Εκτιμάται ότι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΦΚΑ  θα αγγίξει το 130% έως το 2021.

Στο μεταξυ η  ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την ένταξη στη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία αναμενεται να λειτουργήσει  εως τον Φεβρουάριο.Η ρύθμιση  καλύπτει οφειλές που δημιουργήθηκαν έως τις 31/12/2016 με τις αιτήσεις να πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά  έως τις 31/12/2018 και αφορά.
Παντως  μεγαλα  είναι τα  εμπόδια που δημιουργεί η ρυθμιση των οφειλων με τις  120 δόσεις.Εκτος  ρύθμισης-μεταξύ αλλων- μένουν:
 1.Οσοι χρωστούν στα Ταμεία ποσά από 20.000 έως και 50.000 ευρώ, έχουν όμως πλέον κλείσει την επιχείρησή τους και βρίσκονται σε ηλικία συνταξιοδότησης.
2.Οσοι ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες - αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες έχουν οφειλές που ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις