Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

ΜΕΛΕΤΗ ΣΟΚ:ΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟ!!!

Ενας εργαζόμενος  θα  συντηρεί  ενα  συνταξιούχο  τα επόμενα χρόνια δημιουργώντας  ασφυξία στο σύστημα κοινωνικής  ασφάλισης .Ετσι  ο κινδυνος νέων περικοπών στις  συντάξεις ειναι ορατός  αν δεν υπάρξει εισροή νέων πόρων στο σύστημα.

Οι τρείς λόγοι της ασφυξίας που αποτελούν βόμβες στις συνταξεις ειναι:

1-Η κλιμάκωση των ευέλικτων μορφων  απασχόλησης, που κόβει έσοδα από τα ασφαλιστικά  ταμεία 

2-Η γήρανση του πληθυσμού που θα αυξάνει συνεχώς τον λόγο συνταξιούχων προς εργαζόμενους με αποκορύφωμα τη δεκαετία 2020-2030 .

3-Η  αυξηση του προσδωκιμου  ζωής.

Μελέτη -σοκ του ομ. καθηγητή Οικονομικών και Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββα Ρομπόλη είναι αποκαλυπτική για το ντόμινο αρνητικών επιπτώσεων που προκαλεί στα ασφαλιστικά ταμεία και για τους νέους κινδύνους που ελλοχεύουν για τους συνταξιούχους από την υποαπασχόληση και τη γήρανση του πληθυσμού. Σύμφωνα με αυτήν μόνο από τη γήρανση του πληθυσμού η επιβάρυνση στο σύστημα κινείται στα 1,3 δισ. ευρώ ετησίως ενώ από τις ελαστικές μορφές απασχόλησης το κόστος ανέρχεται στα 2,4 δισ. ευρώ ετησίως.Η αύξηση του πλήθους των συνταξιούχων σε συνδυασμό με την παράλληλη έκρηξη των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και την ανεργία προκαλεί εκρηκτικές επιπτώσεις. Σήμερα 1,2 εργαζόμενοι (οι 6 στους 10 είναι με μισούς μισθούς λόγω των ευέλικτων μορφών εργασίας) συντηρούν έναν συνταξιούχο! Σε ένα υγιές αναδιανεμητικό ασφαλιστικό σύστημα η αναλογία είναι 4 προς 1. Η τάση είναι κατά τη δεκαετία του 2030 ένας εργαζόμενος να συντηρεί έναν συνταξιούχο!

Στην ανάλυση του Ρομπόλη χρησιμοποιούνται κατάλληλα προσαρμοσμένοι πίνακες θνησιμότητας ώστε να ενσωματώνουν την τάση της αύξησης του προσδόκιμου ζωής και να λαμβάνουν υπόψη τις μειώσεις των συντάξεων που θα συντελεστούν από 1/1/2019 λόγω του Μεσοπρόθεσμού Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής 620 ευρώ (μεικτά) κύρια και 145 ευρώ (μεικτά) επικουρική σύνταξη ενώ θεωρούν όλες τις άλλες οικονομικές και δημογραφικές παραμέτρους σταθερές. Και όπως εκτιμά ο ίδιος, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα θα επιβαρυνθεί μόνο εξαιτίας της αύξησης του προσδόκιμου ζωής κατά 37,3 δισ. ευρώ σε παρούσες αξίες. Η συνολική αυτή επιβάρυνση μεταφράζεται σε περίπου 1,3 δισ. ευρώ ανά έτος για την περίοδο 2017-2057. Το εύρημα αυτό αναδεικνύει με τον πιο εύληπτο τρόπο ότι η χρηματοδότηση της επιβάρυνσης του Ασφαλιστικού εξαιτίας της αύξησης του προσδόκιμου ζωής, με περαιτέρω περικοπές των συντάξεων (κύριων και επικουρικών), είναι ανεπαρκής και περιορισμένη. Αντίθετα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η κάλυψη της επίδρασης της αύξησης του προσδόκιμου ζωής με ρυθμό δύο έτη ανά δεκαετία απαιτεί επαρκή χρηματοδότηση που μπορεί να προέλθει μόνο με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής (1,5%-2%) του ΑΕΠ, συμβάλλοντας κατ' αυτόν τον τρόπο, μεταξύ των άλλων, στον περιορισμό του χάσματος μεταξύ παραγωγικότητας και κοινωνικών ανισοτήτων στη χώρα μας

 Εξαλλου συμφωνα με μελέτη του ΣΕΒ με τους ρυθμούς μείωσης αλλά και γήρανσης του ελληνικού πληθυσμού το 2050,  οι Ελληνες θα είμαστε 9 εκατ. περίπου, με έναν στους τρεις να είναι 65 ετών και άνω, εκ των οποίων 300.000 θα είναι μάλιστα άνω των 90 ετών! Οι σημερινοί 65αρηδες αναμένεται να ζήσουν άλλα 20 χρόνια περίπου, με 13 χρόνια σε καλή κατάσταση υγείας.Με αυτά τα δεδομένα το 2050 θα αντιστοιχεί ένας εργαζόμενος για κάθε έναν συνταξιούχο.Το 2050 δηλαδή κάθε απασχολούμενος θα πρέπει να δημιουργεί αρκετό εισόδημα για να συντηρήσει τον εαυτό του και τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειάς του, καθώς και έναν συνταξιούχο, εξηγεί ο ΣΕΒ.Σήμερα στη χώρα μας, όσοι δεν εργάζονται (μητέρες, παιδιά, τρίτης ηλικίας, άνεργοι) είναι διπλάσιοι από αυτούς που εργάζονται. Από τα 10,8 εκατ. πληθυσμού περίπου, που ζούμε σήμερα στην Ελλάδα, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο είναι 806 χιλ., οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα 1,6 εκατ., οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, κλπ. 1,3 εκατ. και οι συνταξιούχοι γήρατος, θανάτου, αναπηρίας κλπ. 2,6 εκατ. (+150 χιλ. εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης).Ο κάθε εργαζόμενος, στον ιδιωτικό τομέα, με τα εισοδήματα και τους φόρους που πληρώνει, συντηρεί 2,8 άτομα του πληθυσμού που είτε δεν εργάζονται, είτε απασχολούνται στο Δημόσιο. Επίσης, μόνο το 43% των γυναικών και το 14% των νέων 15-24 ετών εργάζεται έναντι 61% και 33% αντιστοίχως στην ΕΕ-28.

Τέλος  εκτιμάται ότι οι συνταξιούχοι θα χάσουν έως τρεις συντάξεις το 2019 εξαιτίας της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων, τη μείωση κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των επικουρικών συντάξεων, τη κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων (συζύγου και τέκνων) από όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, το «πάγωμα» των αυξήσεων σε όλες τις συντάξεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 και τέλος από τη κατάργηση του ΕΚΑΣ για 280.000 χαμηλοσυνταξιούχους. 

------------------------------------------

Την Τρίτη 30 Ιανουαρίου ξεκινά η καταβολή των συντάξεων του Φεβρουαρίου 2018. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 2 Φεβρουαρίου.
Αναλυτικά:
- Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 30 Ιανουαρίου 2018 ημέρα Τρίτη.
- Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 30 Ιανουαρίου 2018 ημέρα Τρίτη.
- Ο ΟΑΕΕ  θα καταβάλλει τις συντάξεις την 1η Φεβρουαρίου 2018 ημέρα Πέμπτη.
- Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την 1η Φεβρουαρίου 2018 ημέρα Πέμπτη.
- Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις στις 30 Ιανουαρίου 2018 ημέρα Τρίτη.
- Το ΕΤΕΑΕΠ θα καταβάλλει τις  επικουρικές συντάξεις  στις 02 Φεβρουαρίου 2018 ημέρα Παρασκευή.
- Τα υπόλοιπα Ταμεία του Υπουργείου Εργασίας θα καταβάλλουν τις συντάξεις στις 30 Ιανουαρίου 2018 ημέρα Τρίτη.
- Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν στις 30 Ιανουαρίου 2018 ημέρα Τρίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις